Защо сте в задънена улица в кариерата си

Истинските причини за застоя в работата ви
23 апр 2014 22:44, Теодора Драгоева
3
Защо сте в задънена улица в кариерата си
Кадър от филма "Думите"; Снимка: outnow.ch

Въз основа на едно ново американско проучване за удовлетвореността от работата (проведено от Glassroom.com) 40% от служителите харесват професията си, 27% казват, че работните им места са ОК, а 33% са недоволни от кариерата си.

Ако вие сте сред тези 33%, които не харесват това, което правят, то трябва да помислите какво можете да промените, за да се развивате като професионалист и да намерите удовлетворение от работата си.

В днешната сурова икономика човек трудно може да е сигурен в светлото си бъдеще въз основа на дипломите и професионалния си опит, но все пак едно нещо е сигурно – човек трябва да се бори за своя успех. Той трябва непрекъснато да е съсредоточен върху създаването на възможности за своя напредък. Той трябва да инвестира в себе си, да открие талантите си и да започне да ги прилага в работата си.

Проблемът е, че всичко това звучи добре като съвет, но на практика повечето хора постепенно попадат в капана на рутината и така и кариерата им влиза в застой. Ето пет причини, поради които човек стига до задънена улица в кариерата си, които е добре да се опитате да избегнете:

1. Избягвате промените

Човек трябва да излезе от зоната си на комфорт и да си отвори очите към новите възможности, които съдбата му изпраща. Обърнете внимание на всичко, което засяга кариерата ви, и рискувайте, ако рискът е оправдан.
Използвайте промяната като средство, с което да научите нови неща. Колкото повече промени предприемате, толкова по-комфортно ще се чувствате в условия на несигурност. Обновяването и преоткриването са необходимост и в професионалния живот на човек.

2. Не се интересувате от растеж във фирмата

Познавате ли хора, които работят същия тип работа, в същата фирма, вече 10 и повече години? Дори да обичат професията си, тези хора са станали жертва на спокойствието и протакането и вероятно затова се противопоставят на всякаква възможност за растеж в компанията, тъй като тя ще е свързана с поемането на нови отговорности. Този тип хора предпочитат механично да правят едно и също, отколкото да научат нещо ново и/или да се включват в управлението на организацията. Започнете да приветствате предизвикателствата в службата и дори да ги търсите, за да разширите хоризонтите си.

3. Не можете „да се продавате“ добре

Това е едно от най-сериозните препятствия по пътя на растежа в кариерата. Има много умни и кадърни хора, които просто не знаят как да влязат в полезрението на своите шефове. Те никога не се хвалят и скромно гледат да не ангажират чуждото внимание с личността си. Техният подход, макар и искрен, не е добре обмислен, нито пък е ефективен. Ако имате някои велики идеи, просто наберете смелост и ги представете на шефовете си. Научете се да разказвате историята си достатъчно добре, за да можете да я продадете.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
14
 
! Отговори
Кариера в Бг? преди 9 години
Отива в задънена улица, ако нямаш свако или бако-шеф в същата сфера.Иначе, можеш да си съдереш за.дн.ика от работа - все тая. Можеш да се държиш точно както препоръчва статията - в резултат ще станеш симпатичен поне на част от колегите, възможно е дори шефът да си състави чудесно мнение за теб, но стане ли въпрос за повишение, той ще действа според старото правило на древните римляни - "Давам, за да ми дадеш"! Ще ти помогне, само ако чака услуга или друга облага от теб или от твоите близки.