Швейцария с референдум за запазване на плащанията в брой

Очаква се дата за гласуване
6 фев 2023 23:30, Росен Стойчев
54
Швейцария с референдум за запазване на плащанията в брой
Снимка: БГНЕС/EPA

Швейцарските граждани ще получат шанс да гласуват на референдум за запазването на парите в брой, съобщи РТЛ.

Организаторите на допитването обясняват, че парите в брой намаляват своята употреба в много икономики.

Още по темата
Те отстъпват на дигитализираните разплащания.

Това обаче улеснява следенето на действията на гражданите. Референдумът ще търси нова клауза в закона, която да определя начина, по който правителството управлява парите.

Това ще гарантира обръщението на достатъчно банкноти. Събрана е достатъчна подкрепа.

Все пак Швейцария няма планове да върви към изцяло електронно разплащане. Очаква се парламентът да одобри допитването.

Скоро ще бъде обявена датата на провеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цифрова валута" означава 100.00% контрол на това какво правиш, какво купуваш, кога, откъде, и така нататък. Означава лесно ограничаване на това какво можеш да купуваш и да потребяваш. Означава възможност да ти спрат всички пари за всякаква съчинена причина - за всякаква произволно дефинирана "престъпмисъл". В Канада преди година спряха банкови сметки на протестиращи - ама могат да си купят вафла с парите в джоба. А представете си че всичките пари са само дигитални. Това е край на свободата!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е прочел и чул или видял какво е при чи-не-зе-те, никога няма да се откаже от парите в брой! Кешът гарантира храната и живота при определени негативни условия на хората!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кеш, твърдо кеш, трябва да го има, веригите не са всичко, носят доста негативи, ако има срив на системата и храна няма да може да се купи, така поне от кварталното магазинче може да се пазарува! Лев и кеш, както до сега, хората са го добре измислили за да оцеляват! Не всичко ново е добро, крие доста негативи и ограничения!
34
1
 
14
 
! Отговори
Крал Мас с Ингел преди 1 година
кешът е свобода, всичко друго свързано с електронни разплащания е форма на робство
33
1
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Може разбира се, това, че няма връзка с НАП, не означава, че не можеш да получиш стока срещу парите си.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавни са някои коментари. Само да обясним, че при война и падане на коя да е мобилна клетка и липса на обхват, не можете да платите дори и в брой в местния супермаркет... АКо не е някоя бакалийка в сивия сектор, разбира се. Ама то малко мисъл се иска, маалко. Долу един човек е написал за богатите американци и бункерите. Това е решението.
31
3
 
6
 
! Отговори
...смятай преди 1 година
А ние тука се надпреварваме да сме по-електронни от световните банкери...
30
5
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Ами, всъщност, родителите ми са на по близо 75. Леля ми- на 80. Няма си никого, аз съм й като роден син. Всичко плащат онлайн или с карта. Пари в брой съм им казал не се държат повече от 200-300лв.. Не са особено в час вече, редовно се опитват да ги мамят. С насмешка реагират, даже се правят, че се връзват и после звънят на полицията. Колко от измамените са си загубили акъла? 1 на 100. Другите 99 са си просто възпитаници на комунизма с акъл на зрънце. Това си е материалът у нас.
29
2
 
1
 
! Отговори
35 преди 1 година
Какво? Искаш, да ти се случи? Добре ли си? Проблем ли имаш?
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дай му да мята на него пари от терасата" - Дано не се наложи, да се грижиш за възрастен човек, който бавно си губи ума.
27
1
 
1
 
! Отговори
32 преди 1 година
Нешо фундаментално грешно ли казах?
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 - Ползвам дебитна карта, благодаря много! Но имам и други спестявания. Да не ти се случва, да попаднеш на пътя на човек с власт и да видиш, какво се случва с всичките ти банкови сметки, когато негово приятелче от НАП те разследва по анонимен сигнал, че намесва и прокурор.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Глупости на търкалета. Ако стане световна война не можеш да ядеш злато." - Ти и сега не можеш, но искам да видя, как ше си купиш храна, ако си държиш паричките в Револют (нищо против тях, наоротив) , но някоя ракета е ударила близката мобилна клетка или централен техен сървър.
24
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от плащанията ми минават с карта. Кредитна, златна. Само от кешбек миналата година 2000лв. при 50лв. такса на година. В магазина на село има ПОС терминал дори. Даже и от НАП имам облекчение заради което. На българина си му дай кеш..той си е просто парче. Функционално неграмотен. Мисли си, че кредитната карта е кредит, няма си идея какви са й ползите, дай му да мята на него пари от терасата и да взима бързи кредити с 50% лихва. Кешовите плащания трябва да ги има, но да са до малка сума пари
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Референдумите трябва да се провеждат само в страни с интелигентно население. " - Ти за неинтелигентен ли се мислиш? Нямаш ли правото на глас? А ако има проблеми и неразбирателатво, защо не говорим за тях? Нека образоваме хората!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Референдумът ще търси нова клауза в закона, която да определя начина, по който правителството управлява парите." - Проблемите на икономиката ни днес, идват точно от това, че "правителството" има контрол над парите, без никакви рестрикции.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден в супера, напълнил съм количката и чакам на касата да си платя. Час пик беше, доста хора имаше. И по едно време касиерките взеха да се питат една друга дали работят картовите плащания. Не работеха. И настана една суматоха. Половината клиенти, явно нямаха кеш, зарязаха си количките и си тръгнаха гладни за вкъщи.
20
1
 
0
 
! Отговори
24 преди 1 година
Айде сега - минусите пак
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - Пише се злато, малка буква. До 20 - Не бъди груб, моля!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това обаче улеснява следенето на действията на гражданите. "Гоше, излез от матрицата. Чери, преди да ме изтрият пак, че явно не съм успоредно с новата Априлска линия