Научете се да казвате "Не" в бизнеса

Това недооценено умение ще ви помогне да спрете да си губите времето за маловажни неща
26 юни 2013 15:02,
2
Научете се да казвате "Не" в бизнеса
Снимка: grassrootsy.com

Предприемачите, търговците и мениджърите често са заринати от искания за срещи и разговори от своите клиенти, партньори, подчинени, стажанти и т.н. Тези предложения често са добронамерени, но трябва да се каже, че невинаги си струват усилията и най-вече времето. Вие рядко можете да спечелите нещо от тях, но със сигурност ще загубите ценни мигове от работния си ден. Предлагаме ви 10 стратегии как учтиво, но твърдо да се научите да казвате "Не", за да не си губите времето излишно, а да го използвате за нещо по-рационално.

1. Предложете друг, по-свободен специалист

Ако сте твърде зает предприемач и студент поиска среща с вас, за да ви пита за съвет или да търси възможност за стаж, но на вас не ви се занимава, насочете го към свой колега или към друга фирма, която може да му свърши работа. Някъде, където той ще може да научи уроците, от които има нужда, и да получи отговорите на въпросите, които задава. Можете да му препоръчате и някой специализиран сайт или литература по темата.

2. Кажете истината: Твърде съм зает

Ако сте един добър в своята област търговец/предприемач, вие вероятно ще получавате много запитвания от ваши близки, приятели, които ще искат да им помогнете със съвети. Всеки път, когато кажете „Да", вие поемате ангажимент, който трябва да спазите, ако искате да бъдете лоялен. Затова, ако не разполагате със свободно време, то по-добре да си признаете, че сте твърде зает в момента, но в бъдещ период ще се радвате да помогнете. По-добре е да дадете вниманието си на 100% за своята собствена работа, а не да си губите времето с чужди дела.

3. Нека знаят, че оценявате вниманието

Покажете благодарност за това, че лицето, което е потърсило помощ или съвет от вас, се е обърнало точно към вас, а не към някой друг. Обяснете му/ѝ, че сте заринат от работа и говорете със своя асистент/секретарка да поговори с въпросния човек и ако може, да му помогне.

4. Предложете решение

Вместо да казвате категорично „Не", дайте лист от обстоятелства защо не можете да помогнете на човека точно сега и му препоръчайте друг специалист. Така няма да си създадете репутацията на груб, високомерен и неуслужлив бизнесмен.

5. Отложете нещата във времето

Ако точно сега сте твърде зает, за да предложите своето време за някой, който го поиска, то попитайте лицето дали не може да дойде след няколко дни/седмици, когато сте по-свободен. По-вероятно е човекът да се откаже и да си намери някой друг, от който да поиска съвет/помощ.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: отказработавреме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
читател преди 10 години
По темата на заглавието на статията - книгата е "Rework", автор Jason Fried, заглавие "Say no by default".:)
1
1
 
12
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
МОРАЛЪТ НЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЕДНА *** ДА КАЖЕ НЕ....