Каква е тайната на успешните лидери?

Оценявайте и награждавайте добрите резултати
14 апр 2014 22:43, Михаела Лазарова
7
Каква е тайната на успешните лидери?
Снимка: photl.com

Лидерството е заучено поведение, което с времето се превръща в автоматично действие. Например, добрите лидери могат да вземат решение моментално по даден въпрос, докато останалите все още обмислят отговора.

Много хора се чудят как лидерите знаят какво да направят, да вземат най-добрите решения и то често под огромен натиск. Процесът на вземане на решения не е толкова отъпкан, колкото изглежда.

С натрупване на опит и със сблъскването с множество рискови ситуации, непредвидени обстоятелства, личностни различия и непредсказуеми провали, лидерите извайват своите умения за справяне в трудни ситуации. 

Най-успешните лидери си създават по този начин умения за инстинктивно вземане на решения. Кои са нещата, които успешните лидери правят автоматично, без да се замислят?

Какво трябва да правите, за да бъдете успешен лидер? Тези качества ще ви помогнат не само в професионален план, но и в личния ви живот, защото лидерските умения са необходими непрекъснато във всеки аспект от живота. 

Накарайте другите да се чувстват свободни да изразяват мнението си 

Много хора на ръководни постове заплашват своите колеги и подчинени с тяхната власт и сила, дори когато просто влизат в помещението. Успешните лидери отклоняват вниманието от себе си и умеят да насърчават другите да изразят мнението си. Те подчертават колко важно е мнението на всеки един за развитието на общото начинание.

Така се създава достъпна за всички среда, която установява невраждебно обкръжение, благоприятстващо напредъка и успеха. 

Взимайте решения 

Успешните лидери умеят да взимат решения, дори когато не са правилни. Те не се страхуват да рискуват, но и умеят да преценяват риска. Постигането на стратегическо заключение с помощта на диалога с другите е в основата на това умение. Успешните лидери умеят да се фокусират върху това да накарат нещата да се случват, не просто да ги плануват.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: успехкариера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Глупости на търкалета, преди всичко лидерите са лъжци които през 90% от времете се грижат за собственото си място през останалото време оставят другите да вземат решения. Когато захвърчат говната те не са виновни каквот и да става и тогава някой трябва да ги спаси като почисти след тях, основното им качество е че умеят да се харесат на тези от които зависи мястото им.
4
0
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До 4Цар Ивайло не е бил свинар, а управител на крепост. И е бил много по-интелигентен от тогавашния жалък цар Константин Тих. Ивайло е разбил силна вражеска армия и хората го поискали за цар, виждайки лидерските му качества.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поука от статията: Цар Ивайло не е лидер, защото е свинар. Цар Борис-3 е лидер, защото призхожда от пропаднала баварска фамилия.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"например, добрите лидери могат да вземат решение моментално по даден въпрос"Путин проведе референдум в Крим за 24 часа и за още толкова го присъедини към Русия. Докато Запада гледаше със зяпнала уста.
1
0
 
3
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Надявах се да науча нещо полезно, а статията се оказа, че е израз на възхищение от водачите. (на български език)