Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза

345 милиона души са изложени от риска от глад
24 юни 2022 23:00, Александър Попов
284
Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза
Снимка: БГНЕС

Външните министри от водещите седем индустриални демокрации (Г-7) обвиниха днес Русия за влошаването на глобалната хранителна криза и призоваха Москва да разблокира украинските пристанища на Черно море за износ на храни, предаде ДПА.

"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари", заявиха министрите в изявление, разпространено от германското външно министерство. В документа са отхвърлят фалшивите новини и дезинформацията от руска страна относно санкциите. Русия продължава войната в Украйна и с това задълбочава несигурността за доставките на храни, като "блокира Черно море, бомбардира зърнени силози и пристанища и нанася щети на земеделската инфраструктура на Украйна", се казва още в съвместното комюнике.

Външните министри от Седемте се бяха събрали в Берлин за конференция, посветена на хранителната сигурност. На 26-28 юни в замъка Елмау, в Южна Германия, ще се състои среща на върха на Г-7.

По-рано днес германският външен министър Аналена Бербок каза пред участниците в конференцията в Берлин, че международната общност трябва да положи повече усилия за преодоляването на хранителната криза в много части на света. По думите ѝ само за тази година са необходими над 44 милиарда евро, от които едва половината са осигурени. Според първия дипломат на Германия положението е драматично, защото 345 милиона души са изложени от риска от глад. Бербок обвини Русия, че използва глада като оръжие и държи като заложник целия свят.

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце и министърът на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир също участваха в международната конференция заедно с около 50 делегации и около 40 министри. Шулце каза, че около 400 милиона души по света разчитат на храна от Украйна, при което не само че доставките с украинско зърно се бавят, но и цените на храните и енергията се повишават, от което страдат много държави. Йоздемир разкритикува "многопосочната" война на руския президент Владимир Путин, който, по думите му, се опитва да покори военно Украйна, да води война посредством глад срещу световния Юг и енергийна война с Европейския съюз./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
4
 
! Отговори
shimbaka преди 1 година
Европа=фашизъм!
253
7
 
2
 
! Отговори
Ще изринем преди 1 година
Руската федерация
252
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пропадаш западен свят. Ще съане сърашно зимата и тоя път ако народа мълчи и търпиБоклуците в София значи си заслужава да бъде роб.
251
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари"- Типично за наглосаксите.
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-7 обвини Русия за нарастващата хранителна криза. . . . Обвиненията на са пълни! Липсват четирите годишни времена - зима, пролет, лято и есен!
249
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого ли ще обвини озверялото от глад население. Правителствата на всички европейски държави трябва да си зададат този въпрос.
248
0
 
11
 
! Отговори
Бедните да го д**** преди 1 година
След Фармамафията и Петролната мафия Е ВРЕМЕ И МАФИЯТА ТЪРГУВАЩА С ХРАНА да напълни гушите.Украйна дори и в най-добрите си години не е изнасяла повече от 5% от световния износ на зърно... ДОРИ ФРАНЦИЯ ИЗНАСЯ ПОВЕЧЕ ЗЪРНО ОТ УКРАЙНА... Какъв глад? Какви кризи? Увеличават се умишлено цените за да забогатяват разни спекуланти като се използва войната в Украйна като предлог... СВЕТЪТ Е ОБЗЕТ ОТ ПАТОЛОГИЧНА МАНИЯ ЗА ТРУПАНЕ НА ПАРИ...Политици и Бизнес кръгове - МНОГО ПЕЧЕЛИВША КОМБИНАЦИЯ ...
247
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Г-7 са все душмани на Русия, защо да им вярваме на глупостите?"Всички санкции на Г-7 съдържат изключения, за да се позволи на руските храни и земеделска продукция да достига до световните пазари" -- баси гьон-суратите! Ми то танту за кукуригу бе, аланкоолу, вие да не си мислехте иначе?
246
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще ви втали. Ще ходите като фиданки стройни.
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бога братя не препълвайте хладилника. Бъдете соли дарни .
244
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали европейците не ядяхйа хляб ? Само шунка и чер хайверМед и масло
243
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е големия проблем наречен Путин , не хваща вековните традиции Г7 има право да санкционира но никой няма право да санкционира Г7, а Путин си позволява това ,това си е грубо незачитане на старите закони.
242
1
 
10
 
! Отговори
Ой преди 1 година
Абе Русия не беше ли бензиностанция с ракети?!?Как тъй ще поскъпява зърното?Какво като е най големия износител на жито!
241
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развитите държави май ще ядат муй накрая.
240
1
 
13
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
Г7 НЕ РАЗБРАХА ЧЕ ГЛАДЪТ ИЗБИВА ВЪВ ХАЛЮЦИНАЦИИ.
239
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея от Г7 връщащия се бумеранг така ги халоса по кратуните че не знаят на кой свят са.
238
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сърдит Петко, празна му торбичката. Та и с Г7 така.
237
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До248. Русия , ще изнася, ама друг път. Вътрешността е със самостоятелни пазари. И няма да ги предлага на Русия а ще си ги продава. Свърши тая руснаците да прибират и да продават , че все едно са изработили продукта.
236
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то не може само ЕС,САЩ и Великобритания да налагат санкций и други страни го могат това,пък нали сте Г7 направете нещо дайте от своите резерви купете от Русия пшеница на десеторно жени и я дайте на бедните държави нали сте демокрация и милеете за хората по света...стига сте мислили как да доите малките държавици
235
3
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Когато налагаш санкции на една държава тази държава също е обречена на глад и трябва да очакваш от нея тя също да се постарае и на теб да ти бъде злеИ ако искаш от санкционираната държава нещо да ти помогне в случая с хранителни продукти това е вашето повече от лицемерие наглост долно лицемерноАз съм против войната но съм и против фашистите вие въоръжавате въоръжавате фашистите и същевременно очаквате помощ от Русия да ви нахрани