Грешките, които младите правят при търсене на работа

Особено трудно е веднага след дипломирането
28 фев 2014 15:57, Теодора Драгоева
9
Грешките, които младите правят при търсене на работа
Кадър от филма "Високо в небето"; Снимка: outnow.ch

Намирането на работа не е лесна задача, особено когато човек току-що е завършил. Младите хора се изправят пред порочния кръг, в който се търсят служители с опит, а такъв не може да се натрупа, освен ако човек все пак не работи някъде. 90% от стажовете пък са неплатени и се оказва, че намирането на работа е едно истинско предизвикателство.

Ако вие сте от младите хора, които тепърва се сблъскват с този проблем, вижте кои са най-честите грешки при търсене на професионална реализация. В случай, че успеете да ги избегнете, ще бъдете с една крачка напред пред конкуренцията.

1. Опитвате се да бъдете „момчето/момичето за всичко“.

Може да имате голям опит в извънкласните и доброволчески дейности, но един работодател иска да знае точно по какъв начин ще дадете своя принос за неговия отбор. Разбира се, може да кандидатствате за работни места, които не са пряко свързани с вашето образование. Все пак обаче нещо във вашата автобиография или по време на интервюто трябва да доказва, че вие сте подходящи за дадената позиция. Например: „Моята работа в студентския вестник ме научи как да управлявам един проект в рамките на определен бюджет и краен срок“.

2. Мислите, че работодателите са тези, които ще търсят ценен кадър като вашата личност.

Някога някъде по света наистина фирми са си харесвали определени студенти, на които са предлагали работа след дипломирането. Такива неща обаче не са се случвали и не се случват в България. Ако искате да бъдете забелязани, подобрете своята автобиография, постоянно разглеждайте за свободни позиции и говорете със свои познати.

3. Не се отнасяте специално към своята автобиография и мотивационно писмо.

Когато кандидатствате за работа, отделете време, за да разберете повече за компанията и хората, които я управляват. Ако имате възможност разберете името на човека, който ще преглежда автобиографиите на всички кандидати и се обърнете лично към него в своето мотивационно писмо. По този начин ще покажете лично отношение и ще се откроите. Не забравяйте, че трябва да премахнете ненужния опит от своята автобиография.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otnosno to4ka 2 - ABSOLUTNO NE E VIARNO. AZ ZAVARSIH 2001 TU - KOMUNIKACII - PARVITE PO USPEH BIAHA "RAZGRABENI" OT TOGAVASNITE TELEKOMUNIKACIONNI KOMPANII.
6
0
 
10
 
! Отговори
Просто съвет преди 10 години
Според мен винаги имаш шанс. Моят съвет е следният. Първо бъдете позитивни. Второ, натрупайте някакакъв стаж, какъвто и да е - винаги е от полза. Бъдете старателни. Научете един език много добре, различен от английски. Примерно, английския + още един. След това като емигрирате, ще бъдете доволни и оценени. Не се колебайте да почнете наново стаж въпреки опита. Ще ви отнеме около 3-4 месеца да почнете. Аз така постъпих и мисля че за 2 години постигнах това, което в Б-я не можеш за 10. Успехи!!!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Bg ne tarsqt obrazovanie. Vrazki da ima6 ......Zatova sme na tova polojenie. Mladite nqmat 6ansove za izqva!
4
4
 
10
 
! Отговори
a преди 10 години
Търсете работа в чужбина. С моите езикови умения и професионални качества в Бг не са ми предлагали повече от 200 евро месечно. Със същите започнах работа за 1200 евро месечно извън бг.
3
2
 
33
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
По света дават мило и драго за инжинери, доктори, тесни специалисти, ние тук ги тикаме да работят в големите вериги като продавачи или чистачи, или по-лошото да стоят безработни. Жалка държава сме.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** i jobtiger - пълни с фалшиви обяви сложени за доказателство, че се търсят хора за пред когото трябва (чисто пране на пари (да не казвам за експлоатациите)).. бюрата по труда - пълна скръб... ако ходиш лично във фирмите в които искаш да работиш те режат заради неможещи но значително по красиви млади руси ..... а дори и да се позаинтересуват като изкочи някой с връзки ти изхвърчаш.... Идилия!
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Такива неща обаче не са се случвали и не се случват в България. Ако искате да бъдете забелязани, подобрете своята автобиография"По принцип в България не се случва нищо. 2 години след като завърших висшето си образование бях безработна в България докато не емигрирах. Не давайте съвети на младите как да се оправят в тая *** за заплата от 300 лв. ако евентуално ги вземат на работа, а им казвайте как да учат език, да се махат от тоя потъващ кораб ***.