В Норвегия умъртвиха морж, привлякъл тълпи в Осло

600-килограмовото животно представлявало риск за хората
15 авг 2022 08:58, Елка Василева
35
В Норвегия умъртвиха морж, привлякъл тълпи в Осло
Кадър: YouTube

Властите в Норвегия евтаназираха морж, който привличаше тълпи от зрители във фиорд на Осло, след като заключиха, че представлява риск за хората, предаде Асошиейтед прес.

600-килограмовият женски морж, наричан от хората Фрея, се превърна в популярна атракция в Норвегия през последните седмици въпреки предупрежденията на официалните лица, че хората трябва да се въздържат от приближаване и позиране за снимки с огромния морски бозайник. Фрея обичаше да се катери по малки лодки и да ги поврежда.

Моржовете са защитени и още миналия месец официалните лица заявиха, че се надяват Фрея да си тръгне по собствено желание и че евтаназията ще бъде крайна мярка.

Норвежката дирекция по рибарство съобщи, че Фрея е била умъртвена рано в неделя "въз основа на цялостна оценка на продължаващата заплаха за безопасността на хората".

"Посредством наблюденията на място през изминалата седмица стана ясно, че обществеността не се съобразява с настоящата препоръка да се спазва дистанция от моржа", заявиха от там. "Поради това дирекцията заключи, че възможността за потенциална вреда за хората е голяма и че не се спазва хуманното отношение към животните."

Ръководителят на дирекцията Франк Баке-Йенсен заяви, че са били разгледани и други възможности, включително преместване на животното на друго място. Но властите са стигнали до заключението, че това не е възможно.

"Съжаляваме, че решението може да предизвика реакция от страна на обществеността, но съм категоричен, че това беше правилното решение", каза Баке-Йенсен. "Отнасяме се с голямо уважение към хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да имат предимство''.

Този вид моржове обикновено живеят в Арктика. Необичайно, но не и нечувано е те да се появят в Северно и Балтийско море. Миналата година друг морж, наречен Уоли, е бил забелязан край бреговете и дори на пристанище за спасителни лодки в Уелс и на други места.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Xcvрр преди 1 година
Честити 8 милиарда ***, скоро няма да има природа, животни, природни ресурси и т.н. Айде да почват да колонизират Юпитер, ама напразно, *** ще си принесат всички ла..йн..а навсякъде. Само до половин век Европката е полупустинна джамахирия с най- често срещано име Ахмед, ако оцелее ядрената зима
27
2
 
2
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Тази лодка, ако е нова може да струва от 20 до 50 бона евро. Ако беше моята даже нямаше да питам властите дали може или не може да го терминирам "съвсем хуманно" между очите.
26
2
 
10
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Във Франция поне се опитаха да преместят белугата, тези тук не можаха ли да се опитат да не отнемат живота на дружелюбно животно - това ли са европейските ценности, това ли са хората, които ще спасяват земята от климатични промени и обвинявайки хората, че сме виновни за всичко. Лицемери-убийци
25
2
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 1 година
И у нас е така донякъде - не съм срещал мечки в борисовата.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пишете глупости,не е убит моржът,евтанизиран е хуманно. Либерално умъртвен.
23
4
 
16
 
! Отговори
…!! преди 1 година
То не нарани човек, но те го убиха! Е това е хуманност!
22
0
 
11
 
! Отговори
Хуманност преди 1 година
Мисля че сега за всеки е ясно, защо в Норвегия няма бездомни кучета.
21
3
 
1
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Ами забравили са че някой като прави бели се оправя с БОЙ, не е нужно да го убиваш.
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време датчаните евтанизираха албинос-жирафче и то пред очите на посетители на зоологическа градина, тези и те да не са по-назад. Хуманност, няма що. Утре и хора, ако не пожелаят да се чипират например според желанието на Мъск. И същите утре ще плачат как човек унищожил много животински видове за последните 100 години.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ти си с кану или лодка и "горкият" морж дойде да си поиграете? Естествено че ще мислят за безопасността на хората. Скандинавци никога нямат да направят нещо нехуманно на животни. Но човешкият живот се цени най-много.
18
5
 
17
 
! Отговори
Хомо прецакиенс преди 1 година
Значи - могли са да го хванат и да го евтаназират, но не са могли да го пуснат откъдето е дошъл. А той не е дошъл пеша, нали?! Едва ли е далеч мястото, откъдето е преплувал. Но защо да се хабят с транспортиране, като ей го - колко по-лесничко е просто му бият една инжекция и да го убият - пардон, да го приспят. Нали така ми се казваше хуманно?!
17
5
 
19
 
! Отговори
Лоши сме хората... преди 1 година
Срам е е да гледам кадрите с невинното животно, което е УБИТО, а дори не е знаело, че такава ще е нелепата му съдба.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3....им прави хубаво, като привлича туристи.......Кви туристи, бе! Ама то *** не си ти, а този, който е писал нещото. Идваха с лодките си местните от комшийските села.
15
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Je suis Freya, пълни глупости пишеш, скандинавците са супер пичове. Моржа се е натресъл в пристанището, а не хората са отишли на някой ледник на гости. Ще те питам с онзи отдолу какво ще правите ако сте на лодка и това животно реши да се покатери да си поиграе. Нали се сещаш колко градуса е водата там.
14
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
човечеството изпростя ЯКО ! думи нямам
13
3
 
18
 
! Отговори
Тъпо и точка преди 1 година
"Поради това дирекцията заключи, .... че не се спазва хуманното отношение към животните."
12
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Норвегия освен да убиват животни и да крадат децата на хората, нещо друго правят ли? А да , почитане на 3тия пол. Лузъри
11
4
 
17
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
***. Играят си на Господ!!!
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те колко такива излизаха по плажовете в Гърция това лято. Ама и сутиени носят.
9
6
 
33
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Така и не разбрах,какво им е пречило животнито та са му подписали смъртната присъда.?Това норвежците са жалка пасмина,сигурно са гледали ,с интерес как са убили животно,което не е нападнало никого(но на тия им е пречило)..сега ме е яд че фюрера не ги е ликвидирал по време на ВСВ!!!