Погрешни митове, в които всички вярваме

Мит: „Една кучешка година се равнява на 7 човешки“
22 авг 2014 18:22, Михаела Лазарова
7
Погрешни митове, в които всички вярваме
Снимка: freeimages.com

 До към края на 16 - и век всички са „знаели“, че Слънцето и планетите се въртят около Земята. Всички отново са „знаели“, че епидемичните болести като холерата, например, се причиняват от огромни мъгляви облаци, носещи мръсни и гниещи частици. 

До началото на 20 век лекарите са мислели, че пускането на кръв от тялото е единственият начин да намалят кръвното налягане или да изчистят смъртоносни инфекции от организма. 

По същия начин и ние днес си мислим, че знаем много неща, но всъщност се оказва, че се доверяваме на закоравели митове, които се предават с поколенията. Но много от нещата, които си мислим, че знаем, се оказват напълно погрешни, въпреки уж научното им звучене. 

Кои са тези най-разпространени погрешни схващания, на които повечето от нас се доверяват? 

„Ако излезете с мокра коса посред зима, ще се разболеете“ 

Много майки казват това на децата си. Типично е да чуете, че слагането на шапка ще ви предпази от зимните настинки и грипове. Всъщност, истината е, че това няма никакво отношение към механизмите на разболяване според специалистите, пише Mother Nature Network. 

Мокра или суха коса – няма никакво значение, ако болестотворните микроорганизми са ви нападнали, единственото, което има значение, е дали имунната ви система е силна в този момент.  

Но мократа коса сама по себе си не е причина да се разболеете. 

„Захарта прави децата щури“ 

Всички „знаем“ това. Възможно е разпространението на този мит да се дължи на факта, че захарта дава силен и внезапен прилив на енергия. Възприятието на това кара почти всички родители да са убедени, че сладкишите карат децата им да лудеят и играят щури игри, а не самият им детски темперамент.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: митовенаукаистория
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
4
 
! Отговори
Ран-Ът преди 9 години
В плана "Ран-Ът" се предвиждало масово разпространяване на отдавна забравени болести, зарази, за изтребване на българското население. В полза на тази теория говорят редица статии в българските медии (например "Погрешни митове, в които всички вярваме" на dnes.bg, позовавайки се на Mother Nature Network), които убеждават потребителите, че според учени, ако човек излезел с мокра коса при отрицателна температура, нямало да се разболее.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека ***, които са писали статията да прочетат малко физика за 7-ми клас относно процесите на изпарение, топлоотдаване, конвекция и след това, ако все още си вярват, да се изкъпят и да излязат с мокри глави посред зима, за предпочитане при отрицателна температура и лек до умерен вятър. Ако след половин час все още могат да си кажат имената, след час ще трябва да ги свестяват в спешното...
2
0
 
6
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Ами какво стана с кучетата?
1
1
 
37
 
! Отговори
Ех преди 9 години
Поредните глупости на учените с които ни заливат постоянно - щом студа не пречи, защо се отопляваме през зимата: ами те да карат в студа без парно и печки да видим как ще е, дали ще са здрави ? Щом само микроорганизмите са виновни за настинките ами учените тогава да живеят на минус 50 градуса ! При нарушен биоенергобаланс - тоест външна температура доста под нормалната телесна вирусите лесно атакуват лишения от нормална енергетика организъм. Човека е биоенергетична система.