Харчите ли повече, отколкото изкарвате

Знаците, че се простирате извън чергата си
28 яну 2015 08:30, Теодора Драгоева
15
Харчите ли повече, отколкото изкарвате
Снимка: outnow.ch

В днешно време много хора имат склонност да харчат повече пари, отколкото реално изкарват. Някои от тях влизат в кредити и заеми, други харчат всичките си собствени пари плюс тези, които взимат от близките си, и т. н.

Купуването на скъпи вещи може да ви донесе временно щастие, но няма да ви направи по-щастливи, ако затънете в дългове. Важно е да се научите да живеете в рамките на възможностите си, защото иначе се излагате на риск от бъдещи трудности.

Вижте и кои са предупредителните знаци, че се простирате извън чергата си:

1. Не можете да си плащате сметките навреме.
Ако редовно пропускате да си плащате битовите сметки навреме, вероятно не разполагате с достатъчно пари, за да ги покривате. Може би е време да се откажете от някои глезотии, като например седмични посещения във фризьорския/козметичния салон, регулярни шопинг турове из моловете и др., за да имате пари за тези важни консумативи.

2. Нямате никакви спестявания.
Ако не разполагате с никакви заделени пари за черни дни, значи със сигурност живеете извън възможностите си. Всеки човек трябва да се стреми да има спестявания, в случай че си изгуби внезапно работата или се разболее. Ако трябва яжте по-малко и пазарувайте по-рядко, но заделяйте по някой лев настрана за спешни случаи.

3. Вие постоянно взимате заеми.
Ако членовете на семейството ви и/или вашите приятели са започнали да ви отбягват, вероятно това е така, защото знаят, че ще им искате пари. Трябва да се стремите текущите ви доходи да ви стигат, за да поддържате начина си на живот. Никой не е длъжен да ви помага финансово, ако вече сте възрастен човек и работите.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
някой си преди 2 години
И в крайна сметка как можем да се справим с цялото това харчене? Като заделяме пари и спрем да поддържаме себе си? Доста добри и ползотворни съвети, как ли не се сетих сама :))
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако можеш да пишеш статии, напиши такава, която отговаря на нашата действителност.Не копирай от западни издания...жалко е да даваш съвети на бедни хора как се спестява...и как се харчи според заплатата...или...пенсията!!!В България за съжаление фонд "непредвидени разходи" е много малък, поради невъзможността на повечето хора да спестят...а когато се стигне до него...се оказва дори недостатъчен!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната копирана статия от чужди медии.Но Теодора Драгоева, не всичко от статията отговаря на нашата/българска/ действителност!Не мога да не се съглася, че има хора които никак не "си правят сметката"...но да даваш съвети, да пестим, като на повечето хора портмонетата са празни ден-два преди заплата, без да са си позволявали волности /козметички, масажи, вечери в ресторант, екскурзии/...тази част от статията звучи просто...вулгарно!!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A тези къде харчат чуждите пари ,поради липса на собствени от коя категория са?Харчат ли повече,отколкото изкарват?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези къде се правят на баровци, а са бедни,като църковни мишки.
5
0
 
6
 
! Отговори
read the signs преди 9 години
Например, ако се опитвате да карате нова година като баровци, а закъснявате с наема. Това май прилича на простиране извън чергата
4
5
 
1
 
! Отговори
жяжь преди 9 години
Такива като баба ти все реват. Малка им била пенсията, но 10 000 лв имала да даде на измамниците. Не искам да кажа, че пенсиите са им големи, напротив малки са, но пенсионерите в България винаги спестяват. Лишават се от всичко но спестяват.
3
0
 
16
 
! Отговори
харчещ преди 9 години
Ми с пенсия от 190 лева баба ми колко да харчи и колко да спести? Или аз с минималната заплата? Искам с цифри да ми се покаже, че явно съм *** и не мога да си направя сметката.
2
2
 
1
 
! Отговори
spend преди 9 години
Не знам кой харчи на днешно време и за какво. Транспорта ми е безплатен служебни кола и самолет. Храната ми е безплатна в хотела, в който съм настанен. Хотела е безплатен. Екскурзиите са безплатни - световни дестинации. Не знам колко получавам и колко имам, но има ли балъци, които плачат за нещо?
1
1
 
9
 
! Отговори
blah преди 9 години
не мога да похарча колкото изкарвам...