Да се сприятелите ли с шефа във Facebook?

Какви са плюсовете и минусите на социалната мрежа в професионален план
28 юли 2014 22:30, Мария Дуковска
12
Да се сприятелите ли с шефа във Facebook?
Снимка: photl.com

Марк Зукърбърг пише на страницата си във Facebook през 2010 година, че мрежата е достигнала 500 млн. потребители. Феноменът социална мрежа се превърна във важен инструмент за комуникация, удоволствие, както и за работа.

Но тук идва един много важен и фундаментален въпрос – трябва ли да се сприятеляваме с шефа във Facebook?
Това е деликатен въпрос, отговорът на който зависи както от културата на работното място, така и от отношенията с шефа ви и най-вече – от съдържанието, което сте включили във Facebook профила си! Това най-вече!

Преди да предприемете покана за приятелство към шефа си, погрижете се да премахнете всичко смущаващо, което може да влоши реномето ви – срамни пиянски снимки, асоциации с групи, които могат да се отразят зле на отношенията ви и непристойни постове.

Докато обмисляте дали да се сприятелите с шефа или не, обмислете някои основателни причини да го направите! Давайте смело, само имайте предвид, че ако решите да го направите, трябва да обърнете сериозно внимание на потребителската си активност! Е, както и тази на шефа ви!

Да бъдеш част от екипа

Хубаво е да бъдеш приобщен към екипа във всеки възможен смисъл, включително и във „Facebook смисъл“. Някои компании използват мрежата като корпоративна стратегия. Така те не само разрастват страницата на компанията в мрежата, но я и популяризират.

Освен това вие печелите от този факт, защото така по-лесно можете да завържете контакт с колеги, с които нямате пряк досег в работния процес.

Един съвет – ако имате лично съдържание, което не искате да става корпоративно достояние, използвайте опциите за създаване на групи от хора, за да можете да ограничите съдържанието, което достига до колегите ви.

Така вашият профил ще остане чист и неопетнен пред работните ви съмишленици, а голите танци с бира в ръка, както и средният пръст, насочен към лицето, нежелаещо да подпише фиша за заплатата, ще останат напълно скрити!

Подбор на персонал

Много компании използват социалните мрежи за набиране и селекция на персонала. Вече се превърна в практика HR-ите да проследяват профилите на кандидатите за работа и по този начин да си правят изводи за това какъв човек предстои да наемат.

Останалите причини може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: фейсбукшефначалник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
трябва ли да се сприятеляваме с шефа във Facebook?В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ
7
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Моя шеф има профил но качва много малко снимки.Имам колега който само чака и веднага споделя.Колегата стана за смях.Приятел с шефа? Трудна работа, винаги гориш.Лично аз нямам профил . и неми липсва.Но като гледам доста хора вече не могат без такъв.Все пак там можеш да се представиш и за друг.но рано или късно се разбира.
6
0
 
3
 
! Отговори
София преди 9 години
Хаха, как ли пък няма да съм приятел със шефа си във ФБ :D Нали лошо ще му стане ако види колко време с моите колежки прекарваме там :)))) Трябва само да си напомням, че трябва да изключвам чата, айде нЕмЪ нужда :D
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чер аман от тоя Фейсбук. Я се върнете малко на земята! Нима това ви е животът, хора? Шефа, че попа, че на баба ми Митка шурея. Вместо доброволно да си показвате манталитетите се научете да водите нормален ЛИЧЕН живот... На кого ли говоря... Айде бегайте да си проверявате "лайковете"...
4
0
 
5
 
! Отговори
мнение преди 9 години
А на мен ми липсват времената, когато фейсбук не беше обсебил живота ни до такава степен в личен, че и в професионален план.
3
2
 
6
 
! Отговори
Сиса преди 9 години
НЕ......жената на шефа ще се усети и в крайна сметка ще ви бият шута . Без работа, без подаръци от шефа любовник . Ще се наложи да се върнете на улицата в квартала, при бедните мъже .КОШМАР
2
0
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Пълна глупост е да се създава група за да се изолира един или 5-10 души. Имам една позната която се чуди и тя горката как да филтрира и да слага custom settings на постовете си за да може хем да се прави на интересна хем да заблуждава няколкото балъци които си мислят че тя е стока. Хем я боли горката хем я сърби... една такава с тихо поведение и плах поглед, светица, а като и видиш постовете до един за различни потребители. И си мисли че надхитря дявола, а стои без работа. ех времена ех фейсбук
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПриятеляване с шефа по фейсбук е глупост. Във фейсбук няма легла.А статията е чиста реклама на фейсбук. Американците ако не друго, поне в пропагандата, подслушване, шпионирането - нямат равни на себе си.