Двойките с дългогодишна връзка си приличат. Защо?

Донякъде генетиката има значение
17
Двойките с дългогодишна връзка си приличат. Защо?
Снимка: photl.com

Вероятно сте забелязали, че двойките, които имат дългогодишна връзка, започват да си приличат в даден момент. Някои дори биват бъркани с братя и сестри. 

Хората са склонни да избират партньори, които приличат в известна степен на тях. Освен това, с течение на времето чертите на лицето започват да придобиват сходен облик. Защо това е така? 

Свикнали сме да смятаме, че противоположностите се привличат. Това може и да е така, вземайки предвид характерите и темперамента, но учените са забелязали интересна закономерност във външния вид, която се проявява при много двойки в световен мащаб. 

Последните проучвания са установили, че сходството във външния вид е важен фактор за първоначалното привличане. Изследването е проведено от учени от университета в Илинойс. То установява, че всъщност хората най-често са привлечени от други хора с наподобяващи техните черти на лицето. 

Това се обяснява с вродената склонност да търсим някой, който ни е познат, някой, на когото можем да се доверим. Кой е този някой, ако не ние самите! 

Още по-интересното е, че двойките, които си приличат визуално, са по-склонни да имат дълготрайна връзка, да се доверяват един на друг по-пълноценно и да се радват на по-безоблачно съжителство. 

Според психолози от университета в Мичиган, по-възрастните двойки постепенно започват да си приличат доста, защото хората с тясна връзка помежду си са склонни да имитират несъзнателно изражението на другия.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: връзкасекслюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
бай янко преди 9 години
Най-важно е да си здрав Мите, пък има време да ме стигнеш, живота е пред теб и не го приемай прекалено насериозно.
8
3
 
4
 
! Отговори
бай янко преди 9 години
Правил съм секс с 800 девойки!
7
0
 
5
 
! Отговори
Сигурно е така преди 9 години
Преди време четох статия на подобна тема. Авторът изразяваше по-друго мнение. Според него, приликата във външността на двамата се оформяла постепенно, вследствие на хормонален обмен по време на многократните полови актове (преразказвам по памет, може и да не се изразявам точно, защото това е много далеч от моята специалност).Сред познатите ми дългогодишни двойки има такива, при които приликата е учудваща и наистина се е появила с времето. При други такива двойки няма и помен от подобна прилика
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"вродената склонност да търсим някой, който ни е познат, някой, на когото можем да се доверим. Кой е този някой, ако не ние самите"Яко издиша това обяснение. Ако нямахме огледала едва ли щяхме да познаваме по-добре своите лица, от тези на родителите си например. По вероятно е да си избираме партньори, които имат сходни черти с майките/бащите ни.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Принципът на скачените съдове - и течностите се изравняват и консистенцията им
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първата ми след 7-8 г. заприлича на крава и я смених.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда... Съседката е русолява, дребна, слабичка, с тясно лице. Мъжо й - висок, едър (отиващ към закръглен), с тъмна коса, широко лице, че пък и ***. Женени са от 15 години, пък не виждам да са започнали да си приличат във физиономията.
2
1
 
7
 
! Отговори
Юстас Вархунтий преди 9 години
От десетилетия е ясно, че огромен процент от жените избират подсъзнателно по външна прилика мъжа, с който ще създадат семейство.Загледайте се в двойките, които срещате всеки ден с деца или пък семейства- Ваши приятели.Има едно семейство в нашия вход, които ако не знаеш, че са семейство, ще кажеш, че са брат и сестра.Много повече си приличаме с маймуните, отколкото предполагате.Алфа мъжки, но за истински маймунки, а не овци с маймунска кожа, които не са свикнали с мъжкари, а с безхарактерни.
1
1
 
7
 
! Отговори
стар преди 9 години
ще станеш караконджул!