Защо интервюиращите не наемат най-добрите кандидати

7 основателни причини
20 окт 2014 23:00, Теодора Драгоева
23
Защо интервюиращите не наемат най-добрите кандидати
Снимка: outnow.ch

Кандидатите за работа не са единствените хора, които правят грешки. Интервюиращите също правят много грешки. Тук са някои от най-честите:

1. Те предполагат, че срамежливостта се равнява на неспособност.

Някои от специалистите по човешки ресурси просто не интервюират добре своите кандидати за работа. Ако човек е нервен или срамежлив, те не са особено впечатлени от него. Ако кандидатът се чувства неудобно на интервюто, това не означава, че не е подходящ за длъжността. Добрите комуникативни умения са важни, но не за абсолютно всяка професия.

2. Те се влияят от някои нереални обещания.

Интервюиращите забравят понякога, че кандидатите за работа са дошли на интервюто, за да се „продадат“. Тоест, те често дават нереалистични обещания за потенциални нови проекти, увеличаване на доходите или клиентелата на фирмата с думи като „гарантирано“, „категорично“ и т.н. Интервюиращите няма да изберат човек, който им казва "може би", "вероятно" или "някой ден". Проблемът е, че тези които дават големите обещания, не винаги са най-качествените кандидати.

3. Те се влияят от многото квалификации.

Това, че един кандидат има пет или шест квалификации, е страхотно, но не го прави автоматично най-умния и способния за работата.

4. Те провеждат интервюто в група.
Груповите интервюта са лесни за интервюиращите, защото така те се срещат с повече кандидати, но тези интервюта рядко са ефективни. Те са по-скоро стресиращи и смущаващи за хората, които кандидатстват за работа и имат смисъл само за да се види дали определен човек може да работи в екип.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво им е на хората в АИКО?
20
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 9 години
Ако искате да се хванете за главата от "специалист по човешки ресурси", кандидатствайте за работа в Мебелни салони АИКО...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17Без да задавате тези въпроси те трябва да ви кажат,това.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората от "Човешки ресурси"много добре си разбират от работата.Както и този/тази,който води интервюто.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако му е празен погледа и Гледаа, през хората.Мълчи,като пукел и на хората им се налага да водят монолог.Зад гърба се изцепва вулгарно по ваш адресс,без да си направи труда да говори с Вас.Дори и задочно не ви познава,но е компеетентен по всички въпроси.И вече сте в графа "сдъвкан и изплют."Най-черния и долен човек сте.За какво ви е конфликтен работник.Ако държите магазин ще ви изгони клиентите.Магазина ще фалираа,като се кара,псува и лепи етикети на клиентите.
16
0
 
1
 
! Отговори
Ная преди 9 години
До Анонимен 17Е защо? А аз как да разбера тогава какво предлагат те, за да знам дали ме удовлетворява и искам ли, или не да работя при тях. Това са много важни неща. Интервюто, както и изпитателният срок са двустранни. Или поне би трябвало да са - да видим дали взаимно предлагаме нещата, които отсрещната страна иска и да се изпитаме после дали всичко, което сме си казали на интервюто, е истина.
15
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Това за нас не важи,защото всички са протежета
14
0
 
4
 
! Отговори
дам преди 9 години
Проблем е, че не желаят да инвестират и да обучават... Един читав курс струва 1500/2000 лева (доста сериозна сума) ако решиш, че искаш да изкараш сертификат отделно плати още поне 300 долара. Заплатата ти е 1000 лева е кажи верно, че трябва да събираш 1 година за да може да си го платиш
13
0
 
4
 
! Отговори
Продължение на 12 преди 9 години
П.С. Образователната ни система няма нищо общо с реалността. Всеки с образование без стаж си няма хабер понятие от това което е завършил, а после работодателите реват. Е няма как да имат качествени кадри без да им се плаща! А вярвайте ми в повечето видове работи си трябват ГОДИНИ за да бъдеш качествен работник на който КПД ще бъде от полза на едно предприятие. Общо взето си важи правилото: "Он ми плаща колко а не умрем, я па работа колко а не заспим"
12
0
 
6
 
! Отговори
Работник преди 9 години
Търсех работа на пост Счетоводител. 5 години стаж, 1 квалификационна степен, 2 езика и Висше образование по специалността, също така работех в счетоводна къща през тези 5 години. На 25 години съм. Като започнах да ходя на едни "интервюта" ми задаваха обичайните по-горе описани въпроси, а на въпроса: "Какво очаквате като стартово заплащане?" - "900-1000лв"(отговор) Интервюто приключваше. Всички работодатели си търсят хора с образование без опит вече... За да ги манипулират и да плащат малко.
11
0
 
13
 
! Отговори
бла бла преди 9 години
Отговаряш на въпроси и едновременно с това виждаш човека срещу теб, който изобщо не те слуша какво говориш.Тогава вече на всеки е ясно, че има нареден човек за позицията и това интервю просто ви губи времето. Всеки един млад човек попадал на 5/ 7 /10 интервюта знае за какво става въпрос...1. Да сте на 24 години (това е примерно)2. Да имате висше3. Да знаете минумим един език4. Да имате поне 2 години стаж5. Да сте научен на всичко за да не ви обучават6. Да не плащат добре......
10
0
 
11
 
! Отговори
bla bla преди 9 години
Наточената жена провеждаща интервюто (на около 31/32) години, облечена като за порно кастинг (не коментираме изобщо как е стигнала до тази работа..) Сяда и започва с клиширани *** въпроси "Какво сте завършил", "Какво сте работил, какви задължения сте изпълнявал", "Разкажете ми малко повече за себе си", "Каква заплата очаквате", Имате ли някакви въпроси към менНещата които питат са описани във Вашето СВ (образование, заемана длъжност, и прилежащите дейности които си вършил към нея.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости. От тази 'статия' може само да си помисим, че всички интервюиращи са слезли вчера от дървото.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И най важното е да имаш вуйчо владика, гарантирано ставаш поп. Правилото наш човек работи безотказно. Какъв гений трябва да си, за да станеш министър на 30 ?!??? С платени дипломи по вписани протоколи, или с диплома от Горно ***, факултет естетика?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До3По-добре най-добрия притеснителния,мълчеливия отколкото 15 човека посредствени.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това,че е мълчелив не го прави неспособен.Напротив,такива хора са с голям потенциал.Зависи,какъв работник трябва на работодателя.
5
0
 
23
 
! Отговори
11111 преди 9 години
Пожелавам на всички бг работодатели даващи 500лева заплата,след време работнците им да ги посрещат с "оооо как си ва бате,кажи де да си вътжа коню",и като го няма *** работник от работа да казва,че жени 5-та дъщеря на 3-тия си брат!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е сложно при Бг собственика и мениджър. Тойв голяма степен не знае какво иска. Да наеме човек ама ако е много умен е проблем. Шефа ше изглежда по ***. Хем да де съгласява с шефа ...хем да движи бизнеса напред.... Е как да стане това. Объркани са нашите шефове защото повечето от тях не са работили истински ами с едни селяни. Рядко има умни хора....които да използват умните си менижъри. Алелуя за Бг бизнеса )
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** много сте наивни, бе, еееей!Да не е луд да наеме най-добрия? Нали после той може да го измести!Ха ха ха ха, тук са Балканите, забравихте ли?
2
3
 
2
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Специалистите изтръгване на човешки ресурси слуги на финансовите пънкари ,често знаят за интервюираните повече от колкото те самите за себе си !Никак не е случайно ,че обират медеца в горичката като мечки стръвници които после ще идат да душат агнетата !