Защо понякога трябва да следвате приятелските съвети

В някои случаи те преценяват по-добре от вас
15 сеп 2014 22:15, Мария Дуковска
2
Защо понякога трябва да следвате приятелските съвети
Снимка: photl.com

Казват, че на жените не им трябва да ходят на психолог, ако имат наблизо диван, телефон и добра приятелка. В крайна сметка, замислете се, какво правите, когато сте изпаднали в затруднение и имате нужда от съвет? Обсъждате проблема с най-близките си приятели, разбира се.

Приятелските съвети са нещо ценно, защото страничните хора виждат ситуацията много по-обективно, отколкото я виждате вие самите. Това им дава силата да имат по-реална представа какво трябва да се случи оттук нататък. В кризисна ситуация хората обикновено са обладани от емоции, които почти винаги им изиграват лоша шега.

Именно за да ви предпазят от грешки, насреща са приятелите ви с техните ценни съвети. Изследователят Игор Гросман от Университета на Ватерло в Канада нарича личното пристрастие на човек „Парадоксът на Соломон“ в чест на царя, който е известен със своята мъдрост, но който не е успявал да прави добри решения в личния си живот.

Какви са причините, заради които понякога е по-добре да следвате съветите на вашите приятели, отколкото собствената си логика:

1. Винаги сте пристрастни.

Както стана ясно вече, страничните хора (тези, които не са замесени в проблема), винаги имат по-ясна представа за действителността. Вие винаги може да си намерите хиляди оправдания, за да направите или да не направите дадено нещо, най-вече подтикнати от собствените си емоции. Безпристрастната гледна точка е най-правилната.

2. Вие имате чувства.

В повечето случаи разумът губи битката срещу чувствата. Те са по-силни и ви завладяват изцяло. Вие се поддавате на тях и понякога реагирате първосигнално. Човек в способен да направи огромен скандал, подтикнат само от своите наранени чувства. Без да има доказателства, дори базирайки се само на догадки. Приятелят в този случай се явява съдията, който разглежда ситуацията като дело и дава адекватна „присъда“.

Останалата част може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: връзкаприятелство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Истински приятел е тоэи, който ти подава ръка и докосва сърцето ти!!!!