Как да си търсите нова работа, ако по цял ден сте на работа

5 стратегии как да ловувате за нова работа, когато сте супер заети
19 авг 2014 20:20, Теодора Драгоева
15
 Как да си търсите нова работа, ако по цял ден сте на работа
Kадър от филма "Думите"; Снимка: outnow.ch

Много хора мечтаят да си намерят нова, по-хубава и по-добре заплатена работа, но всъщност са прекалено заети, за да търсят. Когато човек прекарва по 8 часа в службата и още един два часа пътува в трафика, когато се прибере, той не иска дори да поглежда към компютъра.

Факт е обаче, че работодателите предпочитат кандидатите, които си имат работа, а не тези, които са безработни. Тоест, много по-голям е шансът ви да си намерите нещо ново, докато все още имате работно място. И все пак много по-често хората тръгват на лов за нова работа, когато вече нямат финансова сигурност.

Ето защо, ако не сте доволни от сегашните си позиция и заплата, по-добре си наложете поне да започнете да се оглеждате за нова работа. Правете го дискретно, но методично, дори да сте заети на пълен работен ден.
Ето как можете да се справите:

1. Използвайте разумно свободното си време

Ако работите на пълен работен ден, вие сте в по-неблагоприятно положение. Много от ловците на работа са безработни и по цял ден прекарват в усъвършенстване на своите кандидатури, в ходенето по интервюта и в намирането на нови работни места. Вие нямате шанс да бъдете толкова ефективни в процеса на търсене, но поне можете да го правите с разум.

Възползвайте се от обедната си почивка, за да четете обявите. По-добре го правете от вашия телефон, а не от служебния компютър. Също така можете да помолите своите приятели, които по-скоро са се явявали на интервюта за работа, да проверят вашето CV и да ви научат как се пише мотивационно писмо.

Насрочвайте интервюта си в ранните сутрини, в късните следобеди или по време на обедната си почивка. Важното е в службата ви да не усетят, че смятате скоро да ги напускате. Ако интервюто изисква от вас да пътувате извън града или знаете, че ще ви отнеме повече от два часа, то по-добре си вземете отпуск.

2. Бъдете внимателни при търсенето и кандидатстването за нова работа

Не ви съветваме да си търсите работа от вашия служебен компютър, освен ако не сте сигурни, че той не е наблюдаван. Дори и тогава, не забравяйте да изчистите историята на браузъра (и бисквити). Не забравяйте и папката Downloads. Също така, не се опитвайте да изпращате факс от вашия офис към друг офис.

Работодателите получават много електронни копия на всички факсове директно на своите имейли. Ако е възможно, сканирайтее документа и го изпратете на имейл вместо с факс. След това не забравяйте да изтриете и изпратените имейли. Това може да ви изглежда прекомерно, но ако сегашният ви работодател открие, че си търсите друга работа, много възможно е той да започне да ви търси заместник.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накарайте прятелката ви/приятеля ви да ви разпрати имели. Нека тя ви приема обажданията. Да ви насочи ден и час за интервю. Щом е такъв цербер вашия работодател, така с него.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой работодател няма правото да спира подчинените си да си търсят нова работа.По твоята логика всички жени по бански са курвета.Не знам някой да си праща снимки по бански в cv.За манекени ли става въпрос?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За голямо съжаление, на много места важи правилото, за което пише Лидия(3). Не разбирам защо я ругаете. Може да не е повсеместен закон, но почти навсякъде може да бъде посочен поне един такъв пример.Добавете още връзкарството и шуробаджанащината и ще получите 70-80% от причините, поради които нещата у нас не вървят!
10
2
 
4
 
! Отговори
BOSS преди 9 години
До Лидияама ти си си оборотно ***....пусни ми CV-то си със снимка по бански (задължително), за да разгледам "квалификацията" ти и евентуалната ти кандидатура в нашата организация!
9
6
 
2
 
! Отговори
Лидия преди 9 години
До Берил"Лидия аз съм той а не тя а ти пак си търсиш оправдания....Човек не трябва да жигосва съвестта си гледайки изгодата и оправдавайки се - нали оттук произтича злото."Извинявай, че те помислих за жена, но с това име .За да имаш такова детско мнение за реалния живот може би работиш в секта ."но аз не желая жените да се превръщат в ***"Не знам дали съобразяваш, но жените природата ги прави *** .Една жена, като реши да прави бебе спи с няколко мъже и живее с по-богатия .Такъв е ж
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези работодатели,къде по този начин си контролират подчинените?Четат имели,съобщения?Навлизат твърде дълбоко в личния живот на своите подчинени.За да имат пълен контрол в един момент над живота им.Да ги използват на макс.Много лесни ставате за манипулиране.Внимателни с такъв шеф.Едно на ум,способен на какво ли не.С тази безработица,шефовете какви ли не ги измислят.
7
0
 
4
 
! Отговори
Берил преди 9 години
веднъж отнето трудно се връща. Човек не трябва да позволява на пътищата на този свят да прекършат чуството за редно и нередно с което се ражда. Човек не трябва да жигосва съвестта си гледайки изгодата и оправдавайки се - нали оттук произтича злото. Щом не можеш да намериш достойна работа за 1000лв намери такава за по-малко, търпи малко лишения, но живей достойно.
6
0
 
7
 
! Отговори
Берил преди 9 години
Лидия аз съм той а не тя а ти пак си търсиш оправдания на курварството ти. Да наистина необичайно и леко странно в нашето абсурдно настояще в което живеем, но аз не желая жените да се превръщат в ***. Това просто не е редно, ти сама се обричаш на морална деградация и се петниш защото си решила че това е начинът, така стават нещата. Внимавай каквото светът вземе - не връща, ценното с което човек се ражда - чуството за лично достойнство, това което го кара да чуства че всичко е възможно
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пращате си cv.Ще ви се обадят за интервю.Чак такова криене не са нужни.Работодателя ви,ако е някой болен мозък и ви шпионира компюръра,нищи чудно и да ви чете имелите.Така няма си намерите работа.Това е целтта.И телефона да ви манипулира,съвсем няма да си намерите работа.Това е нарочно.Все едно сте невежа.За идеята,тормоза.Да ви е гадно,да се тормозите и самоизядете от притеснение.Не може просто така да го напуснете,той е вложил във вас цяло състояние,обучение,труд,не става не ви пуска.Години.
4
3
 
7
 
! Отговори
Лидия преди 9 години
До Берил"Ей лидия що за долно и покварено мислене, да се продаваш за заплата що за безумие е това?"Мила, или още не си почнала работа или си от тези жени наднормените и не привлекателните . Повярвай ми, за заплата 1000 лв. се борят 1000 млади 25 годишни жени и почнеш ли да се правиш на " аз не съм такава", ще ти намерят 101 забележки и изхвръкваш при безработните .
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проституци-та е най-древната и доходна работа.
2
2
 
3
 
! Отговори
Берил преди 9 години
Ей лидия що за долно и покварено мислене, да се продаваш за заплата що за безумие е това? Човек трябва да има чест и самоуважение а не съществува като някакво подло, низше мислещо само за оцеляването и изгодата животно. Изкарвай си парите честно и ако са малко свий си разходите, но не изпадай в подобни унизителни оправдания на низости.
1
6
 
7
 
! Отговори
Лидия преди 9 години
Където и да си намерите пари, не спите ли с когото трябва няма да ви дават добра заплата, да не говорим, че ще се намери по-млада да ви върши по-добре работата . Който се стиска, си стой без пари .