Шоколадът по време на бременност е полезен

Подобрява настроението на бъдещата майка
19 авг 2014 13:29, Михаела Лазарова
1
Шоколадът по време на бременност е полезен
Снимка: photl.com

По време на бременност хранителните нужди на жената се променят. Тя се нуждае от много витамини и минерали и умерено количество протеини и въглехидрати. Има храни, които попадат в групата на „забранените храни“, и такива, които се препоръчва да бъдат консумирани в умерени количества - като шоколада.  

Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, е особено богат на теобромин, химикал, който стимулира сърцето. Този химикал спомага за отпускането на гладката мускулатура и разширява кръвоносните съдове.  

Според редица изследвания умерена консумация на тъмен шоколад по време на бременност може да предотврати развитието на прееклампсия. Това усложнение причинява излишък на протеин, който се отделя в урината. 

Ако не се вземат навременни мерки, това може да доведе до сериозни или дори фатални резултати за бременната жена и нейното бебе.

Други важни елементи, които се сдържа в шоколада, са магнезий и желязо. Те имат способността да намалява високо кръвно налягане, което намалява риска от появата на хипертония, а също така спомагат за поддържането на добри нива на хемоглобин. 

Магнезият спомага и за метаболизма на мастните киселини.  

Сладкото изкушение е богато и на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантите са важни, защото те могат да неутрализират токсичните странични продукти наречени свободни радикали. 

Колкото по -ъмен е шоколадът, който консумирате (т.е. с по-високо съдържание на какао), толкова повече флавоноиди се съдържат в него.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари