Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души

Твърди се, че е получил информацията от приложение за COVID-19 на Шанхай
12 авг 2022 14:04, Йоана Цонева
2
Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души
Снимка: БГНЕС

Хакер твърди, че е получил личната информация на 48,5 милиона потребители на мобилното приложение за здравни кодове COVID-19, управлявано от град Шанхай, като това е второто твърдение за пробив в данните на китайския финансов център в рамките на малко повече от месец.

Хакерът с потребителско име като "XJP" е публикувал оферта за продажба на данните за 4000 долара на хакерския форум Breach Forums в сряда.

Хакерът предостави извадка от данните, включваща телефонните номера, имената и китайските идентификационни номера и статуса на здравния код на 47 души.

Единадесет от 47-те души, с които се е свързала агенция "Ройтерс", потвърдиха, че са включени в извадката, макар че двама заявиха, че идентификационните им номера са сгрешени.

"Тази база данни съдържа всички, които живеят или са посещавали Шанхай след осиновяването на Суишенма", се казва в публикацията на XJP, която първоначално искаше 4850 долара, преди да намали цената по-късно през деня.

Suishenma е китайското име на системата за здравни кодове на Шанхай, която 25-милионният град, подобно на много други градове в Китай, създаде в началото на 2020 г., за да се бори с разпространението на COVID-19. Всички жители и посетители трябва да я използват.

Приложението събира данни за пътуванията, за да дава на хората червена, жълта или зелена оценка, показваща вероятността да са заразени с вируса, а потребителите трябва да показват кода, за да влизат на обществени места.

Данните се управляват от градската управа, а потребителите имат достъп до Suishenma чрез приложението Alipay, собственост на финтех гиганта и филиал на Alibaba Ant Group, и приложението WeChat на Tencent Holdings.

Още по темата
XJP, правителството на Шанхай, Ant и Tencent не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Предполагаемият пробив в Suishenma идва, след като в началото на миналия месец хакер заяви, че се е сдобил с 23 терабайта лична информация, принадлежаща на един милиард китайски граждани от полицията в Шанхай.

Wall Street Journal, позовавайки се на изследователи в областта на киберсигурността, заяви, че първият хакер е успял да открадне данните от полицията, тъй като таблото за управление на полицейската база данни е било оставено отворено в публичния интернет без защита с парола в продължение на повече от година.

Вестникът съобщи, че данните са били хоствани на облачната платформа на Alibaba, а властите в Шанхай са привикали ръководители на компанията по този въпрос.

Нито правителството на Шанхай, нито полицията, нито Alibaba са коментирали въпроса за полицейската база данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
nik преди 1 година
evala
1
0
 
1
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 1 година
23 лв. Кво му плащаш и защо ти е