Руски войник бе осъден на 10 години затвор в Украйна

Присъдата е за военни престъпления
33
Руски войник бе осъден на 10 години затвор в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руски войник бе осъден днес на 10 години затвор в Украйна за военни престъпления, предадоха Франс прес и ДПА.

Присъдата бе постановена от съд в северния украински град Чернигов. Той призна сержант Михаил Куликов за виновен по обвинения в "нарушаване на законите и обичаите на войната". Според украинския съд руският танкист, пленен в началото на войната, по-конкретно е стрелял по 11-етажен жилищен блок.

В резултат били разрушени няколко апартамента. Никой не е пострадал при обстрела.

Самият Куликов пледира виновен. Той може да обжалва присъдата.

Според Службата за сигурност на Украйна Куликов е влязъл в страната от Беларус на 24 февруари тази година - първия ден от руската инвазия. След това неговата част напреднала към Чернигов - главния град на едноименната украинска област, и подлагала селища на обстрел. Руският танкист стрелял по въпросния жилищен блок по заповед на своя командир на 26 февруари - малко преди да бъде пленен.

Твърденията на украинската страна не може да бъдат проверени по независим път.

През май първият руски войник, съден в Украйна за военни престъпления, получи доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен. В края на миналия месец присъдата на 21-годишния Вадим Шишимарин бе намалена на апелативна инстанция на 15 години затвор, припомня АФП.

Двама други руски войници бяха осъдени на по 11 години затвор по обвинения, че са обстрелвали с ракетни системи за залпов огън села в Харковска област, Североизточна Украйна, през първия ден от войната. Още няколко руски военнослужещи са съдени в съседната страна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още когато го осъдиха онзи льохман на доживотен писах, че ще му променят присъдата. Ще излезе и каква е договорката да се признае за виновен. Просто украински цирк Буш!!!!
27
1
 
0
 
! Отговори
George Georgiev преди 1 година
До няма да стане "Русия освободи България от турско робство" ЗА ДА НИ ПОРОБИ!!!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че, ако съдеха за такова нещо, половината армия на Украина и всички паравоенни формирования трябва да ги вкарат в затвора! Гледах кадрите от палежа на Профсъюзния дом в Одеса. "Героите на Украйна"налагаха със сопи дошлите украински пожарникари и полицаи да спасяват хората от подпалената сграда!!!! За обстрела на мирни села с бесарабски българи и татари от украинската армия със системи за залпов огън да напомням ли? Има декларация на нашищ парламент от тогава!!!!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно какво направи украинския съд след кадрите с вързаните плените руснаци, дето безпричинно ги прострелваха в краката? Какво стана с английски наемник, дето се е гаврил с 18 годишно момче от Сибир. Прърво му нарязал сухожията и после го накарал да плува. След това го убил. Какво стана с украинския политик, дето още в началото призова да се скопяват руските пленници? Оня"юнак" от Азов, дето щеше да заколи Кадиров като прасе и да изнасили дъщерите му го плениха в Азовстал.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В древността, и не толкова отдавна дори воюващите страни строявали армията на някое поле и там се биели докато някой победи. Нямало цивилни наоколо. Сега са се заврели в населените места, и искат да няма цивилни жертви. Това дето му казват украинци са се заврели в спалните на хората, под леглата им дори и от там стрелят. Хайде многознайковците да кажат руснаците къде да стрелят. Ами ако са храбреци да излязат на полето и да се бият, и цивилни жертви няма да има!!! Зеленски също, нали е храбрец !
23
0
 
3
 
! Отговори
покрайнините преди 1 година
покрайнините отиват референдум и вече няма да са покрайнини.
22
1
 
4
 
! Отговори
укро порно преди 1 година
"Никой не е пострадал при обстрела." за Разлика от обстрелите от страна на укропитеците....
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че стане булка в затвора
20
4
 
2
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Скоро ще е на свобода и ще бъде награден с Ордени, все пак до края на годината, такова нещо като Украйна - няма да съществува!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски фашизъм
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До няма да стане Русия ти освободи главата от сиво вещество.
17
10
 
5
 
! Отговори
няма да стане преди 1 година
Туй журналята колкото и да плюете по Русия,няма как да промените факта,че РУСИЯ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТО.ЧЕТЕТЕ И МЪЛЧЕТЕ.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският войник пледира виновен за да не го разменят за украински пленник и руснаците отново да го наврат в железния ковчег да воюва срещу Украйна. Втори път едва ли ще е толкова благосклонна съдбата Джавелините да го оставят жив.
15
3
 
0
 
! Отговори
Z преди 1 година
До 15ти- хахаха много си зле хахаха еее такава теория за пръв път чета хахаха
14
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
То и другата територия си върви към краха... уверено.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо , скоро като капитулират ще го пуснат ! Зеленски вече се чуди какви зверщини да прави само за да привлича внимание , но ето че и Амнести започнаха да казват истината , утре и други ще проговорят , не че света не знае истината !
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Z "нацист и русофил не се ли изключват взаимно, ти чел ли си някога историята" Тъкмо защото съм я чел знам, че е едно и също, НЕСЛУЧАЙНО Сталиновите дивизии и Хитлеровите ЕсЕс дивизиии правеха заедно военни паради и заедно нападаха Полша. Неслучайно другарите от НКВД учеха другарите от ЕсЕс как се правят концентрационни лагери и какво се прави вътре. Нацизмът и Комунизмът са братчета-идеологии, затова и резултатите им са сходни.
11
4
 
4
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Не ме интересуват тия руски войници. Един ли, двама ли, или колкото там. На мен сърцето ми се къса за хилядите пленени горди бойци от Азов, пленени в дупките под Азовстал и Азот и къде ли не, обвинени за това че са вкарали там стотици деца и жени за да ги защитават.
10
7
 
7
 
! Отговори
Украйна ли? преди 1 година
Нема такава държава.
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 англичани и един алжирец ли беше са екзекутирани в днр. Миналата седмица. Тука никой нищо не написа. Зеленски си екзекутира 53 от неговите като избомби затвора. А тоя дето тука го осъдили ,че стрелял с танка по жилищен блок се сещате защо нали. Няма да е стрелял за кеф. Имало е засада както ги даваха често в началото и е поставил огневата точка на укрите. Има хиляди видеота даже от самите тях как стрелят през прозорци на високи жилищни сгради. Даже амнеститото потвърди подобни случаи.