Ще има вторични трусове в Турция една година

Сеизмолог: Земетресението е усетено и у нас
12
Ще има вторични трусове в Турция една година
Снимка: БГНЕС/EPA

"Земетресението е най-силното в последните 10 години в този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е слабо усетено в България, Румъния и дори Албания", каза пред Nova news доц. Пламена Райкова, сеизмолог от БАН.

По думите й поне една година ще се регистрират вторични трусове.

"По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу. Вероятно ще се усетят на територията на Турция, но не и на България, ако са слаби. Тези с магнитуд между 5 и 6 има вероятност слабо да се усетят у нас", обясни тя.

Над 600 души станаха жертвите в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) днес край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва ДПА. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Турцияземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според някои пишещи тук "специалисти", заварките на панелките били изгнили.... Няма такова нещо. Заварките не са във фугите и няма как да се видят! Със сигурност и писачите не са наясно къде са заварките :)
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 6 Японците като ги удари онова земетресение 9-та степен само чиниите им изпадаха на японците по домовете. А цунамито след това им нанесе повече щети отколкото самото земетресение. При 9-та степен примерно у нас няма да остане и една сграда здрава. Всичко ще е руйни.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е знак, че ердо трябва да си ходи
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко писахте че НЕ Е усетено в Истанбул, а сега пишете че у нас е усетено? Или викате Истанбул е по-далеч спрямо земетръсния район отколкото България?
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да строиш качествено е скъпо. По-евтино е като друсне - да платиш хиляда погребения. Турция - икономическия гении на света! Три дена безплатен траур обявиха ли или още се моткат?
6
7
 
4
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . " Бог види и наказва , а на Американците показва ! " .
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се научат как се строи в земетръсни зони и това е! Японците що не реват на умрело, а?
4
2
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Панелките са БИЛИ здрави едно време. В момента заради безотговорни стопани са развалини. Да, здрави са, защото бетонът е със заводско качество и голяма здравина. Но сглобката на отделните панели са най-важни за устойчивостта. При нашите панелки никой нищо не поддържа и тези сглобки са тотално изгнили. Зачети се в интернет- има собственици, които са наели фирми за обследване на панелка откъм здравина и издържливост. Катастрофални резултати. ЕПК е друго вече- здрави са.
3
7
 
3
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
Точно панелките са най-здравите сгради и ЕПК естествено те дори са още по-здрави.
2
7
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Нека си говорим по скалата на Рихтер. Сградите у нас издържат (новото строителство, разбира се) на 9та степен по скалата на Медведев, както 2 е написал. Можеш да провериш в интернет колко горе-долу по Рихтер е това. Дооста далеч от 9 е :) Скалите са тотално различни, не ми се навлиза в подробности. Но по Рихтер новите сгради в София биха издържали около 7.5 без проблеми. От там нататък не се знае. Но доста строители се презастраховат и дори 7.9 не е проблем. Иначе панелките падат първи.
1
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
9-та степен по Рихтер не издържат. Издържат до 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.