Най-големите грешки в изграждането на дисциплината

Не практикувате това, което проповядвате
31 юли 2014 17:37, Михаела Лазарова
4
Най-големите грешки в изграждането на дисциплината
Снимка: photl.com

Човешко е да се греши. Това е всеизвестен факт, още повече знаем, че всички сме хора и не трябва да се самозабравяме. 

Това важи и при възпитанието. Много родители забравят, че са хора и са грешни и съсредоточават вниманието си изцяло към децата. Те са малки и имат нужда от напътствия, докато пораснат и поемат живота си в свои ръце. Но в тези моменти родителите често изключват напълно възможността, че може и да не са прави! 

Погрешните схващания на възрастните рефлектират най-пряко в методите на възпитание. С други думи – времето, в което родителите са израснали, е отдавна отминало и е време да се осъвременят разбиранията.

Важно е да има толерантност в дисциплината. Моментът на комбинирането на тези два постулата е деликатен и затова често се превръща в крайъгълен камък. 

Кои са най-грубите грешки, които родителите допускат в изграждането на дисциплината на децата? 

Не сте достатъчно уважителни 

Всички родители държат децата да ги уважават. Но забравят, че уважението трябва да е двустранно, а не предизвикано от страхопочитание. Говоренето с груб и гневен тон не изгражда уважение, а обижда децата и срива самочувствието. 

Отправянето на настоятелна молба, подплатена с уважение, е един от най-добрите похвати в случая. 

Въвеждате ред и дисциплина, докато сте ядосани 

Има някои неща, които просто не трябва да правите, когато сте ядосани – да шофирате, например. Това важи с пълна сила и за възпитанието. Ако трябва да проявите родителския си авторитет, никога не го правете, докато сте вбесени от нещо, особено от детето. 

Изчакайте, докато ядът ви мине. В тези моменти хората са склонни да реагират много зле, да крещят, да нагрубяват, а и преценката не е точна в гнева и яростта. 

Съсредоточете гнева си в някаква друга дейност, докато отмине. След това „прочетете лекцията“, която сте си наумили.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Отправянето на настоятелна молба, подплатена с уважение, е един от най-добрите похвати в случая." - Моля те от сърце да не ме риташ и да не искаш неща, които в момента не мога да ти дам, тръшкайки се по земята и правейки цирк! - Глупости, тонът трябва да се променя, за да бъде съвсем ясно кое е правилно и кое не! Молбите не помагат, изпитано е.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, я напиши една статия за най-големите грешки в секса. Може и за дисциплината в секса. Или за дисциплиниращият секс. На тия теми ще си по-добра, отколкото за отглеждане на децата.
2
2
 
5
 
! Отговори
Азазело преди 9 години
До 1Отговорът на всички въпроси, за които не знаете отговора, е 42!Справка "Пътеводител на галактическия стопаджия"
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И също така, правите "компетентни" изказвания относно неща, за които нямате нужните знания. В такива случаи е по-разумно откровено да кажете на детето "Не знам", защото след време то ще разбере, че не сте знаели и ще ви уважава по-малко. Или още по-зле, ще каже някъде нещо, базирано на вашите неверни обяснения и ще стане за смях. Това вече сте го настрои негативно спрямо вас.