Легенди за превъплъщенията на Дядо Коледа

Няколко вълшебни истории
18 дек 2014 21:23, Михаела Лазарова
1
Легенди за превъплъщенията на Дядо Коледа
Снимка: Reuters

Месец декември е времето, в което независимо къде се намират по света, децата получават своите подаръци. Разлика има единствено в добрия герой, който им ги носи. Най-популярната версия на добрия старец – Дядо Коледа, навлязла с американската поп култура, е и най-модерната и разпространена. 

Това обаче не означава, че и останалите народи нямат свои герои, които радват децата в святата нощ! От мошенически гноми до приятелски настроени вещици и страховити животни – вижте кои са най-причудливите легенди за добрите същества, носещи подаръци по цял свят! 

Коледните джуджета 

Според исландските предания тринадесетте пакостливи джуджета радват децата всяка година. Историята им може да се проследи назад до 30-те години на 20 век, когато един исландски писател съставил кратко стихотворение, описващо ролята им през коледните празници. 

Оттогава коледните джуджета са преминали през много превъплъщения – от мили работливи малки хора, изработващи и разнасящи подаръците до досадни разбойници и дори кръвожадни същества, които отвличали и изяждали децата в нощта. 

Коледните джуджета си правят какви ли не шеги с подаръците на децата. Обикновено са придружени от котка, която в някои легенди е описвана като гладен звяр, който се храни с лошите деца. Джуджетата носят подаръци на най-послушните деца през тринадесетте нощи, оставащи до Бъдни вечер. На лошите деца се оставят само картофи, ако не са слушали.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари