Един от най-големите петролопроводи в света спря работа

Руски съд нареди на консорциума да прекрати дейност за 30 дни
Обновена: 6 юли 2022 13:46 | 6 юли 2022 13:46, Йоана Цонева
41
Един от най-големите петролопроводи в света спря работа
Снимка: БГНЕС

Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) да спре работа за 30 дни, предават "Ройтерс" и БНР. Става въпрос за един от най-големите петролопроводи в света. Той пренася суров петрол от Казахстан.

През КТК се обработва около 1% от световния петрол. Той включва американските компании Chevron и Exxon.

От консорциума посочват, че съдебното решение е мотивирано с проблеми, свързани с обработката на петролни разливи, и че са длъжни да се съобразят с него.

Компанията отказа повече коментари относно своята дейност и операции.

Според доклад, видян от агенция "Ройтерс", товаренето на петрол от терминала на КТК е продължил към обяд на 5 юли, но не е ясно дали операциите продължават на 6 юли.

Тръбопроводът е в центъра на вниманието от началото на войната в Украйна, започната от Русия на 24 февруари. Руският износ беше ограничен, а цените на петрола скочи.

Още по темата
САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато.

В сряда КТК оповести, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност "Ростехнадзор", да инспектират съоръженията на руската част от консорциума. Според КТК проверката е открила някои "документални" нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година в участък на терминала имаше петролен разлив.

Чрез тръбопровода бяха изнесени през миналата година 54 милиона тона, или около 1,2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол в Казахстан през Черно море.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната поради повреда в терминалното оборудване на Черно море тази година.

Всяко голямо прекъсване на потоците пред КТК би поставило допълнителен натиск върху световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
самотно куче преди 1 година
Щом и Казахстан мина на страната на ЕС.... с Русия е свършено
35
11
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Еднолично решение на Русия. Да си знаете защо е скъпо. Да нямате претенции към друг.
34
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците няма да издържат още дълго на тази война. Само БВП на Италия е по-голям от този на цяла Русия. А реално участват икономиките на цяла Европа + САЩ, Канада, Австралия, Япония и т. н. Русия няма как да се противопастави на такава икономическа мощ. Ще свършат парите, ще свършат и оръжията и ще обявят край на специалната операция.
33
9
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
После някой пак ще ми обяснява как Кирчо и Кокорчо са виновни.
32
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Китай ще обявят, че вече не са в толкова близки отношения с пРосия, щото Казахстан са на практика изкупени от Китай :))))))
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щом ФАЩ казват че потоците трябва да продължат......бе я оди пеш бе.....
30
0
 
12
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Да питам , ние от него ли вземаме петрол за рафинерията ???
29
2
 
29
 
! Отговори
РН преди 1 година
""""САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато."""" ------ И руснаците спряха "потоците"... първо заради мини от ВСВ, а сега заради "разливи"?! -)))) Май, цената на бензина и особено на дизела в Щатите отново ще скочи! -))))))
28
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са много зле щом не им стига петрола и краднат от другите държави.
27
0
 
6
 
! Отговори
das преди 1 година
и това ще мине и друго ще дойде...Каквото и да прави не е на добре за него,тях .....
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "За това ли петролът потъна под 100$???" ---- ахахахаха... и това къде се е отразило на крайния клиент? США? Европа? България?
25
21
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Поредното доказателство, че с руснаците не бива да си имаш работа, особено пък да разчиташ на тях." ---- поредното доказтелство, че ако ще си имаш работа с руснаците, то трябва да си коректен с тях! Не може да се опитваш да ги преееааабеш и да очакваш, че ще ти се размине... особено, когато всички карти са в тях!
24
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това ли петролът потъна под 100$??? А руския пиратски петрол 50$ (щото не правят официални търгове, щото САНКЦИИТЕ не работели???).Споко, петролът над 120-130 няма да качи следващите 2-3 години, да не говорим, че с тази прогноза за рецесия вероятно е да падне под 60$....а *** ще има да връща кръв, зъби, земя и кинта...
23
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стратегия и тактика. Имам усещането, че Русия го дава като прегръдка на анаконда, бавно и полека затваря кранчетата на джендерастите наложили санкции. Докато се усетим, зимъска сме на студено, без ток и горива. Снабдителни линии няма да има и всичко отива по дяволите.
22
6
 
46
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Видяхте ли, че Путин не е толкова лош и той подкрепя санкциите на ЕС и САЩ.
21
38
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното доказателство, че с руснаците не бива да си имаш работа, особено пък да разчиташ на тях.
20
1
 
36
 
! Отговори
следваме хронологият преди 1 година
САЩ наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато. През КТК се обработва около 1% от световния петрол - включва американските компании Chevron и Exxon. Преди седмица на МПИФ, президентът на Казахстан смело заяви, че не признава Крим, ДНР и ЛНР. Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) да спре работа за 30 дни.
19
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е решил че след като той няма да го има в близко бъдеще ,защо да го има светът.Бърза да го докара до трета световна война.
18
36
 
12
 
! Отговори
IT преди 1 година
Дано стане 10 лева бензина тази есен, мизерните русофили да слязат от 20 годишните си немски премиуми...
17
11
 
33
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СЛЕД САНКЦИИТЕ ЗА СПИРАНЕ ПЕТРОЛА И ВЪГЛИЩА ЗА ЕВРОПАТА , РУСИЯ УВЕЛИЧИ ИЗНОСА СИ ЗА АЗИАТСКИ СТРАНИ С 67 %. !!! ТАКА ПУТИН ИМА ИЗЛИШНИ ПРИХОДИ И ЗА ВОЙНАТА С АМЕРИКА В УКРАЙНА И ЗА ХРАНА НА ДЕЗЕРТЬОРИТЕ И ПЛЕННИЦИ НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ , КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ ПО РОДНИТЕ СИ МЕСТА !!!