Уроците на Леонардо да Винчи

Италианският художник имал страхотни умения и идеи
9 сеп 2013 10:37,
6
Уроците на Леонардо да Винчи
Витрувианският човек на Леонардо да Винчи; Снимка: Dreamstime

Макар първите асоциации с името на Леонардо да Винчи да са с неговите произведения на изкуството като Мона Лиза, Тайната вечеря или Витрувианският човек, той е много повече от един художник. Всъщност Леонардо да Винчи е бил още архитект, музикант, математик, инженер, изобретател, експерт по анатомия, геолог, картограф и ботаник или казано с една дума – гений.

Гениалността и творчеството са тясно свързани. Авторът Майкъл Гелб, който учи компаниите как да правят нововъведения, има повече от 10 издадени книги, посветени на творчеството и иновациите. Най-известната му книга е „Как да мислим като Леонардо да Винчи: Седем стъпки за гениалност всеки ден“. Тя е продадена в над половин милион копия и е преведена на 25 езика.

Гелб изучавал бележките на Леонардо да Винчи и по този начин синтезирал кои са правилата за творчество. Ето ги и тях:

1. Бъдете любопитни. По природа децата са любопитни и още от малки задават множество въпроси. Именно по този начин малчуганите научават толкова много през първите години от своя живот. Според Гелб промяната настъпва, когато децата започнат да ходят на училище и там научават, че отговорът е по-важен от въпроса. Гении като да Винчи обаче поддържат своето любопитство живо през целия си живот.

2. Мислете независимо. Разнообразието е от решаващо значение за творчеството и иновациите, затова е много важно да търсите различни гледни точки, които не съвпадат с вашите собствени. Проблемът при хората на по-високи позиции е, че останалите винаги са свикнали да се съгласяват с тях. По този начин се губи шансът за намирането на нови идеи и възможности.

3. Изострете вашите сетива. В бизнеса това се изразява в умения като внимателно слушане и наблюдателност. Макар тези съвети да изглеждат лесно изпълними, всъщност са далеч по-трудни. Човек трябва да бъде внимателен и да се вглежда в нещата, които се случват точно сега. По този начин не само ще бъдете по-креативни, но и ще се радвате повече на живота, защото няма да съжалявате, че сте „пропуснали“ някой важен момент. Научете се да цените красотата във всичко – в музиката, в изкуството, във виното, дори и в шоколада.

4. Не бягайте от несигурността. Ръководството винаги крие рискове. Хората на високи позиции винаги трябва да рискуват и да излязат от своите „сигурни граници“. По тази причина вие трябва да се чувствате удобно с несигурността и неяснотата, защото именно тогава може да ви споходи някоя страхотна творческа идея. Правенето на едно и също нещо няма да роди нещо ново.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди няколко години имаше изложба в ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ ,записки,макети на изобретения,планове -този човек е бил докоснат от БОЖЕСТВЕННА СИЛА.НЕ Е САМО ГЕНИИ!Има нещо нереално -за един човешки живот,толкова разнородни занимания !Записките -огледални,медицина,авиация,хидрология,даже преди откриването на барута /за европейците/подобие на "кратечница".
3
17
 
6
 
! Отговори
Аврам преди 10 години
Много на сериозно го вземат Леонардо ... Може да е художник, но нищо повече. Леонардо е роден в 1452, Константинопол пада през 1453. В годините, в които Леонардо расте, от Константинопол започва да се изнася тайно цялото знание на света в посока Рим (като останала християнска твърдина). Западните култури са били тотална щета. сетете се за състоянието на градовете им до 15 век ... а сега се сетете за византийските и българските градове ... при тях започва Ренесанса ... И леонардо преоткрива света
2
2
 
4
 
! Отговори
Клише преди 10 години
Спрете да използвате това грешно клише "Витрувиански". Определителното произлиза от името на древноримския архитект Витрувий, а не Витрувиан. Правилното название е "Витрувийски".
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да се напъват дамите, които четат Тялото и Гелб, да приличат на Леонардо, само с това ще си останат. Геният не подлежи на изграждане - или го имаш, или го нямаш. А творчество и правила са две несъвместими понятия.