Дават енергийна добавка на над 720 000 пенсионери в Хърватия

Размерът ѝ на човек може да достигне 300 лв.
1 апр 2022 01:00, Елка Василева
13
Дават енергийна добавка на над 720 000 пенсионери в Хърватия
Снимка: архив, БГНЕС

Над 720 000 хърватски пенсионери с пенсия до 4000 куни (около 1000 лв.) ще получат енергийна добавка за смекчаване на последиците от покачването на цените на енергията. Сумите ще бъдат изплатени най-късно през месец май.

Най-високата добавка от 1200 куни (около 300 лв.) ще получат пенсионерите с пенсия до 1500 куни, с пенсия от 1500 до 2000 куни – 900 куни, а тези, които получават между 2000 и 3000 куни пенсия, ще получат 600 куни. Пенсионерите, които имат пенсия между 3000 и 4000 куни, ще получат 400 куни помощ.

Добавката се изплаща на лице, а не на домакинство, така че ако в домакинството има двама души, които получават пенсия до 4000 куни, от мярката ще бъдат обхванати и двамата, поясняват от Министерството на труда, пенсионната система, семейството и социалната политика. Пакетът от мерки за смекчаване на ръста на цените на енергията на обща стойност почти пет милиарда куни влиза в сила от 1 април.

Пенсионерите, които освен хърватска получават и чуждестранна пенсия, трябва да представят в Хърватския пенсионноосигурителен институт (HZMO) доказателство за размера на чуждестранната пенсия най-късно до 30 юни, а изплащането на добавката за тях ще започне през месец юли. Критериите за упражняване на правото на добавка са същите като за пенсионерите, които получават само хърватска пенсия, като размерът на чуждестранната пенсия ще бъде включен в граничния общ пенсионен доход от 4000 куни.

От Министерството на труда, пенсионната система, семейството и социалната политика подсещат, че всеки нуждаещ се гражданин може да се обърне към съответния Център за социални грижи, за да упражни правото си на еднократна помощ, ако изпълнява предписаните по закона условия. Общият размер на еднократната помощ за една календарна година е 2500 куни за сам човек и 3500 куни за домакинство, като помощта се изплаща въз основа на решение на Центъра за социални грижи.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Българските пенсионери с 370 лв минимална пенсия си живеят охолно.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РБ дава за зор заман по малко милостиня на свои пенсионери, сами ако са вече на ниво клошари, без гран бели пари за черни дни. Продължаваме едното и също под новото име "промяна".
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия настанява ли бежанци по хотелите си?Праща ли Хърватия 50+ милиона на Украйна?Плаща ли по 40 лв на ден на чужденци?Осигурява ли им безплатно лечение,което ще струва 50+ милиона?Тези пари можеха за българите да се ползват,а не за чужденци.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи про усташите минималната пенсия е илядо лева, с при бугара шите това е мечта.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А у бегето?
6
6
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Всяко общество си заслужава начина на живот. С тоя капацитет - толкова. Пийте ракия, не носете маски, не слушайте какво казват образованите, .... толкова. сори.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизъмът вече се шири навсякъде - Това говори че навсякъде има мързеливци, които очакват подаяния от обществото , вместо да са си извоювали достойното съществуване.
4
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Да, съгласен съм. Доста е бутиково. Малко държави изтезават така сънародниците си. А пък драскачи тук да се възхищават на псевдо превъзходството си, как хората били неудачници, а те кадърните затъвали в охолство. В с кеф бомбите да им смачкат охолството.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата гавра е да си българин и да живееш в родината си България! Дизайнерска бутикова държава, специално конструирана за пълна гавра с гражданите си! И, признавам - доста детайлно е измислена!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България помощта колко ще е ? 50 стотинки? 70 стотинки на човек?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ехеее супер и на нашите Българи ще им дават енергийна добавка ...REDBULL хахахахахха