Лидер или шеф – разликите са големи, изборът е ваш

Лидерът може да стане шеф, но шефът рядко е истински лидер
17 апр 2014 15:33, Теодора Драгоева
7
Лидер или шеф – разликите са големи, изборът е ваш
Кадър от филма "Високо напрежение"; Снимка: outnow.ch

Докато лидерът може да бъде шеф, не всеки шеф става за лидер. Макар че двете положения много си приличат, се приемат по различен начин. Лидер например звучи по-позитивно. От друга страна, когато мечтаем за по-висока позиция, искаме да ставаме шефове, а не лидери.

Ето и каква е разликата между двете неща:

1. Лидерите водят, а не управляват!

В миналото командирите на бойни племена и отряди са редом до своите „подчинени“. Те се бият рамо до рамо с тях и ги водят, затова и войните са били толкова безстрашни. Лидерът хем напътства, хем участва активно в процеса, докато шефът невинаги е част от самия процес, колкото го дирижира.

2. Лидерите слушат и говорят, а не командват!

Шефовете са свикнали да раздават заповеди и хората да им се подчиняват. Лидерите пък винаги изслушват мнението на опонентите си и колегите си, защото смятат, че са важни.

Лидерите са по-склонни да получават съвети и да дискутират.

3. Лидерите мотивират, а не ужасяват!

По време на работата върху някои проекти служителите си имат своите върхове и спадове. Често тогава техните шефове започват да заплашват и създават напрежение, изисквайки още и още, сега и веднага. Лидерите подхождат по друг начин – те мотивират, когато виждат, че нещата не отиват на добре. Една прочувствена реч, протегната ръка, потупване по рамото, това отново вдига колективния дух и работата продължава.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: шефлидеркомандват
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ddt преди 9 години
Воините,а не войните малограмотници
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лайтмотив на съвременната пропаганда е създаване на стереотип за успешен човек - амбициозен, пробивен, без талант, без културни интереси, без скрупули, без човешко достоинство, политически дезинтересован, готов да върши всичко за пари, включително и да предаде собствените си роднини и родината си - характерно за Celebrity Culture.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много "обичам" чуждиците в българския език особено,когато ги използват хора,които ги мързи да погледнат значението на думата в речника.Много се "радвам" на хора,които си мислят,че лидерството е предмет за изучаване във ВУЗ,хора с его излизащо далеч извън пределите на качествата и възможностите им,иначе казано:водосточни тръби,които се мислят за лидери.