От Нагасаки: Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха

Преди 77 г. атомна бомбардировка опустоши града
9 авг 2022 15:55, Елка Василева
21
 От Нагасаки: Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха
Снимка: архив, БГНЕС

Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха, откакто Русия нахлу в Украйна, заяви днес кметът на Нагасаки Томихиса Тауе на церемонията по случай 77-ата годишнина от атомната бомбардировка, опустошила града, предаде Франс прес.

На 9 август 1945 г. Нагасаки е унищожен от адски огън, който отнема живота на 74 000 души. Само три дни по-рано е извършена първата атомна атака в света - тази срещу Хирошима.

Двата ядрени удара са нанесени от Съединените щати и принуждават Япония да капитулира във Втората световна война. Япония до ден-днешен остава единствената страна, срещу която са извършени атаки с ядрени оръжия.

Кметът на Нагасаки обаче използва случая, за да отправи предупреждение.

"През януари тази година ръководителите на САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция и Китай публикуваха обща декларация, с която заявиха, че една ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не бива да бъде започвана. През следващия месец обаче Русия нахлу в Украйна. Бяха отправени заплахи за употреба на ядрени оръжия, които накараха света да трепери. Страхът от употребата на ядрени оръжия не е неоснователен - става дума за една реална и актуална криза", изтъкна кметът на Нагасаки.

Томихиса Тауе предупреди, че до употребата на тези оръжия може да се стигне погрешка, поради технически повреди или заради терористични нападения.

Оцелели от атаката срещу Нагасаки, представители на японските власти и чуждестранни гости, които участваха във възпоминателната церемония, запазиха минута мълчание в 11:02 ч., в точния час, в който атомната бомба поразява Нагасаки преди 77 години.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2: Какво? Рус? Научи се на българска реч първо и второ това не са руснаци или евреи или шипшали а комунисти. Наследници на червената армия не по предразсъдъци или вяра а наследство от тяхнитр родители. Нацисти и фашисти взети заедно нямат и и половината жертви на комунизма както и извращенията от тях. Путин е един злопаметен но и същевременно мек лидер. Покрай него има хора които няма да жалят никой. Да е жив и здрав още дълго че краят е близо.
15
2
 
2
 
! Отговори
Гомнойче Веле преди 1 година
Американците са имали възможност да изтрият Япония от лицето на Земята,но са унищожили само 250 000 души.Ето затова японците ги обичат...
14
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 6 Мда...в днешно време възможностите са две - руснаците или извънземните.В случая не са първите (поне по обективни факти)...значи са вторите :)
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100 000 убити с един взри пуснат ое АМЕРИКА САЩ най големите убийцииии на планетата !
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам! Ако да ти станат роб и приятел до слепота чак, е необходимо да ти пуснат 2 атомни бомби, то тогава логиката изисква на всяка държава по 2 атомни, че да е вечен и неразделен приятел/роб! Точно като Япония и САЩ!
11
0
 
4
 
! Отговори
daweda преди 1 година
Всъщност Япония капитулира след като Съветския съюз ги напада... не са се стреснали от бомбите.. Американците пък са имали план да пускат бомби докато Япония капитулира... десетки бомби!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квото и да се говори гледам, че Китай и Русия са готови да загубят по 10% от населението си на война, но си се трепат до последно без ядрени оръжия. Използването на атомна бомба е Висша форма на безсилие и само САЩ са достатъчно жалки да са я използвали до момента.
9
2
 
10
 
! Отговори
Лаура Кьовеши преди 1 година
Като ученик се кефих на японците. Викам САЩ ги бомбимаха, ама оцеляха и се развиват. Като пораснах всъщност разбрах какви са покорни мишоци. Язък.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЯПОНИЯ ВЕЧНО ПОРОБЕНАТА ДЪРЖАВА
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
японеците умряха като почнаха да се гьзят на ФАЩ-истите
6
1
 
18
 
! Отговори
жалко преди 1 година
Как самурай се превръща в гейша. САЩ им пуснаха бомбите, а японците станаха васали. Пълно е с бази и краварски войници. Жалка история.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 9 август 1945 г. Нагасаки е унищожен от адски огън, който отнема живота на 74 000 души. ---------- И кой им го пусна тоя Адски огън. Може би Извънземните?
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че американците трябваше да им хвърлят още 2-3 бомби на жълтурковците.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за държавата, която си разнася ядрените оръжия по целия свят нещо да каже?! СК също отдавна заплашва че ще ползва ядрено оръжие, ама нея не я споменавате..
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия навремето ги бомбиха с демократична бомба, затова до живот ще са благодарни на ФАЩ.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е че дори нашите болни мозъци - русофили осъзнаха че тяхната Рус няма да използва ядрени оръжия, защото това ще е и нейния край, иначе напразните им мечти за сармати, посейдони и не знам какви глупости, дълго време се носеха из форума