Методи за изграждане на силен характер у децата

Обучение чрез преживяване
24 окт 2014 22:30, Михаела Лазарова
4
Методи за изграждане на силен характер у децата
Снимка: photl.com

Няма родител, който да не иска детето му да притежава силен и борбен характер. Качествата на характера се развиват чрез взаимодействие между семейството, училището, социалната среда и, разбира се, индивидуалните особености на детето. 

Но как родителите могат да насърчат развитието на детето от гледна точка качествата на характера? Какви инструменти и възможности могат да бъдат използвани? 

Семейна култура на характера 

Родителите, които проявяват силни черти на характера, предават своите ценности на детето директно чрез примери. Моделирането посредством действия е най-добрият стар и изпитан метод не само в човешката природа, но и в животинската. 

Малките се научават да подражават първоначално несъзнателно в невръстна възраст, а в зряла оценяват и съзнават полезните страни на родителския пример. 

Директни инструкции чрез акценти в точния момент 

Винаги трябва да се възползвате от момента, за да обясните, порицаете или насърчите дадено действие на детето. Примерите са хубаво и полезно нещо, но понякога силата на думите си казва своето. 

Създайте навик на детето да обмисля думите и действията си. Насърчавайте мислене, което да върви в посока, полезна за бъдещите успехи на детето. Нека то се научи да мисли в перспектива, да цени дисциплината и да преценява последствията от погрешните действия. Няма да е лесно, но това е правилната посока според специалистите по детско-юношеска психология.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майка ми е пълна шматка оттам и аз...кво повече
3
0
 
1
 
! Отговори
езичник преди 9 години
силен характер се формира при самостоятелно вземане на решения
2
0
 
5
 
! Отговори
редакция преди 9 години
Интелектът задава нивото, на което БИ МОГЪЛ да се реализира човек.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интелектът задава нивото, на което ще се реализира човек. Характерът е, който определя, дали и доколко ще се реализира, т.е. "успехът в живота".Затова и училището ни е скопено, а оттам и цялото общество - защото даже не изграждаме интелект, а само се предава информация, а пък характера, даже се потиска.