Зеленски призова: Да прогоним окупаторите от Запорожие

Днес имаше нов обстрел около централата
Обновена: 12 авг 2022 08:28 | 12 авг 2022 07:58, Нели Христова
132
Зеленски призова: Да прогоним окупаторите от Запорожие
Снимка: БГНЕС

Зеленски призова света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия ядрена централа.

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която през последните дни е обект на обстрел.

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Само пълното изтегляне на руснаците... би гарантирало ядрената безопасност за цяла Европа", добави той, като осъди "руския ядрен шантаж".

Атомната електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и е окупирана от руски войски от март, малко след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Днес Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нов обстрел в близост до централата, но твърденията им не бяха проверени по независим начин.

Миналата седмица също имаше бомбардировки в близост до централата, което повиши опасността от ядрено бедствие в страната, която пострада от Чернобилската катастрофа през 1986 г.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че в близост до ударите са открити радиоактивни вещества и че са повредени датчици за радиация.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че това са "тежки времена", тъй като боевете са предизвикали "сериозна" криза в Запорожие.

Рафаел Гроси поиска на Международната агенция за атомна енергия да бъде предоставен достъп до обекта възможно най-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
9
 
! Отговори
До Обективно преди 1 година
По какъв Путински бе?Я да вземеш малко са четеш историята, че от такива като тебе не се диша. От къде започва покръстването княз Владимир ? Някъде да пише Украйна ? Там е нямало никаква Украйна . Украинско говорящите забраняваха на руснаците които са там са говорят на руски . Колко руснаци запалиха живи ??Къде беше Европа тогава ? Топлеха си з_______е и не им пукаше. Затова сега ще умират от студ , и да те се оплакват . Нинаги идва ВИДОВ ДЕН, щом НЕ МОЖЕШ ДА ВИЖДАШ НАВРЕМЕ .Обективен
98
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След взривовете в Крим войнаъа е отечествена за руснаците и те не могат просто да си тръгнат ей така щото така иска Зеленски.
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна сама се натика в играта и е длъжна да играе по правилата. Няма право да взривява ядрен реактор. Това е един вид ядрено оръжие !!!
96
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не разбирам западната пропаганда. Щом руснаците контролират централата и трябва да бъдат изгонени от там, кой обстрелват и защо?
95
0
 
7
 
! Отговори
Укрофашист преди 1 година
Абе няма ли да пратите високоточни оръжия и на руснаците, искате война до последния украинец, ама те няма да свършат скоро без високоточен обстрел.
94
2
 
28
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
А бе не ви ли омръзна този наркоман ? Стига сте му правили PR
93
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото украинско наркоманче иска да се изтеглят руснаците от там, по причина че губи цялото Запорожие. И затова обстрелва централата и обвинява руснаците. Такава *** провокация, на гърба на цяла Европа. Или аз ще победя, или Европа загива, това казва тоя гнусар с действията си.
92
1
 
27
 
! Отговори
Клоунът Зеленски преди 1 година
Само с приказки не става. Сега укронацистите мислят хем да обстрелват АЕЦ, хем да реват, че има ядрена опасност. А това си е чист тероризъм.
91
1
 
21
 
! Отговори
неразбрал преди 1 година
А за 30те краварски биолаборатории в бандеровска Оссрайна не каза ли нещо?Тези ,дето в самите ФАЩ са забранени от 1971 година?А самите ФАЩ са построили над 276 такива лаборатории за смърт в целия свят и особено около Русия.
90
1
 
24
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Зельо-евреин ,комик и наркоман.ФАКТ.Жалък и невзрачен ,но удобен за краварите подлец.Не може да се вярва на нито един звук ,излязъл от устата му.
89
1
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Зеленски също така призовава някой да му смени памперса, че се е искал до ушите. Надявам се на опашката на жеЛАЕЩИТЕ наред еврокавалите да се нареди и България. Дет се вика: кой с каквото може.
88
0
 
8
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
До Анонимен 58.Само дето Менделеев и Ломоносов не могат да им се отрекат. А и не само те.
87
0
 
9
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
До Анонимен 74.Ааа, за лабораториите не е така. Имаме си ги. И американски бази си имаме.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайна е подарена на хохлите държава ,която ще бъде премахната.Въпрос на време е бандеровците да бъдат утилизирани.Зельо Наркомана е вреден за страната на си.
85
1
 
17
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Зелевия е марионетка на краварите.Оссрайна трябва и ще изчезне ,заедно с фашистите в нея.Русия отново е пред изпитание ,което ще преодолее и за пореден път ще спаси Света от навлеците на бай Дън и слугите му от джендърска Европа.Слава на Русия-наша освободителка и единствен верен приятел.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вие ги гонихте от Крим, Мариупол, Донецк, Луганск, Одеса, Херсон, Мелитопол... Сега пък ще ги гоните от Запорожие. Слава Кокаiнi.
83
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато имаш за Съсед Русия се съобразяваш, както Мексико със САЩ. Какво мислите ще стане с Мексико ако се разберът да разположат Руски военни бази на територията си? Ако бе мирно седело не би чудо видело. Е това е Украйна с насмъркания Зеленски.
82
26
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ЗА УКРАИНЦИТЕ ВОЙНАТА Е ОТЕЧЕСТВЕНА И БОГ ИМ ПОМАГА, ЗА ДА ИЗГОНЯТ ОКУПАТОРИТЕ ОТ РОДИНАТА СИ!!! УКР Е НЕЗАВИСИМА И ИМА ПРАВО ДА СИ ОПРЕДЕЛИ САМА КАК ИСКА ДА ЖИВЕЕ - Е, НЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ПО ПУТИНСКИ!!!
81
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънският министър на здравеопазването,призова хората да се запасят с таблетки йод.Само казвам какво очакват хората.Ако нямаше война,това нямаше да е на дневен ред.Кой започна тази война?Путин!Повече какво да коментираме?!И то не е само в Украина.Русия си ги прави такива във всички бивши републики от СССР,освен в тези където е назначила послушковци за премиери,подчинени на Москва.България не е изключение,бутнаха и нашето правителство.
80
3
 
26
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
СЛЕД КАТО ИМА РУСКО ПВО В ЦЕНТРАЛАТА, КОЙ СТРЕЛЯ ПО НЕЯ!?