Жени на протест, талибаните им отвърнаха с газ

Те протестирали срещу наложените ограничения
16 яну 2022 12:15, Александър Попов
49
Жени на протест, талибаните им отвърнаха с газ
Снимка: БГНЕС

Талибаните използваха сълзотворен газ срещу участничките в протеста, организиран в неделя в столицата Кабул, съобщи афганистанската агенция Aamaj News. Според нея, „група афганистански жени излязоха по улиците на Кабул, за да протестират срещу ограниченията, наложени от талибаните“. Демонстрантките поискаха да бъдат осигурени законните им права. За да разпръснат демонстрацията, талибаните използваха сълзотворен газ, твърди медията.

След идването си на власт Движението Талибан започна да налагат различни и според тях временни ограничения върху жените и момичетата, обяснявайки това с необходимостта от създаване на „подходяща ислямска среда“ в държавата.

Например радикалите ликвидираха Министерството на жените, което съществуваше от около 20 години, като вместо него създадоха Министерство на ислямския зов, ориентация, налагане на праведността и забрана на осъдителното. Това е аналог на органа, функциониращ от 1996 до 2001 г. (при първото управление на талибаните), натоварен с функциите на ислямската "полиция на нравите".

Освен това талибаните ограничиха достъпа на момичетата до училищата в повечето провинции, задължиха телевизионните водещи да носят хиджаб и посъветваха местните телевизии да се въздържат от показване на филми с участието на нежния пол./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съдим по Австрия, Германия и Холандия, където дори кучета насъскваха срещу протестиращите май талибаните ще се окажат по-демократични.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните използвали сълзотворен газ за да разпръснат протест, е явно взимат пример от развитите демократични страни където се процедира по същият начин когато се събират хора несъгласни с абсурдните закони и заповеди, следователно талибаните развиват страната си напълно демократично.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците развалиха мюсюлманската дисциплина. Това е недопустимо в талибанска държава да протестират жени.
37
0
 
3
 
! Отговори
v преди 2 години
Тали-Бабаните не се впечатляват от феминистки и лгбтяфтхф движения....
36
3
 
1
 
! Отговори
муджахидин преди 2 години
Талибаните - това са техните братя, съпрузи, бащи, деди, синове.Срещу кого протестират? Защо те не ги подържат!
35
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 години
Какво лошо виждате в това,момичетата да се образоват,жените да имат право да работят и се издържат сами,да си живеят в страната,там да се женят и да намалее миграцията към Европа.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анти-трол преди 2 години
Дискриминирана жена в Европа - не работи, мрънка, харчи парите на мъжа си, трови му живота а накрая му изневери с целият квартал - при развода му вземе всичко, вземе му къщата и децата и за капак той трябва и да плаща издръжка за да продължи тя да не работи и да мрънка за права! Недай си Боже да почне да работи и се прощава всичко, бутат административно за да са политически коректни, нали има квоти! Утре ще измислят квоти за *** и ще има 10% шефове ***, така ли?
33
8
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
До женаДеоресирани стари моми живеещи самотно през целият си жалък живот накрая стават ЛеСбита или отглеждат по 10 котки - до там ви докара псевдофеминизацията! Без мъже сте просто едни хленчещи за повече права кисели лелки, които мечтаят някой мъж да им обърне внимание - за това и мъжете вече не се женят - да не са луди да бачкат за кефа на луда еманципирана феминистка без покритие, която при развод да вземе всичко! Фемизма докара до спад на бракове, нещастни лелки и безброй разводи!
32
2
 
6
 
! Отговори
George преди 2 години
И в Австралия използват сълзотворен газ и гумени патрони срещу мирни протестиращи. И не само. Полицейското насилие в тази "цивилизована" и "напреднала" страна е огромно.
31
5
 
11
 
! Отговори
жена преди 2 години
Стига сте врещяли срещу жените, неблагодарници! Цял живот ви отглеждат и дундуркат, но затова основна вина имат майките ви, дето впрягат и сестрите ви да ви слугуват като деца, омаловажават често данните на момичетата, ако са в повече разбира се, а на стари години висват на главите на дъщерите си! Свидетел съм постоянно на това, с роднини и познати, особено в задръстени страни като нашата това е почти правило! Но се пообърнаха нещата напоследък........
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и на талибаните за талибанките ли им да мислим с глуподти занимавате хората те къде са ние къде сме некви псртньори или в един кинтинент ли сме с тях да се грижат дънародниците камилсрите им на тях не им дреме само за нефт пачки ги интересуват друго не
29
4
 
4
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
Е сега пуси райатс ще отидат там да протестират и да си веяяят увисналите бозки в джамиите им ===или грешка това правят само по поръчка на сороШ в Русия- Шарените ЛГБТЯЯЯЯ и те ще отидат да протестират ===или грешка там правата им са защитени? Черните, жените, ЛГБТТТТТ протестират за своите "прав" само там където им е сигурно и имат гарантирани големи права. Егати Либералистите мекерета дупеДАВци
28
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее жените им се качиха и на тия на главите
27
10
 
3
 
! Отговори
ххх-ххх преди 2 години
До анонимнаПо конституция мъжете и жените имат равни права ---жените под равни права обаче имат предвид закова уредба която им дава повече права!!! Работете учете и ще постигнете същото като мъжете! Не може до 30 години да мислиш за силикон и кой да прилъжеш да те гледа а после като имаш само бръчки да ревеш, че нямаш права. Истината е че мъжете от малки работят и инвестират в себе си за да могат да издържат гримирани жени за това постигат повече професионални успехи.
26
2
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Никъде анонимна не е ревяла за права, хайде без измишльотини. Да, огромната част от шефовете са мъже. Почвайте да изброявате президенти и премиери, но навсякъде по света. Въпрос към вас - защо искате да отнемете правата на жените, явно това е съкровената ви мечта, вие за робовладелец ли се смятате?
25
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Права е жена - ако самата жена иска подчинено положение и да я издържат, добре. всичко друго е диктат. Но тази в къщи да е така добра да роди повече деца, а не да се мота по моловете.
24
3
 
5
 
! Отговори
НХЛ преди 2 години
Трябва да се въоръжават и да се хвърлят на бой като обезумели зомбита, с викане и крякане няма да стане.
23
12
 
5
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
До анонимнаДо кога ще ревете че нямате права? Отдавна жените изместиха мъжете от ключовите позиции но искате още и още? Кристин Лагард, Урсула фон Дер Лайен, Меркел, Кристалина Георгиева.... да изброявам ли? Равноправие за вас е ако има само жени в политиката ли? В България повечето министри са жени - ай сиктир "равноправие"
22
1
 
6
 
! Отговори
жена преди 2 години
Аз също се питам така възхвалявана свобода от поети и писатели само за мъже ли е? Защото икономически зависимият е всичко друго, но не и свободен. Все пак редно е жената да избере - като иска да я храни някой и да я командори, нейна си работа.....
21
5
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До АГАТА - къде видя да командват жени, има само единици. А защо не се поогледаш и за директори, че и по-малки началници, друг път са жени. Свободата е само за вас, така ли? А за нас мръсните дрехи, да не съм по-груба, ни стотинка наша, и ако ми хвърлиш нещо, ще ям?! Средновековни маниаци!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!