Защо получаваме стрес на работа?

Кратки срокове и нормативи ни късат нервите в офиса
28 яну 2013 18:50, Мария Дуковска
20
Защо получаваме стрес на работа?
Снимка: Sxc.hu

На стреса са подвластни всички - от бебета до пенсионери. Всеки попада в лапите му. Самият живот е низ от нови етапи, срещи, препятствия, предизвикателства, с които трябва да се справим, защото са на пътя ни и въпреки тях трябва да продължим напред.

Две-три-годишните малчугани изпитват първите коварни удари на стреса, когато трябва да се отделят от уютната и сигурна домашна обстновка и да тръгнат на ясла и детска градина. Следва напрежението на първолаците, които се изправят пред планина от букви, цифри, часове, междучасия, уроци и домашни. Седмокласниците пък кършат ръце от притеснение пред матурите и така нататък.

Доказано е, че дори приятните събития като абитуриентски бал, сватба и пътешествие предизвиква стресови симптоми. Заровени в клишето на напрежениетона работещите хора забравяме, че дори пенсионерите се стресират - младите, току-що излюпени страдат като изгубени души и незнаят какъв живот да поемат, а по-възрастните също имат много тегуби - смърт на партньор, децата им се развеждат, болести или от най-ежедневни неща - като недостатъчни финанси за посрещане на личните си нужди.

Многобройни изследвания, проведени от специалисти в тази област показват, че стресът слабо вирее в младежка среда. Именно младата възраст се характеризира като най-възприемчива към стресовообразуващите фактори. Въпреки това се счита, че много млади хора между 24 и 35 години старадат от различни заболявания, причинени от стрес. Психотерапевти и психолози казват, че постоянната им клиентела са студенти и безработни между 17 и 23 години.

Като едни от най-честите проблеми се посочват: отношенията между деца и бащи; със съученици и приятели; професионалният стрес, социално-ролевото самоопределянае, недоволството от учебната или професионалната дейност.

В работата стресът идва заради: нормативи и квоти; съкратени срокове за изпълнение на задачите; постепенно увеличаване на производственета норма при непроменена заплата; изисквания за скорост на изпълнението; съревнованието и конкуренцията; рискове за собствения живот; неблагоприятни условия на труд; използване на оборудване и машини; рискове за живота на други хора; изисквания за издържливост, проява на инициатива и точност; ограничение на свободата; работа извън офиса; делови срещи; детайлизиране на активността.

Въз основа на това специалистите са определели някои от най-стресовите професии – спасители и пожарникари, директори, полицаи, шофьори на такси, полицаи-регулиращи движението по пътищата, хирурзи, пилоти на самолети.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Защото работим с "***", които до обяд се сърдят на себе си,след обяд на останалите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Точно така за 300 лв. на месец и нерви вече е прекалено, но какво да се прави като трябва да храниш и семейство щеш не щеш търпиш
13
1
 
1
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Идете овчари....там няма стрес, там има чист въздух и спокойствие...да , ама не щете, защото е трудно и мръсно.Ами стойте си в затворените офиси, в замъгления град от пушеци, задимените заведения, шума по улиците и т.н., ....и после искайте здраве, е няма!
12
4
 
1
 
! Отговори
. преди 11 години
ЗАЩОТО СТЕ *** И МЪРЗЕЛИВИ. ТРУДЪТ Е РАДОСТ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Крясъците ме стресират, както и мизерията в офиса. На всеки новопостъпил се гледа като на куче-касичка, което покрива всички негативи на работния процес за собствена сметка. Ей такива неща...
10
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 11 години
стресиран съм от безпътицата която има тука в страната. в смисал това е нещото което ме тревожи и не мога да спа по цели нощи.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шефът даже ми дава много пари, за работата, която върша. Къде дават по 600 лева за това по цял да висиш във фейсбук :-) Шеф като мед имам! :-)
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стреса идва от това ,че няма работа.
7
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
Много искам гава се подмладявам и с чуствям оценена, но за съжаление работя а временни проекти и препоръките не ме удоволетворяват... мисленето е акостеняла...262постоянна рябата, та
6
0
 
14
 
! Отговори
мое ли аз каем преди 11 години
Тъпите ми колеги ! Те ми пречат най-много...слагачи и клекачи барабар с шефа...такива *** и подлеци, че не се траят...те ме стресират не работата !-Тя не ме плаши
5
0
 
19
 
! Отговори
Kofti преди 11 години
Абе в кофти свят живеем
4
1
 
20
 
! Отговори
педесе лв. разходи преди 11 години
Отдавна за всички е ясно, че заплатите в България нарочно се държат на ниски нива. Добре е и шефчетата да разберат, че за заплатите, които дават, няма да получат повече. Както се казва- за толкова пари, толкоз. Във всички нормални държави, разходите за заплати за 25-30% OT ОБОРОТА. В България са от порядъка на 10-15%.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като не дяните на срокове - не се хващайте! :))) Тогава ще удължат сроковете така или иначе :))) На българите все нещо им пречи и като се огледат какво виждат само себе си!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 300 лв на месец и нерви вече е прекалено.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обикновено заради лайномета на шефа и обръча му от подлизурковци.