Между 8 и 10 млн. т пластмаса завършват в океана всяка година

Микропластмасата се натрупва в човешкото тяло
8 юни 2023 22:07, Йоана Цонева
7
Между 8 и 10 млн. т пластмаса завършват в океана всяка година
Снимка: БГНЕС

Всяка година по света се произвеждат около 400 милиона тона пластмасови изделия. Половината от тях се използват за производство на артикули за еднократна употреба като пазарски чанти, чаши и опаковъчен материал.

Това показват данните от доклад на ЮНЕСКО по случай Световния ден на океана 8 юни, цитирани от Ал-джазира.

Между 8 и 10 милиона тона завършват в океана всяка година. Ако се сплеска до дебелината на найлонов плик, това е достатъчно, за да покрие площ от 11 000 квадратни километра. Това е размерът на страни като Катар, Ямайка или Бахамските острови.

С този темп, в течение на 50 години, пластмасовите отпадъци могат да нараснат до площ, по-голяма от 550 000 квадратни километра, приблизително колкото Франция, Тайланд или Украйна.

Пластмасата е най-разпространената форма на океански отпадък, съставляващ 80 процента от цялото морско замърсяване. Повечето пластмаси, които завършват в океана, идват от системи за изхвърляне на отпадъци, които изхвърлят боклука в реки и потоци. Пластмасите под формата на риболовни мрежи и друго морско оборудване също се изхвърлят в океана от кораби и рибарски лодки.

Освен пластмасови торбички и контейнери, малки частици, известни като микропластмаси, също си проправят път в океана. Микропластмасите, които са с дължина под 5 мм, са основен екологичен проблем, тъй като могат да бъдат погълнати от морските обитатели и да причинят вреда както на животните, така и на хората. Приблизително 50 трилиона до 75 трилиона парчета микропластмаса има днес в океана.

Въпреки че изследванията върху ефектите върху здравето от консумацията на микропластмаса от човека са ограничени, някои проучвания показват, че микропластмасата може да се натрупва в органи като черния дроб, бъбреците и червата. Има опасения, че микропластмасовите частици могат потенциално да доведат до възпаление, оксидативен стрес и клетъчно увреждане.

Според проучване от 2021 г., публикувано от Science Advances Research, 80 процента от всички открити пластмаси в океана идват от Азия. Смята се, че Филипините са източник на повече от една трета (36,4%) от всички пластмасови отпадъци в океана, следвани от Индия (12,9%), Малайзия (7,5%), Китай (7,2 %) и Индонезия (5,8%).

Пластмасите са синтетични материали, направени от полимери, които са дълги вериги от молекули. Тези полимери обикновено се извличат от нефт или природен газ. Основният проблем с пластмасите е, че те не се биоразграждат лесно, което означава, че могат да останат в околната среда стотици години, причинявайки сериозни проблеми със замърсяването.

Пластмасите, които попадат в океана плават на повърхността дълго време. В крайна сметка те потъват на дъното и се заравят в морското дъно.

Пластмасите на повърхността на океана представляват 1 процент от общата пластмаса в океана. Останалите 99 процента са микропластмасови фрагменти далеч под повърхността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Виц преди 10 месеца
Купувач си купува риба на щанда и казва: "Можете ли да ми я сложите в пликче." А продавачката държи рибата и отговаря усмихната: "Пликчето вече е вътре."
4
1
 
1
 
! Отговори
Копейкин преди 10 месеца
Заради демократите, при Путин никой не хвърля пластмаса, фърями ръкети ба
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами Запада си мисли, че като ги праща за рециклиране в Южна и Югоизточна Азия и се решава проблема. Щом не могат богати икономики да се справят, какво остава за мизерници. Межу другото даваха швейцарска компания произвежда от стари автомобилни гуми полимерни изделия и настилки, но си пази технологията за да не се опорочи, както обикновено става. Иначе арабските страни нали складират използвани гуми, уж да ги рециклират, но така си стоят. В България са наслагали едни кофи за разделно събиране.
2
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 10 месеца
А откъде идват ??? От Марс или Венера .
1
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Никога няма да разбера как хвърлят *** в морето уж всичко е интелигентно и са цапат обществените тоалетни така уж лъскави и умни голяма работа хахаха