Коледа по света

Различните традиции за един и същи светъл празник – Рождество Христово
25 дек 2014 15:37, Михаела Лазарова
3
Коледа по света
Снимка: photl.com

Навсякъде по света в християнските държави се празнува Коледа. Това е един от най-светлите празници на нашата вяра, независимо че християнството има своите два клона – католицизма и православието. 

Точно това е и хубавото на Рождество Христово – празненствата биват пречупени през вековните традиции на всяка страна, които са внесли нотка на индивидуалност в празника. В какъвто и контекст да е поставена Коледа, Рождество е еднакво обичан и почитан ден, без значение кога точно е позициониран в календарите на различните народи. 

Ще разгледаме с интерес традициите по света, разликите и приликите в обичаите, в които изпъква коледният дух и сплотеност. 

Австралия 

Коледа в Австралия се празнува на 25 декември, както при нас. Разликата е, че при австралийците тогава е разгара на лятната ваканция на децата. Така че, топлият сезон позволява спокойно празненствата да се проведат на открито без хората да зъзнат от студ. 

Най-популярното събитие, което се случва по коледните празници, се нарича „песни на свещи“. Хората идват заедно през нощта на площада или около катедралата със свещи в ръце и пеят коледни песни. Звездите блестят над главите им. Тази прекрасна гледка прави своеобразния коледен концерт незабравим.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията е опиум за народа.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМ ЧЕ ТО И ИСУС ХРИСТОС СЕ РАЖДА ПО ДВА ПЪТИ. ВЕДНЪЖ СЕ РОДИ ДНЕС И СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ РОДИ НА 6 И 7 ЯНУАРИ СПОРЕД ДРУГИЯТ КАЛЕНДАР. ВСИЧКО Е ШМЕНТИ КАПЕЛИ ЗА БАЛЪЦИ. СВЕТА СЕ СЪСТОИ САМО ОТ БАЛЪЧЕТА КОИТО ГИ УПРАВЛЯВАТ ТАРИКАТЧЕТА.ЧЕСТИТО БАЛЪЧЕТА.