Продължава обстрела на Енергодар в близост до АЕЦ "Запорожие"

Градът е окупиран от руските сили, също като централата
14 авг 2022 22:30, Нели Христова
85
Продължава обстрела на Енергодар в близост до АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Украинският град Енергодар, намиращ се близо до окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, беше подложен отново на обстрел днес, съобщи ДПА, предава БТА.

И двете страни обвиниха другата за обстрела и съобщиха за смъртта на един цивилен. Руските власти обвиняват "украинските националисти", а украинският кмет на града Дмитро Орлов нарече случилото се "убийствена провокация" от страна на Русия.

Няма независимо потвърждение на случилото се, отбелязва ДПА.

"Рисковете нарастват с всеки изминат ден", заяви Орлов, цитиран от Франс прес. Той окачестви действията на Москва като "ядрен тероризъм" и предупреди, че това "може да свърши по непредвидим начин във всеки един момент".

Енергодар е окупиран от руските сили, също като централата. Орлов, който е верен на правителството в Киев, се намира в град Запорожие.

Международната общност е притеснена за сигурността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е окупирана от руски войски от март. Предстои експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да огледат мястото. ООН, Русия и Украйна обаче не могат да постигнат споразумение за подготовката на посещението, припомня ДПА.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че силите на Москва са поразили цели на десетки места в Източна Украйна. Атаките с ракети и артилерия са били съсредоточени в района на Донецк.

В съседната Харковска област е превзето село Уди, а край Славянск е бил унищожен склад за гориво, според руската страна.

Украинският генерален щаб в Киев съобщи за интензивни атаки в източната и южната част на страната. В района на Донецк е бил отбит опит на руските сили да пробият към Славянск, според съобщението. Като цяло според Киев в ситуацията няма сериозни промени.

Междувременно ръководството на руската република Чечня заяви, че изпраща нови войници и доброволци да воюват в Украйна. Във видеозапис, за който се твърди, че е от летището на чеченската столица Грозни, се вижда как мъже в униформи получават нареждане да "унищожават" украинските националисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Какво преди 1 година
неясно има кой цели ядрена катастрофа?
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar Power чиста американска пропаганда за пари от сорос
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергодар в момента е руски какво има да стрелят *** по него, май някои се снабди от чужбина с далегобойна артилерия и дъни през Днепър по града
61
2
 
12
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
На територията на АЕЦ "Запорожие" има 500 руски военнослужещи. Ясно е, че руската армия няма да обстрелва сама себе си. Това би трябвало да е ясно дори и на Зеленски. Проблемът с АЕЦ "Запорожие" ще се реши тогава, когато украинската армия бъде принудена да се оттегли на такова разстояние, че да не може да обстрелва АЕЦ.
60
6
 
4
 
! Отговори
До Solar Power преди 1 година
Тук Русофили или Русофоби не играят. Имаме едно престъпно ръководство, което се старае да се задържи въпреки всичко и всички.Едва ли 100% от Руснаците се радват на тая война,*** ако критикуваш = 15години в затвора
59
3
 
10
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Руската армия не окупира Украина Просто си връща подарените земи с руско население.Зеленски с неговата клика трябваше да проявят далновидност. Сега само ревът и се чудят каква провокация да направят с атомната електроцентрала за да покажат на света че са силните на деня. Достатъчно страдаме заради хунтата на фашизма и ненаситните убийци на народите в Украйна
58
3
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Поздрави за всички русофили и български предатели - https://youtube/watch?v=wekhe4TbUes
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрените реактори са под 30 метра дебел железобетон, който трудно може да бъде пробит с един ракетен удар, така че да не се правят на много загрижени за бъдещето на човечеството украинските наркофашисти.
56
13
 
5
 
! Отговори
Авс преди 1 година
Моля ви,не пишете толкова лоши неща за Путин,защото русофилите рИвЪт.
55
7
 
4
 
! Отговори
Хой преди 1 година
Жалко за Вагнер,вече няма да могат да слушат любимата си музика.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58: това са доставките, а колко са унищожени до сега? аз ще ти кажа - 6+2 и няколко без боеприпаси. Точно за това ФАЩ отпуснаха 1 млрд $ за да доставят ракети че сега седят на сухо и чакат да бъдат унищожени, изоставени, пленени.
53
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урки спрете да стреляте по централата, освен ако не искате нов Чернобил или не ви интересува
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей яка централа 6е, те я гърмят, тя обаче не.
51
4
 
27
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Да обвиняваш руснаците ,че сами се обстрелват е много тъпо, типично за Зеленски!
50
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите продължават да обстрелват АЕЦ
49
4
 
27
 
! Отговори
Adam преди 1 година
време е да ликвидират теоистите в киев не знам кво чакат
48
4
 
43
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Аха значи Русия обстрелва сама себеси с американски ракети,аха...
47
5
 
30
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хунтата в Киев има изгода от една авария в централата точно сега когато ВСУ бяга по целият фронт.
46
48
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно човек да е гений, че да разбере, какво правят руските фашисти с тази стрелба по централата. Украинците да не са луди да се самоубиват, като стрелят по АЕЦ? Чиста проба ядрен шантаж от АдолфПутин.
45
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
61, чрез обстрелите на АЕЦ, Президентът Путин шантажирал Европа да склони Зеленски на преговори. Възможно ли е да се построи по-плиткоумна логическа верига? Възможно е. Виж управленските решения по енергийната политика на Еесовската Зона.