Ползите от това, че сте дете на имигранти

И с какво сте по-силни от другите
18 сеп 2014 19:04, Теодора Драгоева
24
Ползите от това, че сте дете на имигранти
Актрисата Нина Добрев е дете на български имигранти в Канада; Снимка:Getty Images

Докато едно дете расте, последното нещо, което иска, е да бъде „различно“ от другите. Това обаче трудно може да бъде избегнато, ако то започне да живее в напълно непозната за него държава. Животът на имигрантите може да бъде тежък, макар те да са материално подсигурени. Тежък най-вече психически.

Може би повечето деца, живеещи в чужда държава, понякога се чувстват като чужденци. С годините, научаването и привикването с обстановката обаче всичко си идва на мястото. Дори в един по-късен етап от живота си същите тези деца започват да осъзнават, че имигрантството има и своите ползи. Ето и някои от тях:
 

1. Човек се научава да говори два езика. За съжаление, българският език не може да ни бъде от полза никъде другаде, освен в пределите на нашата страна. Това важи за много други езици, но не и за всички. Със сигурност владеенето на два езика обаче е голям плюс – особено, ако вторият е английски, например. На публични места говоренето на съвсем непознат за останалите хора език също може да ви бъде от полза.
 

2. Човек разбира необятността на света. Повечето деца смятат, че с родния град и с родната страна се изчерпва всичко. Разбира се, те са наясно, че съществува друг свят и други държави, но никога не биха приели глобалните проблеми толкова близо до сърцето си, ако не бяха имигранти. Ако човек живее на различен континент от този, в който се е родил, това отваря много по-големи хоризонти пред него.
 

3. Културно разбирателство. Когато човек е роден в различна страна от тази, в която живее, той осъзнава, че всичко може да бъде много по-различно от това, с което е свикнал. Обичаите, вярванията, ценностите – всяка част от света има своите собствени характеристики, с които детето имигрант свиква още от малко. Това дава на порасналия човек свободата да общува и да приема хората от други култури много по-лесно.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея извън България от две години. В началото беше трудно... работех мизерна работа, после изкараха курс по езика, сега карам втори курс по езика и отидох на по-добра работа. За връщане в България не ми се мисли - като се връщах там за няколко седмици и разбирах защо съм се махнала и защо никога не трябва да се връщам освен за почивка. Разбира се това няма как да го обясниш на хората, които ги е страх да емигрират или страдат от болен патриотизъм.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм живяла в чужбина и носталгията много ме мъчеше. Във всеки случай който се чувства добре в чужбина завиждам му. Тук е свинщина и си заслужава да не се обръщат назад. За съжаление аз лично не мога. Много неща ме свързват тука - и емоционално, и материално, всякак.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
т.1. Не е вярно.Старобългарският е в основата на всички славянски езици.Ако знаеш български и отидеш в среда, в която се говори друг славянски език,след няколко месеца и ти ще го говориш доста прилично.Когато славяноезичните бивши съветски републики до една влязат в ЕС,ще можете да комуникирате с 35-40% от гражданите на ЕС благодарение на това,че знаете български!2. 100% истина.Пътувах много в детството си,когато в Бг беше още социализъм.Мисленето ми беше по-различно от това на връстниците ми
10
1
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Просто пътувайте колкото можете повече. Така също можете да опознаете света. А той наистина е шарен, и красив и има какво да се научи. Поздрави и на добър път...
9
3
 
17
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Ползите са, че: 1. Не трябва да се чудят, как с 500-600лв. да се оправят цял месец. 2. Не им се налата да падат едва ли не на колене пред държавната администрация. 3. Не им се налага да плащат Данък обществено мнение. 4. Не им се налага да чакат да падне снега, та да скрие ***. 5. Не им се налага да слушат лъжи за Светло бъдеще и Демокрация. 6. Не им се налага да се ... за обществени поръчки. 7. Не им сеналага да треперят за живота си, дори в собственият си дом. 8. И т.н.
8
12
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Нищо вярно. Децата на емигрантите живеят тежко, те са нито риба, нито рак. Забравят родния си език, а не научават новия както коренните жители и постоянно имат проблеми. С английския можеш да прокопсаш в Западното полукълбо. Източното съм го обходил от Франкфурт на Майната си до Владивосток и Аляска. Навсякъде се оправям с един диалект на българския език - московския и на цяла Русия. Англичаните също усърдно го изучават, знаят думите ракия, водка,балкон,*** и с тях вървят успешно напред.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помислете добре за кой и какво да гласувате на 05.10., братя българи!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1.Българското население намаля под 7 милиона, колкото е било през 1947 г. 2.Броят на новородените бебета е спаднал за последните две години със 17,5%. 3.По смъртност на населението (14,32) България зае първо място в Европа. 4.Вече имаме 183 напълно обезлюдени села-фантоми. 5.В 1398 градове и села (26,2% от всички селища) етническите българи вече са малцинство 6.България е европейски шампион по безработица (официална 11%, реална 25%).
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4ujdenezТова не е за хвалба, приятелю. Това показва бедната духовност на човек. Погледни еврейте - по цял свят са и се държат на традициите. Погледни арменците и други такива народи..., но нейсе!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На бас, че тази статия е за случая учениците от онзи ден. Тези деца не бяха виновни, но мен ме е страх, че имигранти с ислямска религия винаги ще бъдат подвластни на "промиване" за радикален ислям, отколкото християни или други религии. Още повече, че това се случва и в момента с нашите български мюсулмани...
3
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
човек един път излезнал от България и видял как живеят хората по света като се върне съжалява за това и пак рано или късно тръгва.Вижда че родината е мащеха и не мисли за хората.Единствено хората не видели другия живот извън границите на БГ не дерзаят за чужбина,понеже не знаят какво е там
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е че повечето деца с израстването си в чужбина приемат тамошния начин на живот и много малко знаят добре да четат и пишат на български.Ако едно дете излезе в чужбина на 7-8години или преди това,едва ли ще се върне.Има шанс да се върнат тези който заминават на 15-16години.Сега имигрантите носят пари в БГ,но това няма да е вечно.Като поизмрат старите роднини на емигрантите и децата им се устоят там парите ще секнат.Така че политиците не трябва да разчитат толкова на емигрантите
1
10
 
22
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Родината се обича,не затова че е велика,а затова че е свояСемейството,бащиният дом и нашата родина са едни от тях.Родината,най-топлото,най-съкровеното,най-личното кътче в сърцето на човека.Където и да отиде той винаги носи в мислите си своето родно място, колкото по-далече си от дома,толкова по-голяма е носталгията по него.Но където и да ходим, каквото и да правим,винаги се връщаме у дома."Друг език може да учи и от тук!Необятностите на света и чуждата култура могат да се опознават и от тук!