Почина известният двоен агент на ФБР Робърт Хансен

Той е смятан за най-вредната "къртица"
15
Почина известният двоен агент на ФБР Робърт Хансен
Снимка: БГНЕС/EPA

Робърт Хансен, известният двоен агент на ФБР, който през 80-те и 90-те години на миналия век тайно е предавал на Русия някои от най-дълбоките американски тайни, почина в строго охраняван затвор, предаде АФП.

През 1985 г., предлагайки се на съветското военно разузнаване, Хансен разменя правителствени тайни и самоличността на американските „къртици“ в съветското и руското правителство в замяна на диаманти и стотици хиляди долари.

Тъй като е работил в ключовия нюйоркски отдел на ФБР за контраразузнаване, натоварен с преследването на чуждестранни шпиони, той е успял да прикрие следите си, докато привидно е разследвал агентите на Москва в САЩ.

Накрая е заловен в точка за размяна на съобщения с руските си ръководители в предградията на Вирджиния, недалеч от Вашингтон, на 18 февруари 2001 г.

Година по-късно е осъден на доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

79-годишният Хансен е намерен в безпомощно състояние в американския затвор със свръхвисока степен на сигурност във Флорънс, Колорадо, и по-късно е обявен за мъртъв, според изявление на затвора.

ФБР го нарече "най-вредният шпионин в историята на Бюрото".

Историята

Хансен постъпва на работа във ФБР през 1976 г., след като първо служи като полицай в Чикаго. Девет години по-късно заема позиция в контраразузнаването в нюйоркското бюро, където агентите инвестират огромно количество време в проследяване и опити за вербуване на съветски служители в ООН.

Вместо това за кратко време той предлага услугите си на другата страна под името "Рамон Гарсия" и дори неговите ръководители не знаят истинската му самоличност. По времето, когато е заловен, той е смятан за най-вредната къртица, предавала някога американски тайни на чуждо правителство, като хиляди секретни американски документи са предадени на Съветския съюз, а по-късно и на руснаците.

Сред тях са плановете за ядрена война на САЩ, софтуер за проследяване на шпионски разследвания и самоличността на американски източници в Москва, включително Дмитрий Поляков или "Тофат", който е съветски генерал, предал тайните на страната си на САЩ между 60-те и 80-те години на ХХ век.

Поляков е арестуван през 1986 г. и екзекутиран няколко години по-късно.

Смята се, че Хансен е бил мотивиран по-скоро от пари и интриги, отколкото от идеология, но за предателствата си е получил около 1,4 млн. долара в брой и диаманти.

Макар че в продължение на няколко години ФБР и ЦРУ знаят, че в редиците им има добре подготвен информатор, Хансен дълго време не е сред основните заподозрени. Той имал съпруга и шест деца, живеел скромно и се сближавал с консервативния католически елит на Вашингтон.

В крайна сметка американските следователи обръщат по-голямо внимание на Хансен с помощта на малка част от информацията, предоставена от руски дезертьор.

В продължение на месеци той бил тайно следен и записван в офиса си, преди да бъде заловен във Вирджиния.

През май 2002 г. той се признава за виновен по 15 обвинения в шпионаж в замяна на споразумение с прокуратурата да не се иска смъртно наказание.

"Извинявам се за поведението си. Срам ме е от него," заяви Хансен при произнасянето на присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Робърт Хансен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Емо Боев преди 10 месеца
у нас всички двойни и тройни агенти са живи и здрави, даже направиха правителство ...
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щофза *** този!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Свобода на Асанж и сигурност на Сноудън!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Най вредния" (заловен) шпионин. 15 години ги е къртил. Хич не е малко. Почти се е пенсионирал в ГРУ :))
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лека му пръст. Дай боже още много като него в САЩ.
2
2
 
7
 
! Отговори
агент Купър, ФБР преди 10 месеца
самоинфаркт!
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предатели винаги е имало, облажвали се от рублите.