Нивото на Рейн може да падне под критичния минимум

Това ще застраши промишлеността
11 авг 2022 07:39, Александър Попов
10
Нивото на Рейн може да падне под критичния минимум
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни, предупредиха германските власти, и да затрудни изключително много превоза на стоки - включително на въглища и бензин - в момент, когато Европа е в плен на суша и енергийна криза, предаде Асошиейтед прес.

"Това в особена степен важи за Рейн, чието плавателно стеснение при Кауб е с много ниско ниво на водата, но то остава проходимо за по-малки кораби", каза Тим Александрин, говорител на германското транспортно министерство.

Властите предвиждат, че утре сутрин нивото на реката при град Кауб ще падне под отметката от 40 сантиметра и ще продължи да спада и през уикенда. Въпреки че това все още е над рекордния спад до 27 сантиметра през октомври 2018 г., много от по-големите кораби може да срещнат трудности при преминаването на този участък, който се намира по средата на Рейн между Майнц и Кобленц.

"Положението е доста драматично, но все още не чак толкова, колкото през 2018 г.", каза Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания Ха Ге Ка (HGK).

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истинско главоболие за германските заводи и електроцентрали, които са силно зависими от доставките по вода, а това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес. Затова за Германия превозът на стоки по вътрешните водни пътища е много по-важен, отколкото за много други западноевропейски страни, отбелязва компанията за икономически анализи "Кепитъл Икъномикс" (Capital Economics)./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: германиясушаРейн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дони Не е вярно, имат. Иначе защо са построили втори канал между Дунав и Рейн чрез Майн, зарязвайки първия Алберт канал. При Майнц точно в Рейн се влива Майн.
9
2
 
1
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Интересното е, че в Зап Европа още нямат ясна доктрина за водни резерви като язовири, каптажи и тн. Падне некой по-обилен дъжд, мaле, измрeхме, спре да вали - кво станА...Още са по теориите, че те си имат регулярни и високи дъждовни нива. Поне спят щастливи...
8
0
 
0
 
! Отговори
Jahs преди 1 година
Райн
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изсекохте дръветата за да слагате панели така е
6
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
От нулев интерес, *** и псевдопатриотизъм ринеш дъното на света. Нищо не те вълнува, освен твоята си кочинка, ракийката и салатката.
5
2
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Чекай са, нали ледниците се топяха от глобалното затопляне? Къде е водата? Нали не требеше да се горат въглища за зелената сделка? Къде е Грета?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нас защо трябва да ни интересува какво се случва в Германия?!?! Нека нашите проблеми разгледаме и разрешим а немските да си ги решават немците.
3
4
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Скоро Сибир ще стане блато и край с 2/3 от територията на Русия, прочее.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
туй корито в коя част на бг е?
1
9
 
11
 
! Отговори
Европа е гола вода преди 1 година
Скоро Европа ще внася и вода от Русия. Муаахаха