Турция поиска ЕС да се разшири от Балканите до Грузия

Регионът не може да бъде цялостен без участието на Турция
Обновена: 29 ное 2022 16:31 | 29 ное 2022 16:30, Елка Василева
62
Турция поиска ЕС да се разшири от Балканите до Грузия
Снимка: архив, БГНЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че границите на Европейския съюз трябва да бъдат разширени от Балканите до Грузия, предадоха турските медии.

Чавушоглу говори на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Букурещ.

Необходимо е да започне нов процес на разширяване на ЕС. Той трябва да обхване страните от Балканите до Грузия, да достигне Украйна и Молдова, каза турският министър на външните работи, цитиран от електронното издание на в. "Миллиет".

Според него "този регион не може да бъде цялостен без участието на Турция".

Турция с три процента от територията й в Европа започна официалните преговори по присъединяване към ЕС през октомври 2005 г. На практика обаче преговорите са замразени от няколко години заради незадоволителния според Брюксел напредък на страната, включително във връзка с миграцията, отношенията със съседните й страни, чистката, предприета от властите след опита за преврат през 2016 г. и др.

Ще продължим да бъдем играч в центъра на региона на конфликтите, като осигуряваме неговата сигурност и стабилност. Успехите на Турция са и успехи на Европа. Загубата не е наш избор, каза днес още Чавушоглу.

Според него конфликтът в Украйна показва необходимостта от преформатиране на архитектурата на сигурност в Европа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво печелим ние тогава? Няма митница, няма постъпления! Как ще я карат политиците без тази хранилка?
42
13
 
10
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на прoст човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вaтниците пишат че Европа не искала Турция (уж само Расия им е в ума, ама много загрижени за Европа), защото се страхуват че с Турция ЕС става още по-могъщ, докато Расията им все по-изолирана и изостанала! ***, ЕС не искаше Турция преди, сега след вашата кощунствена война срещу суверенната държава Украйна, е много вероятно нещата много да се променят, тъй като всеки съюзник и нов достъп до пазари е от огромно значение
40
8
 
8
 
! Отговори
Пхах преди 1 година
Кой пък го интересува какво искала турция? Тези не разбраха ли, че Европа не ги иска и нямат място в нея?
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да се разшири направо до южна Африка...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, че той ЕС става по-голям, отколкото е била империята на Александър Македонски! Само Римската империя, и то в най-успешните й дни, би могла да се сравнява по размер и икономическа мощ с настоящия ЕС! А Блатная отчаяно затъва, изолирана от целия цивилизован свят
37
11
 
14
 
! Отговори
д преди 1 година
никакъв шанс. Турция не е за ЕС.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция в ЕС е толкова стар виц, че вече не е смешен. Ама те още не са го чували и за това го разправят.
35
7
 
8
 
! Отговори
От ЕС преди 1 година
Първо свалете султана, после се демократизирайте и чак тогава ще помислим 20 -30 г. дали да ви приемем.
34
8
 
10
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Тук са се навъдили сумати турци с бг никове, които си късат гъзовете, за да докажат колко е красиво в Турция и постоянно плюят по България, а при една ответна реакция от страна на българите се жалват от дискриминация...
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мехмед: Напротив, турските граждани се интегрират изключително успешно в европейското общество и не съм виждал да създават социални и културни проблеми. Но за хората от близкия изток, северна Африка, Афганистан и Пакистан е различно.
32
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция си е дефакто в ЕС. Навсякъде из Европа е пълно с турци и турски стоки. Но няма формално да станат част от ЕС, поне докато не признаят северен Кипър за част от останалата част от Кипър. После ще трябва да преминат от президентска република към парламентарна република. Накрая трябва да загубят сувереността си и да слушат заповеди от Брюксел и от чуждите посолства.
31
7
 
11
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Няма нужда от 90 милиона неквалифицирани турци в Европа, които ще подбият още повече трудовия пазар, без това страдащ от милионите мигранти. Ако Турция милее много за цялостта на региона, може да отстъпи европейската си част на ЕС и въпросът ще се реши. Освен това турските граждани не са способни да се интегрират в европейското общество и създават всякакви социални и културни проблеми. Дори разни араби и африканци се интегрират, но турците за съжаление постоянно натрапват скотския си живот.
30
13
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
Елате вие, за да не дойдем ние! Вече сме във Виена и продължаваме на запад! И за разлика от преди 150 години - този път няма да ни спрете!
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тея 3% на къде са тръгнали тея бе :)
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старото маане на нов глас.Мюсюлманска държава няма място в християнска Европа.
27
6
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Турция няма място даже в НАТО! В страна където колят жени защото са с къси поли мястото и е даже извън планетата!
26
5
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Абе за какво ви е? Стойте си в делиормана и си направете един съюз там с другите талибани, русия, грузия, Афганистан... Все светила на развитието
25
6
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
искаш да кажеш, че остатъците от украйна може и да влязат в ес..за нато силно се съмнявам. всъщност основно изискване за ес е да нямаш неразрешени териториални спорове със съседите. така че и там духа вятър.
24
10
 
8
 
! Отговори
ЕС на 3 океана преди 1 година
ЕС е най-смотания в света къде искат да се набутат. 5 държави грабят всички останали в съюза и ги натискат по вратът.Нямат бойна готовност да се защитават, нямат общи ценности, нямат обща представа за развитието на съюза след избухването на войната.Трагичен съюз, мислят си още, че света зависи от Европа.