Работната седмица в ОАЕ става 4 дни и половина

Уикендите ще бъдат в събота и неделя
Обновена: 7 дек 2021 13:25 | 7 дек 2021 13:25, Елка Василева
11
Работната седмица в ОАЕ става 4 дни и половина
Снимка: архив, БГНЕС

Обединените арабски емирства (ОАЕ) намаляват работната седмица на 4 дни и половина и преместват уикендите от петък и събота в събота и неделя, предаде АФП.

„ОАЕ са първата държава в света, въвеждаща национална работна седмица, която е по-къса от глобалната 5-дневна работна седмица“, съобщи официалната информационна агенция WAM.

„Националната работна седмица“ ще е задължителна за органите на федералното правителство от 1 януари 2022 г., като с нея се цели по-добър баланс между работа и почивка, както и по-добра икономическа конкурентоспособност, посочва държавната медия.

ОАЕ стават единствената страна в Персийския залив, в която уикендите ще бъдат в събота и неделя. С този ход тя приема модел, използван от повечето неарабски страни. Уикендите ще започват около обяд в петък -ден за молитва в мюсюлманските страни.

През последните години ОАЕ, които са регионален център за търговия и туризъм, предприеха редица мерки, за да направят икономиката на арабската страна по-привлекателна за чуждестранни инвестиции и кадри с оглед на растящата икономическа конкуренция от съседна Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
софийски служител преди 2 години
Тез откриха топлата вода, 50 години след като бг администрацията вече 3 поколение работи така...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОАЕ, Бахрейн, Катар са емиратства, в които живот има за местните. Експатите са там да работят. Ако местен блъсне камила получава по-голяма наказание, отколкото ако блъсне чуждестранен работник. Тези правила не са за всички. И в Саудитска вече за мотивите не се прекратява работа. Т.е, вървят към уестърнизация и те. Особено със Салман на власт. Скоро ще са като Дубай.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, тъй, ама не е баш тъй. Правилно отбелязва жената преди мен, че това е за арабите там, а не за пакита и филипинци. А мен ако питате и 3 дена да я направят и 6 дена да я направят, все са си пустинни плъxoвe. Да свикват полека да ядат пясък, че като свърши петрола ще имат пясък за ядене до насита.
6
3
 
3
 
! Отговори
ЕГАТИ И преди 2 години
ГОТИНАТА ДЪРЖАВА. И ГОТИНИ РАБОТОДАТЕЛИ. ТЕЗИ СА ДОКАРАЛИ КОМУНИЗМА НА 100%.А НАЩИ КНСЕ ЕБЕТО И ДРУГИЯ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА В ДЕСЕТА ГЛУХА. ТЕ ДА СЕ НАГРУХАТ. А ПОСЛЕ И НА РАБОТНИЦИТЕ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ценете живота 1 - От 2019-а насам, се наблюдава спад в търсенето. Може да е малък, но е устойчив и се увеличава. Ако голямата част от автомобилите минат на електричество ЮАР и подобни, няма да са толкова нужни на икономиките на САЩ, ЕС и Китай и цялото това богатство, което имат, ще се изпари за 10 години.
4
1
 
15
 
! Отговори
българка преди 2 години
Тази "работна" седмица се отнася само за държавните служители. А държавни служители са само емирати - гражданите на ОАЕ, които са само около 10% от живеещите на територията на държавата. Останалите 90% са временно пребиваващи работници от Пакистан, Индия, Бангладещ, Индонеция, Филипините и др. - за тях работния ден е 12-16 часа, почивен ден и осигуровки има тук-там, дори и паспортите им са при робовладелеца и не могат да си тръгнат, ако не ги устройва работната седмица.Спрете да ги възхвалявате!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме им на арабите. То там работят само филипинци, пакистанци, индийци и други гастарбайтери.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шейховете се счупиха от работа, време е за почивка.
1
2
 
16
 
! Отговори
Ценете живота преди 2 години
Нормално, напълнихме им гушите с тия цени на горивото и са те ще си почиват, а ние ще живеем на работа