Как да се справите с най-негативните типове колеги

Намерете начин да се сработите с тях
22 юли 2014 22:42, Мария Дуковска
5
Как да се справите с най-негативните типове колеги
Снимка: photl.com

До голяма степен работната атмосфера зависи не толкова от шефа, колкото от колегите, с които човек работи. Няма нищо по-хубаво от приветлива среда, в която сте заобиколени от готини колеги, с които не само може да работите, но и да развеселявате деня си.

За съжаление обаче, в голяма част от фирмите има така наречените негативни служители. Те са различни типове, но всички си приличат по едно нещо – от тях лъха негативизъм в големи дози. Работата с тях се превръща в мъчение и предизвикателство едновременно.

Истината е, че няма как да ги контролирате, но пък можете да контролирате начина, по който избирате да общувате с тях.

Ето някои от най-често срещаните отрицателни личности на работното място и идеи за това как да се справите ефективно с тях:

1. Носителите на лоши новини.

Тези хора се наслаждават на негативното и намират нещо привлекателно в проблемите. Те нямат търпение да ви кажат, че доставчикът е направил някаква грешка, нещо се е объркало или пък, че тази година няма да има празнични бонуси. Дори вие самите да не сте негативни, тези настроения няма как да не окажат влияние и върху вашата личност. Всъщност изследвания показват, че негативността на работното място създава токсична среда, която оказва неблагоприятно въздействие върху психическото, емоционалното и физическото благосъстояние на служителите.

Как да се справите с тях:

За да си спестите разговора с подобен тип колега, единственото, което можете да направите, е да потърсите бърз начин за бягство. Например кажете, че имате важен разговор, който трябва да проведете веднага.

2. Клюкарите.

В корпоративната среда понякога изглежда, че слуховете сякаш не спират. Отнякъде се чуват новини за съкращения, за наемане на нов човек, повишение или уволнение... Доказани или не, тези слухове циркулират отново и отново и обикновено се разпространяват от едни и същи хора, които обичат интригите.

Как да се справите:

В много случаи клюките имат много малко общо с истината. Ако някой колега дойде и ви каже поредната клюка, започнете да задавате въпроси – те убиват удоволствието на клюкарите. Можете да кажете нещо от сорта на: „Това звучи доста крайно. Сигурен ли си? Откъде го знаеш?“. Другият вариант е да отговорите, че не обичате да говорите за политиката на офиса и това не е ваша работа.

Останалите може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неволята щеви каже
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропуснато е нещо много важно. Поне в България то се случва често.Става въпрос за един похват, използван от много клюкари. Независимо от това дали ще ги изслушате или ще им се изплъзнете, те ще отидат да кажат клюката и на някой друг, но ще прибавят, че СА Я ЧУЛИ ОТ ВАС !!!