Какво бабите и дядовците трябва да спрат да правят?

Да раздават лакомства
25 авг 2014 19:32, Михаела Лазарова
10
Какво бабите и дядовците трябва да спрат да правят?
Снимка: photl.com

Бабите и дядовците се радват на внуците си често повече дори, отколкото на собствените си деца! Толкова са щастливи от факта, че отново могат да се грижат за малко и беззащитно същество, че са готови на всичко, за да го зарадват.

Именно от там идват и някои проблеми с дисциплината и възпитанието. Има някои неща, което бабите и дядовците трябва да ограничат и то за доброто на децата.

Кои са нещата, които повечето баби и дядовци трябва да престанат да правят с внуците си? 

Твърде лесно се впечатляват 

Бабите и дядовците обикновено хвалят внуците си непрекъснато. Доволни са от всичко – добрите оценки, новите дрехи, поведението – изобщо всичко, което децата правят. 

Това обаче може да има силен обратен ефект. Децата се нуждаят и от критика, не само от похвала. Градивната критика е необходима за изграждане на личността и ценностите. А много баби и дядовци забравят това заради безусловната си обич към внуците. 

Подаръци всеки път 

Бабите и дядовците са склонни да разглезят децата с купища подаръци. Така малчуганите свикват да обръщат внимание на материалното, а не на духовното. Срещите с бабите стават дългоочаквани не заради обичта към тях, а заради нетърпението в очакване на новия подарък.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога да кажа,че без нас бабите и дядовците трудно се оправяте на днешно време, само ангажименти , работа, задължения.Да са ни живи и здрави внучетата, те ни носят много радост ,защото ние сега сме по-спокойни и свободни.А с усмивка : те са изедници на нашите изедници.....Много си обичам и внуците и децата ми!
7
8
 
35
 
! Отговори
баба преди 9 години
Пълни глупости! Детето трябва да се отгледа с любов и да се възпитава с пример. Винаги съм се съобразявала с изискванията на родителите.
6
9
 
34
 
! Отговори
Българка преди 9 години
До АнонименИ мен точно с копривата ме оправяха. Трябва да отбележа, че днешните баби и дядовци нямат нищо общо с тези, които нас са отглеждали през ваканциите. И с очите си виждам, че описаното по-горе досущ отговаря на истината, че дори и някои "добри" практики са спестени! Днес се отглеждат глезли и глезльовци! Това е парещата истина...
5
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо, аз знам какво трябва да правят бабите - Да не се приближават по-близо от 500 метра до внуците. Освен това при първа възможност да им се покаже ловджийската пушка и ако позволяват обстоятелствата да им се гръмне до главата. Или поне да им се покаже най-големия сатър който имате вкъщи с думите "Толкова е остър, че с два удара разцепих Великденското агне на 6 части."
4
8
 
42
 
! Отговори
Внучка преди 9 години
Баба ми винаги е била най-доверения ми човек! И въпреки подаръците и сладкишите, това доверие не е купено, а заслужено. Аз си израстнах при бабите и дядовците ми и имах най-щастливото детство!
3
16
 
38
 
! Отговори
Ужас! преди 9 години
Пълни глупости на квадрат!Шаблони, клишета..Смешно и жалко!В кой век живеете вие!?
2
8
 
55
 
! Отговори
споменът преди 9 години
Моят дядо ми беше показал, какво означава "Дървен Господ" - ще рече пръчката, бастуна, т.н. Сега отчитам смисъла и възпитателния принос. Също от него помня поговорките "дървото се огъва, докле е младо", "желязото се кове, докато е горещо" и още доста изпитани народни мъдрости. Беше инвалид, без два крака, но винаги държеше силен дух, а действията, подкрепени с личен пример вършат чудеса. Благодаря на Бога, че ме постави в ръцете на прекрасни дядовци и баби, чиято обич остана с мен завинаги.
1
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още - да спрат да четат статиите на Михаела Лазарова в присъствието на непълнолетните си внуци.