Зависимости, за които не подозираме, че имаме!

Негативното отношение към всичко и всички може да се превърне в зависимост
23 апр 2014 22:55, Михаела Лазарова
6
Зависимости, за които не подозираме, че имаме!
Снимка: photl.com

Когато стане дума за зависимости, повечето хора автоматично правят асоциация с вредни вещества, като наркотици, алкохол, тютюнопушене. Но през последните години редица учени доказват, че съществува и така нареченото поведенческо пристрастяване, за което съвсем малко хора си дават сметка, че имат. 

Това пристрастяване може да се отнася до определени действия или поведение, които са продиктувани от непреодолим стремеж. Най-често се характеризират с липса на контрол върху действието, в това число натрапчиви мисли и дори обсесивно поведение, което ви кара да правите нещо само заради натрапчивата мисъл, че ако не го направите – нещо лошо ще се случи. 

За някои зависимости се смята, че са социално приемливи въпреки характеристиката им на пристрастености. В действителност, някои видове зависимости могат дори да останат незабелязани както от близките на човека, така и от самия човек. 

Ето кои са най-разпространените зависимости, за които не подозираме, че можем да имаме! 

Работа 

Работохолизмът неслучайно съществува като термин. Професията може да се превърне в непреодолим порок, който пречи на нормалния личен и социален живот на мнозина. Работохолиците си намират причина да останат до късно в офиса, да работят още и още, да завършат проектите си преди крайния срок. 

Някои психолози смятат работохолизма за вид обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), което споменахме, че се характеризира със задължително извършване на „ритуал“, който успокоява. Някои работохолици дори получават прилив на адреналин, когато имат възможността да вършат работата си! Не е ли лудост? 

Интернет 

Въпреки че интернет съществува в продължение на няколко кратки десетилетия, е успял вече да завладее милиони хора по света, като залавя някои от тях в психологически капан. Вманиачеността по мрежата може да се окаже новият наркотик на хилядолетието.

Стотици хиляди хора седят непрестанно онлайн и това ги кара да се чувстват добре. Там изграждат свой собствен имагинерен свят, дори завързват приятелства и интимни връзки. Явно комуникацията наистина преминава на друго ниво. Но явно тази мания може да добие сериозни размери.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм зависим от секса ... ама жената нехае. :)
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от бирата оттърване няма...това е доживот
2
0
 
6
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
Всякакви зависимости омръзват само парите не !ЗА ТОВА ЕДНИ СИ ПРОПИЛЯВАТ ЖИВОТА А ДРУГИ ГИ НАСЪРЧАВАТ ДА ЗАТЪПЯВАТ ОЩЕ И ОЩЕ
1
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
От нищо не трябва да...зависите,нито от началника,нито от жена си;другите...зависимости са...поносими.