Защо годежът стана демоде

Милата картинка мъжът да иска ръката на любимата от родителите й е отживелица
10 май 2012 14:53, Мария Дуковска
5
Защо годежът стана демоде
Снимка: Reuters

Със сигурност ви прави впечатление, че хората, които днес се женят (макар и да намаляват), го правят бързо, без дълги годежи или подготовки.
 
Обичаят от преди години мъжът да иска ръката на булката от родителите й, да получи одобрението им и да са сгодени поне известно време, като че ли вече не е никак актуален. Бъдещите младоженци решават да се женят, „сюрпризират“ родителите с идеята и просто го правят.
 
Но какви са причините:

Булката е бременна

Най-често в последните години, когато двама души решат да пристъпят към брак бъдещата булка вече е бременна. Дали заради предразсъдъци, че детето ще е „незаконородено“ или водени от романтичната илюзия, че така е редно, но факт е, че повечето сватби са обусловени от напредваща бременност.
 
Твърде кратка връзка

Голям брой от двойките, които решават да се оженят, са всъщност заедно от съвсем кратко. Идеята за годеж въобще не се появява, тъй като на преден план е самата подготовка за сватбата и време за годеж няма.
 
Традициите не са това, което бяха

Младите днес гледат присмехулно на сватбените традиции и ритуали. Искането на булката се възприема като архаичен обичай, по-често смятан за анекдот от отминалите времена. Романтичният ритуал бъдещият младоженец лично да поиска ръката на булката от родителите й, засвидетелствайки уважение и отговорност се смята за отживелица. Може би именно тази липса на отговорност днес е причина за огромния брой разводи на година, равняващи се почти на броя сватби...

Още интересна информация и полезни съвети може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
СГОДЕНА преди 11 години
Така може да е само в България ( ако може да се вярва на повърхностни статии ).На много места по света все още годежът не е "отживелица" и доста разумни млади хора го считат за важен етап в развитието на отношенията си. Не е никак "старомодно" да поискаш ръката на избраницата от баща й - това наистина засвидетелства уважение,възпитание и зачитане на традициите. В познаването и почитането на традициите се крие бъдещия успех и прогрес,но малко хора го разбират това,за съжаление...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой като си го направи.
2
8
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Този акт,на сгодяване е по...важен за жените;те са слабият пол и всеки жест на внимание къмтях,ги...издига все по близо до...мъжа и до Бог.
1
6
 
25
 
! Отговори
Тони преди 11 години
За моя гордост съм сгодена!!! Заедно сме от 3 години и не съм бременна! Е, не ме е искал от мама и тате, но ме изненада приятно. На осми Март ми подари пръстен и просто ме попита `` Ще се омъжиш ли за мен?`` Аз естествено отговорих да и съм щастлива, че преминахме на по нататъшен етап! Сега отговарям сгодена съм, вместо имам си приятел, ама живеем на семейни начела и т.н.. Пожелавам на всеки да изпита тази тръпка!