Над 80 села ще бъдат заличени заради разрушения яз. Каховка

Киев поиска от Европа да удвои доставките на електроенергия
45
Над 80 села ще бъдат заличени заради разрушения яз. Каховка
Снимка: БГНЕС/EPA

Украйна призова Европа да удвои доставките на електроенергия след руските атаки срещу енергийната й инфраструктура и разрушаването на язовир "Каховка", който доставя вода за охлаждане на атомна електроцентрала.

"Помолихме Европа да увеличи" доставките от сегашния таван на вноса от един гигават в момента до два гигавата, с които се справя електропреносната мрежа", заяви пред АФП украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Галушченко участваше в конференция край Париж, организирана от Международната агенция по енергетика.

Още по темата
Той заяви, че Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, която използва вода, доставяна от язовира, за охлаждане на реакторите си, засега не представлява непосредствена заплаха, но трябва да бъде наблюдавана.

Операторът на язовира заяви, че нивото на водата е спаднало под нивото, необходимо за захранване на електроцентралата с вода.

Наводнението засегна около 600 квадратни километра земя.

"Очаква се до 80 села да бъдат разрушени", а "20 000 домакинства са без електричество", изчислява Международната агенция по енергетика.

Въпреки това ядреният надзорен орган на ООН заяви, че "няма краткосрочен риск" за централата.

Шестте реактора на централата са спрени, но все още се нуждаят от охлаждаща вода, за да се гарантира, че няма да има ядрена катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След САЩ нищо няма да остане .Тактиката на "изгорената зема".Всичко ще унищожат като се изнесат от Европа,в т.ч.и Европейските държави ,защото си мислят ,че имат право ,защото са ги възстановявали с плана МАРШАЛ след ВТ.СВ.ВОЙНА .А че ще напуснат Европа е от ясно по-ясно ,Русия вече ги е изгонила ,още преди началото на войната.
35
2
 
7
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
какво ни занимавате с чуждите проблеми?!?!българия и българите си имат предостатъчно такива! НЕ НИ интересуват УКРИТЕ!
34
4
 
8
 
! Отговори
А бе преди 10 месеца
Името Зеленски е вече нарицателно!
33
5
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Украински памперси бегаите при главния памперс у америка да пасете крави!
32
1
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
В България и без Каховското водохранилище се заличават повече села много успешно!
31
3
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Според мен, повечето от украинците знаят, че са руснаци, но поради конюнктурни причини вече твърдят, че са украинци. Защото нали се сещате, ако тук или на Запад кажат, че са руснаци, няма да имат правата на украинци. Вчера при Сивилов имаше семейство украинци, говорещи руски, а жената твърдеше дори че имала рода в България и е българка. Само че и една думичка не казаха на български, мъ а каза зве изречения на украински, да не го заподозрат нещо и обясниха, че в Николаев всички говорят на руски.
30
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До АнонимеН Дали тръбата за Крим е 5 метра(дори да са километра няма значение) преди или след язовирната стена има значение само ако въпросната стена действа и на нея има шлюзове които дарегулират височината на водата ПРЕДИ СТЕНАТА! В момента остатъка от стената целия под вода просто ограничава малко от малко изпускането на вода надолу по течението. За да се напълни с вода тази част на язовира след като са го построили 1956 мисля е трябвало да минат 3 години Цена на възстановяване 5-6 милиарда $
29
1
 
5
 
! Отговори
зелиски преди 10 месеца
хвала тъпайна оцели язовира , нападна и пазара . сега се хвалипърди гестаполиглйото скоро ще умре в мъки кат галев пищоля . вечна см.р. на вкрите авантаджии и блиник кафесмърдела .
28
4
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ами вижте сега. 80 села ще бъдат заличени, но за сметка на това ще изникнат 100 на дъното на язовира.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците нямат ракети от миналия Март. Значи не са те!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първо язовира после и АЕЦ-а сигурно ще думнат. Четох вече не можел да се охлажда АЕЦ Запорожие.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе на главната срещнах една група сдеца от украйна - говореха само на руски - питах ги защо - и ми казаха че на украинския диалект се говори само в една оласт в западна украйна - било деалект на полския- това ми го казаха самите те
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уркопитеците си го взривиха! Както и газопровода.... Бяха обвинили русия.. уркопитеците нямат свян! Най жалкото племе!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами по времето на втора световна германците пак разрушиха най-голямата язовирна стена при отстъплението си - съжалявам укрите - стана ли са разходен материал за краваршингтон - а нашите новите управляващи ни готвят същото
22
7
 
9
 
! Отговори
Някой до 24 преди 10 месеца
Една не съм видяла да плаче да е разстроена или да говори на украйнски. Всички с торби нагоре надолу пълни, скъпи дрехи не всички, държат на косите си. Всички и децата дори говорят на руски. Това е в Германия. Тези хора са чакали от години това да избягат, но сигурно 2процента ще работят съвестно. Всички други са тук да лапат. Също така чакат и Македония и другите. Работливи и съвестни хора вече няма както и справедливи и нормални работодателите няма. Всичко е фалш и повърня
21
4
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Историята знае за много потънали села, градове, континент. Живота продължава, времето си върви и никой не пита....
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна била призовала Европа да удвои доставките на електроенергия, а Еесовската Зона гради зелена сделка и масово затваря своите АЕЦ. Няма излишна.
19
10
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Анонимен 16/ ПУТИНАРООООООООООООО КОГО ПАК ЛЪЖЕШ ТИ БЕ!!!! ТРЪБАТА ЗА КРИМ Е СЛЕД ЯЗОВИРНАТА СТЕНА! ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ ЗА КРИМ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ВЗРИВЯВАНЕТО НА СТЕНАТА ЗА КРИМ ВОДА ЩЕ ИМА ! ВОДА МОЖЕ ДА НЯМА ЗА ЗАЕС СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА. И ПОСТРАДАХА ТЕРИТОРИИТЕ ПОД КОНТРОЛА НА УКРАЙНА !!! ВСЕ ТАЯ Е КОЙ Е ВЗРИВИЛ СТЕНАТА, ЗАЩОТО МОРДОРСКОВИЯ Е НЕЗАКОННО В УКРАЙНА И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕНА ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ В УКРАЙНА АКО ЩЕ УКРАЙНА ДА Е ВЗРИВИЛА СТЕНАТА! ДАНО ТЕ УБИЯТ СЛЕД ВЗРИВА НА ЗАЕС :D
18
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Със и без язовира Украйна си беше и си остава най мизерната страна на света със най мизерните хора.Ненапразно Запада наля пари там защото други такива откачалки да се бият с Русия другаде не могат да намерят.Сега всичкото украинки са на Запад да си търсят западни мъже льловци да ги издържат а мъжете им загиват на фронта всеки божи ден без смисъл.
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега Русия ще си построи нов и още по хубав...и нови села ще построи...