Кристалина Георгиева: Възможна е глобална рецесия

Ситуацията в световната икономика е нестабилна, заяви тя пред "Ройтерс"
7 юли 2022 07:20, Петя Славова
36
Кристалина Георгиева: Възможна е глобална рецесия
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в световната икономика е изключително нестабилна и не са изключени рецесии. Това казва в интервю за "Ройтерс" управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

На въпрос за възможна глобална рецесия, ръководителят на фонда подчертава: "Рискът се е увеличил, така че това не може да бъде изключено".

"Ще бъде трудна 2022 г., но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна. Рисковете от рецесия се увеличиха за 2023 г. Забавянето на икономическия растеж може да бъде "неизбежната цена" предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност", добавя Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Според ръководителя на МВФ ситуацията в световната икономика "значително се е влошила" спрямо април, когато беше публикуван последният доклад на Фонда. Това се дължи на глобалната инфлация, по-високите лихви, икономическото забавяне в Китай и санкциите, свързани със ситуацията в Украйна.

През следващите седмици фондът за трети път тази година ще понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2022 г., който в момента възлиза на 3,6%.

Икономистите на МВФ все още продължават да изчисляват икономическите показатели. Актуализираните данни се очаква да бъдат публикувани в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, нали пазарната икономика се саморегулираше, ако не и се месим?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
без извинение но много ми е неприятна !
21
1
 
5
 
! Отговори
Да госпожо Георгиева преди 1 година
С цялото ми уважение към Вас лично ,възможна е рецесия и за това са виновни не само САЩ а и протежета им от НАТО. Не е срамно ако веднъж кажете истината такава каквато е а не такава каквато я продиктува САЩ .
20
0
 
23
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
ЕС губи конкурентноспособност. Вариантите са два или намаляване на цената на труда или обезценка на еврото.Евтините суровини от Русия вече ги няма. Има и друго нещо арабите и те започват да се оглеждат дакъде духа вятъра.Предстоят колосални промени в света. Лошото е че в БГ няма читави политици.
19
2
 
7
 
! Отговори
Star преди 1 година
Госпожа Кристалина твърди неща които сме ги прогнозирали още преди пандемията.Карл Маркс казва,че колкото повече се развива социалдемократичният модел,толкова по-често ще се изпада в рецесии.И с напредването на развитието на ,,неговият'' строй,периодите на релакс и рецесия ще се скъсяват до момента в който всичко ще се слее в една постоянна рецесия.Точно това ще е момента в който сегашният строй ще отстъпи място на новият социален строй.Какъвто и да е той.
18
11
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Цитат: "..и им разказа играта". Коригирай си местоимението. Путин не им е разказал играта, а НИ е разказал играта. България Е част от ЕС и като такава е де факто част от колективния запад. Да се кефиш на това как в ЕС щяло да стане много зле е все едно да се кефиш на това как в България ще стане много зле. Войната не е между тях и русия, а е между НАС и русия. Който е с русия е де факто предател.
17
2
 
11
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Иде краят на западния просперитет, само с печатане не става. Трябва да се произвеждат стоки.Виртуалната икономика ще изпусне парата. Сащ и ЕС надолу БРИКС нагоре това е реалноста в близките 10 години ако няма световна война разбира се .Жълтите се оказаха по-хитри и умни от белите западняци за съжаление.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, тия първосигнални приказливци си правеха сметката да извият ръцете на "бензоколонката" и да получават руски газ като едновременно блокират своите си плащания за доставката му в своите си банки, но Президентът Путин поиска да му се плаща в рубли в руска банка на руска територия и им разказа играта. Следва глобална рецесия с рязко понижаване на еесовския стандарт.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В рецесия сме от поне година вече. Какво говори тая жена?
14
1
 
14
 
! Отговори
хлебарката преди 1 година
До Сталинка: Пастите ще са от протеин от завода на Кирчо за муи.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става като сложат Ганчовеца да кара кораба.
12
28
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Писнало ми е от лъжите на троловете. Дору пишат, че русия била оставена без избор. Европа търгуваше и инвестираше в русия. Никой не би нападнал ядрена държава. Проблемът е в русия които смятат, че имат специални права над Източна Европа и които смятат, че Беларус, Украйна и части от Молдова и Грузия са Русия. Без този имперски руски нацизъм нито един човек нямаше да пострада в Украйна.
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАРОДА ТРЯБВА ДА ПЛАТИ НЕИЗБЕЖНАТА ЦЕНА, КАЗВАТ СЪС ЗАГРИЖЕНА ФИЗИОНОМИЯ,ТЕЗИ КОИТО НЯМА ДА ПЛАЩАТ
10
20
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Писнало ми е от лъжите на троловете. Милошевич можеше да изпълни изискванията на международната общност и да предотврати бомбардировките. Бомбардировките спряха когато Милошевич каза "ок, достатъчно ни е". За Зеленски такава опция никога не е имало. Ако той не се бие, влизат в състава на СССР2. Срещу Югославия има множество резолюции на ООН. Срещу Украйна няма такива.
9
12
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Имя българи които се кефят на това, че ще има нов световен ред с лидер Китай. Въпросът е, защо се кефят на това? Ние не живеем в Китай. Ние живеем в ЕС и ние ще платим сметката. Тоест кефите се, на това, че на децата ви и на внуците ви ще им е по-трудно. Евалата. Умни сте.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не думай!
7
1
 
12
 
! Отговори
Учен преди 1 година
Рецесия или ще има, или няма да има.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Возможно е да има рецесия, возможно е и да няма рецесия. И аз мога да давам такива прогнози
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин осъзнаваше че китайците не са приятели на бялата раса, затова не захранваше с ресурси жадната им икономика. Но когато Западът го остави без избор той реши да им даде каквото искат и това ще е края на западната цивилизация и икономика!
4
2
 
43
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БЛУМБЪРГ : ,, ЕВРОТО СЕ СРИНА ДО 30 ГОДИШНО ДЪНО , ГОНИ ПАРИТЕТ С ДОЛАРА " !!! А РУСИЯ Е ИЗНЕСЛА ЗА ИНДИЯ И КИТАЙ ГАЗ , ВЪГЛИЩА И ПЕТРОЛ ЗА ТРИ МЕСЕЦА КОЛКОТО ЦЯЛАТА 2021 !!! ПУТИН СЕ МОЛИ ЗА ОЩЕ САНКЦИИ ОТ БАЙДЪНЧО И УРСУЛАТА !!!