ООН: Само за година са загинали 43 хил. души от сушата в Сомалия

Сомалия и съседните Етиопия и Кения са изправени пред шести пореден слаб дъждовен сезон
21 мар 2023 03:00, Йоана Цонева
18
ООН: Само за година са загинали 43 хил. души от сушата в Сомалия
Снимка: БГНЕС

Нов доклад на СЗО и УНИЦЕФ казва, че около 43 000 души са загинали на фона на най-дългата суша в Сомалия миналата година и половината от тях вероятно са били деца под 5 години, предава Асошиейтед Прес. Според същия доклад межди 18 и 34 хиляди души се очаква да умрат през първите шест месеца на тази година, предава "Асошиейтед Прес".

"Настоящата криза далеч не е приключила", се казва в доклада, публикуван в понеделник от Световната здравна организация (СЗО) и Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) и изготвен от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Сомалия и съседните Етиопия и Кения са изправени пред шести пореден слаб дъждовен сезон, докато растящите световни цени на храните и войната в Украйна усложняват кризата с глада.

Още по темата
ООН и партньорите по-рано тази година заявиха, че засега не прогнозират официално обявяване на глад за Сомалия, но нарекоха ситуацията "изключително критична" с повече от 6 милиона гладуващи само в тази страна.

"Рискът от глад все още остава", каза постоянният координатор на ООН в Сомалия Адам Абделмула пред журналисти в понеделник.

Някои служители по хуманитарни въпроси и климата тази година предупредиха, че тенденциите са по-лоши от глада през 2011 г. в Сомалия, при който загинаха четвърт милион души.

"Смъртността нарасна в края на годината", каза пред журналисти професорът от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Франческо Чеки. Най-тежко е засегнато населението в Бей и Бакол в Югозападна Сомалия и сред разселените хора, които са избягали в столицата Могадишу.

Милиони глави добитък загинаха в настоящата криза, усложнена от изменението на климата и несигурността, докато Сомалия се бори с клона на "Ал Кайда" в Източна Африка - "Ал Шабаб". Агенцията по миграцията на ООН казва, че 3,8 милиона души са напуснали домовете си, което е рекорд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Teo преди 1 година
E, какво толкоз! Нали не са украинци?!? Грозно звучи, но е така. Дават се вагони пари за оръжие за разпалване на война, но за бедните ... да го д... бедните!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са разбирачи в секса
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пропускат да кажат че обикновено имат по 10-15 деца.Нормално е няколко да умират от глад,болести и тн.Дядо ми са били 5 деца .10-та година роден.Две умряли от болести и мизерия по нататъка един дал фира във ВСВ и двама останали да продължат рода.И там е така и е в редът на нещата.
10
3
 
7
 
! Отговори
Селчо преди 1 година
Само да ви кажа че в Израел климата е съвсем същия, само че там е райска градина за разлика от Сомалия че и съседната им Палестина. Кой както си го направи!
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден, трябва да се пуска да гледат,нашите консуматори с яките кинти и децата.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО изхарчи милиарди за ваксини,а оставя хора да измират.Мафия.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек е най-деградиралото същество,да виждаш тази покъртителна картина ,и да не реагираш.Този свят,трябва да се затрие.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво му пука на ООН ,че измират хора,важното е да се перат пари.Що за същества,повтарям същества ,не човеци,работят там?
5
3
 
8
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Преди време имаше едно филмче, където даваха как групи от местни главорези не дава на хората да поддържат кладенците, които ползват стотици година, а за нови кладенци да не говорим! И познайте кой финансира и подкрепя всичко това, Ние!
4
5
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Първо - не пуша, а пък камо ли канабис. И второ на 45 години съм и съм малко дърт да се занимавам с глупости. И трето - това, което пиша, сме го правили още като деца в училище. И четвърто - показвал съм на моите деца как да го правят, защото винаги е добре да знаеш как. И пето - имаш интернет. Можеш сам да провериш как става всичко и май нямаш завършен 7-ми клас?!
3
4
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Докато пушите канабис нещата изглеждат ясни и лесни. Като ви се наложи един ден да ги вършите на практика, ще установите, че не се случват точно както си ги представяте.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това пък да живееш до море и да нямаш мозък да обезсолиш водата... Или пък с елементарна кондензация от разликата в температурите. Трябва едно по-голямо парче найлон и някакъв съд само. Физика за 7ми клас. Тия в Сомалия не са мръднали една крачка за 5 хиляди години. Като ей тая на снимката. Какъв е проблемът да се изкъпе в морето? Има много видове ядливи кактуси, например. Нещо като нашите тиквички са на вкус. Ирегация и системи от канали са правили още в древен Египет. Тия са мързеливи просто.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато мигриращите скакалци изядат всичката трева и реколта по пътя си, по- големите започват да изяждат по-малките. Всеки в природата, които се намножи прекомерно, бива естествено редуциран до поносима за средата бройка. Да Фащат самолета за норвегия, където са им приготвили плюш.мечета и блондинки да ги обгрижват. А иначе всичката риба в сомалийски води я изтраулиха китайци, японци, испанци и т.н. сега да им я платят в храни.