5 неща, които един добър шеф не би направил

Не се дръжте лошо и неморално
10 юли 2014 19:08, Теодора Драгоева
8
5 неща, които един добър шеф не би направил
Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Ако вие сте шеф, можете да правите със служителите си всичко, каквото си поискате, стига да не нарушавате някой закон.

Въпреки това фактът, че сте на управленска позиция, не трябва да ви дава свободата да се държите лошо и неморално.

Вижте кои са 5-те неща, които макар и законни, никой свестен шеф не би направил:

1. Да проучва миналото на човек, който вече е наел на работа.

Ако ще проучвате новия си служител, направете го преди да сте го назначили на работа. Не е редно да продължавате да ровите за миналото на въпросния човек, след като той вече се е качил на борда на компанията ви. Все пак вие не сте нито детектив, нито светски репортер, нали?

2. Да принуждава свой служител да си подаде оставката.

Вие може да си мислите, че е хуманно да давате възможност на служителите си сами да си подават оставката, вместо да ги уволнявате, но реално те пак са ощетени. Ако внезапно решите да махнете даден служител (особено ако причината е лична, а не професионална), просто го съкратете, за да може лицето да се запише в бюрото по труда, ако му се наложи. Вярно е, че ще трябва да му платите две-три заплати обезщетение, но със сигурност това няма да се отрази толкова много на компанията ви. От друга страна, този човек може да остане дълго време без работа, предвид ситуацията на пазара на труда и тези две-три заплати да са от ключово значение за оцеляването му.

3. Да дава на новите служители много по-високи заплати, отколкото на старите, лоялни служители.

Много шефове привличат нови кадри, давайки им значително по-голяма заплата от тази на старите си служители. Това не само действа демотивиращо за лоялните кадри (особено ако старите и новите служители вършат една и съща работа), но и в крайна сметка те започват да третират новаците много лошо. Ако ще назначавате нов човек с по-висока заплата, то увеличете заплащането и на настоящите си служители.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: шефслужителиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нашата ми ла Родина "шефовете", малки или големи, четат една от най-тъпите книги по въпросите за управление на персонала. Тая за противопоставянето на хората един срещу друг и стимулиране чрез наказания. Четат я упорито и други книги не знаят и не искат да знаят. Затова всичко върви на провала.
1
1
 
6
 
! Отговори
Всичко това се прави преди 9 години
от бг-шефовете.Те вършат и други,още по-неморални неща и, което е най-отвратително, всичко това им се разминава безнаказано.Само с едно от нещата, казани в статията,не мога да се съглася. Защо шефът да не предприеме допълнително проучване относно свой служител,ако възникне нещо извънредно и тревожно? Нали може да се окаже, че по недоглеждане на работа е бил приет престъпник, психопат и т.н. Иначе,какво ще се окаже? Назначил съм го, не ми пука, че може да е опасен за колегите си и за бизнеса ми