Трудният разговор майка-син

Как да говорим със сина си в пубертета
11 фев 2013 22:12, Мария Дуковска
17
Трудният разговор майка-син
Снимка: Sxc.hu

Да, става въпрос точно за възрастта на пубертета. Започнат ли да бушуват хормоните стремглаво нагоре-надолу, дребните проблеми от първите дни в детската градина или началните класове в училище ни се струват песен. Синът ви вече е тийнейджър и все по-често проявява неподозирани от вас черти на характера, споровете се нагорещяват и разликата във възрастта ви също започва да си казва думата. Започвате да се съмнявате, че думите ви достигат до съзнанието му изобщо.

Връзката между майка и син е специална и по своему уникална. Емоционалната привързаност между тях се развива и израства особено през периода на пубертета. Това са и годините, в които майката трябва да научи своето пораснало момче как да се отнася с представителките на срещуположния пол. Много деликатна тема, която трудно можете да коментирате с тийнейджър, освен ако не изградите истинско приятелство помежду си.

Ето няколко съвета, които биха ви помогнали в това трудно начинание.

1. Опитайте се да съживите в съзнанието си спомени за времето, когато сте били на възрастта на детето си. Спомнете си как вие сте реагирали в подобна ситуация на тази, която се случва сега между вас и сина ви. Поставете се в ролята на негов приятел-връстник. Това в голяма степен ще ви помогне да разберете позицията му.

2. Дайте на детето си свобода и лично пространство. Без тези две условия бъдещата личност няма да се научи да е самостоятелна и уверена в себе си. Задължително условие е обаче в личното пространство на сина ви да има винаги запазено местенце и за вас самата.

3. Честите и откровени разговори са ключът към изграждането на здрава и пълноценна връзка майка – син. От изключителна важност е да го изслушвате търпеливо. Ако се научите да сте добър слушател с изненада ще откриете колко може да е словоохотливо детето ви. Виждайки, че го слушате внимателно, синът ви ще разбере, че уважавате мнението и мислите му и те са важни за вас.

4. Бъдете винаги готови да отделите от времето си, щом синът ви има нужда от вас. Прекарвайки повече време заедно и правейки неща, с които той обича да се занимава ще създадете още по-голяма близост помежду ви. Опитайте да говорите на „неговия език“ и ще се разбирате „с една дума“. Покажете му, че можете и да се забавлявате заедно – карайте колело, играйте карти или други забавни игри. Идеята е той да ви чувства и да разчита на вас като на приятел.

5. Не пропускайте да се запознаете с приятелите на вашия син. Отнасяйте се добре с тях. Ако те ви харесат, привързаността на сина ви към вас многократно ще се увеличи. За тийнейджърите мнението на приятелите и връстниците им е от първостепенно значение.

6. Никой не е в състояние да помогне на сина ви да научи отговорите на многото въпроси, отнасящи се до отношенията с момичетата по начина, по който вие бихте го направили. Искреното приятелство помежду ви ще направи сина ви по-малко срамежлив, а разговорите по конфузни теми като секса – по-спокойни и естествени.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ако става въпрос конкретно за темата за секса, мога само да кажа че сексът го е имало откакто го има човека, че и преди него.Проблемът не е в различните поколения. Проблемът се крие първоначално във всички религиозни псевдоморалистични учения, а и този социализъм окончателно ни довърши с псевдоморалните си учения.По времето на Светата Инквизиция хората дори не са се къпели, защото се е смятало за срамно да видиш собственото си голо тяло (пази Боже, може да се харесаш!).
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а със дъщерите как да си говорим.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има интернет. Никой не задава вече въпроси.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До hectorи двамата родители са нужни винаги. особено пък ако момчето се окаже гей. Никой не си избира какви желания да му се появяват в главата. Това не подлежи на съзнателен контрол и просто се случва. И не считам, че прегръдки и целувки биха направили едно момче гей, нито пък считам, че да се окажеш гей е нещо неприемливо и нежелано. (вий за тоя растеж на населението пък сте ми направо смешни!) Нещо повече БАЩАТА ТРЯБВА ДА ПРЕГРЪЩА МОМЧЕТО и да го обича също.
9
16
 
3
 
! Отговори
hector преди 11 години
Majkata ima grijata za dvete deca do 7 g. vuzrast. Sled tova grijata za momchetata e na bashtata.Maikata ima pomoshtna funkcia. Psihologichno trebva da se griji predimno za dushterja si. Protivnot vodi do tejki deformacii na razvitieto na momcheto. Umestno e momchetata da ima t 1 godina voenna slujba. Drugo mnenie samo podriva demografskia progres na Balgaria.
8
3
 
9
 
! Отговори
до Даола преди 11 години
Темата е за родители,а не за безплодни фантазьори представящи се за 65-70 годишни и постващи шуротиите си след полунощ.
7
3
 
11
 
! Отговори
Даола преди 11 години
майка-синНе живеем в два различни свята, ние живеем тук и сега и можем да се разбираме въпреки разликата във възраста, дори тя да е половин век. Най-младият ми приятел от кавртала е точна 57 години по-млад от мен, но това не пречи да си говорим с часове и да се разхожда с мен.Така ме разбираше моята баба, която беше един широко скроен човек и даряваше с обич свои и чужди.Има едно правило - никоага не подлагайте на разпит тези младежи, те ще ви кажат това, което сами решат.
6
5
 
12
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Най-прекрасната връзка и обич и мекй-син / но също и майка-дъщеря, макар и малко по-различна/.Имам щастието да съм доверителка и на чужди синове, които в един момент са се почувствали самотни и неразбрани. Наистина се изиска много такт и любов, но пък доверието и приятелството, което се изгражда са прекрасни.
5
4
 
25
 
! Отговори
АШИМ преди 11 години
Не е трудно!Майка ми винаги ме е разбирала дори и да съм крив по някога.Обичам те мамо!!!
4
2
 
26
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Силната и...властна майка,изгражда в последствие...мъж под чехъл,защото синът й търси партньорка,по...първообраза на майка си.
3
9
 
9
 
! Отговори
Не ме слушайте преди 11 години
Точка първа и единствена.Разберете че вие и вашият син живеете в дава различни свята и всичките съвети от опита ви преди 35-40г.са толкова нелепи и неадекватни,че ще накарат детето ви рязко да се разграничи от вас.
2
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
На моменти едва издържам т.3 и т.4. Честно ви казвам. Само моят ин ли е толкова досаден или има и други? :D :D :D
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбраф пу врами на пубертета само за секс ли трее си хортуват майка и син ?