Какво никога да не казвате на депресиран приятел?

Ако искате истински да му помогнете
30 авг 2014 22:40, Мария Дуковска
19
Какво никога да не казвате на депресиран приятел?
Снимка: Freeimages.com
Приятелите са необходимост, без която хората трудно биха оцелели. Човекът е създаден да живее в социална среда. Още от зората на човечеството хората са образували племена, съжителстващи заедно.

Казват, че „приятел в нужда се познава“. И е вярно. Когато сте потиснати, имате нужда от помощ или просто от добра дума, приятелите са тези, които очаквате да се притекат. Но понякога хората могат и да наранят в стремежа си уж да помогнат.

Има някои неща, които никога не бива да казвате на приятел в депресивно състояние, за да не влошите още повече положението. Нали искате да му помогнете? Вижте кои са забранените реплики в такива моменти?

„Знам как се чувстваш!“

Може и да се опитвате да съчувствате, но по никакъв начин не можете да се поставите изцяло на мястото на някой друг. Този коментар директно омаловажава състоянието на приятеля или приятелката ви и го/я кара да се чувства още по-зле, още по-неспециален, още по-депресиран.

Невинаги мисълта, че сме като милиони други успокоява, противно на схващането, че ако и другите са зле, това кара страдащия да му олекне.

„Всеки има лоши дни.“

Всъщност, потиснатостта и депресията не се свеждат само до един кофти ден. С такова изказване можете да нараните още повече чувствата на своя приятел. Вместо това покажете на приятеля или приятелката си, че сте готови да слушате.

„Защо е нужно да се потискаш?“

Не изтъквайте колко добри деца или колко прекрасен съпруг има вашата приятелка, когато не се чувства добре. Да, вярно е, че малко хора са късметлии да имат блестящо семейство, добра професия и сносен начин на живот.

Но в момент на депресия надали това би помогнало за излизане от ситуацията. Дори напротив! С такова изказване рискувате дори да накарате приятелката си да се затвори още повече в себе си.

Останалата част от статията може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"я се стегни", вземи се в ръце..."какво си се отпуснал/a като печен праз"
16
1
 
22
 
! Отговори
Кирил ПОПА преди 9 години
"Какво никога да не казвате на депресиран приятел?""Видях бившото ти гадже, забила е някакъв красавец с пари и се забавляват, като за последно.Прилича на теб, но е красив, умен, висок и има пари . Не е жалък наркоман без бъдеще. НЯМА ЛИ ДА СКАЧАШ, *** ."
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нищо ти няма ще се оправиш "! Е направо побеснявам при това изречение
14
1
 
18
 
! Отговори
Хърбел преди 9 години
До *** Пише се "потиснат". Отвори речник. Или Гугъл.
13
1
 
20
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
зависи от причината. понякога е несподелена любов, понякога е друго. а понякога просто трябва да помълчите, нo заедно. всеки ден може да се спортува, да се излиза сред природа или другаде в града;-). но какво е всичко това, когато липсва изненадата. онзи ден се сетих за една стара детска игра. пишат се скрито от другите "желания", сгъват се, пъхат се в стара шапка, разбъркват се, един тегли и.. отивате на театър. на тичане, нищо, че вали :-)). .. и etc. а, да! и забравете за малко телефоните.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Също така е важно да не попаднат на "приятел", както аз имах нещастието при последната ми клиническа депресия след раждането на детето ми. " Приятел, сестра" и кръстница на бебенцето ни, дори успя да прикотка съпругами( на най-близките им е наистина трудно в такива периоди), като ме обижда като слаба и глупава в писма до него, озлоби го към мен и дори успя да ни зарази с венерическа болест, подарък от нейния съпруг. Бог да ви пази от такива " приятели" и "християни"!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новина, виряла из чуждестранните новинарски сайтове още преди години. Нищо ново под слънцето. А за депресията - при тази болест няма конкретно лечение. Всичко е строго индивидуално, и колкото в по- ранна фаза може да се преудолее, толкова по- добре. Болест е, и то адиктивна (водеща към пристрастяване). Отначало депресираният човек чувства едно леко облекчение в депресията, т.нар. "красота на меланхолията", което бързо прераства в едно състояние, от което индивидът иска да се оттърве.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен много думи и съвети не са нужни. Просто, ако си приятел, действай, а не говори. Разведрявай, разсмивай човека, заведи го на хубав филм или друго, което му харесва. Отмени го за някоя работа, която ти можеш да свършиш... Помагай му и без думи. Всеки има инстинкт за оцеляване и рано или късно ще се закрепи.
9
2
 
20
 
! Отговори
Дебили преди 9 години
Потискаш - е може ли да сте толкова неграмотни!!!??!?
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В повечето случаи когато човек преминава през значително тежък период в живота си.Случват му се някои неща,които много го разстърсват.В такъв момен повечето хора странят,отдръпват се.Дори собствените ти близки.В такъв момент на човек му става ясно каквото и да му се случи на човек,през какъвто и преломен момент да премине в живота си.С него са винаги тези хора,този мъж или тази жена.Има хора,но малко останаха Човеците.
7
1
 
33
 
! Отговори
7 преди 9 години
Депресия се лекува със спорт и смяна на обстановката!Лично изпитано и много са важни позитивните мисли!Човек се превръща в това което мисли!Ако действително състоянието е доста сериозно,има нужда от лекарска намеса за смяна на химията в мозъка,после пак спорт и позитивни мисли!!!ВЯРА И ЛЮБОВ!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора да си те.Не се пипат.Разваляр се!В край на крайщата,човек не може все да е в настроение.Случват им се какви ли не неща.Загубата на родител,не е лесна работа.Загуба на работа,дом.Все трудности през,които,някои хора преминават.Ако човек е винаги усмихнат,лъчезарен в един момент линее.Физически е трудно справянето с всичко това и психически.Това не е депресия!Понякога нещата се бъркат.И да изпратиш човек на психолог,психиарър е малко несериозно.
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първата забранена реплика според мен би трябвало да е: "Стегни се!".
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ги изпратиш на подобни доктори и ще ги довършиш.Психолога ще те върне в първи клас,ще те накара на преминрш през затворени рани и ще ги посипе със сол.Това е душа,започнат ли разни хора да си играят с нея ставаш половин човек.Психиатъра ще ти препише такива лекарства,че ще станеш ментално увреден.Със страничните ефекти,които предизвикват може и съвсем да мръднеш. С такива хора се говори деликатно и премерено.
3
1
 
25
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Депресираните често стигат до самоубийство !За това по-добре ги пратете на психолог или психиатър...Примерно либераститите никога не са депресирани , финансовите социопати си живеят щастливо ... променете се станете гьонсорати !
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безмислено е да казвате каквото и да било след като вече сте докарали човек до,подобно състояние.Освен да се самоубие.Колко да ви търпи?Като нямате мозък за пет стотинки и голяма уста нека ви тежи *** съвестта.Такива хора и съвест нямат.Убийци!
1
4
 
36
 
! Отговори
стфчо преди 9 години
абе пич,нищо няма да се оправи...най-добре да си туриш въжето докато си млад за да не се гърчиш само