Професиите, които са на изчезване

Търсенето за някои постове замира с всяка изминала година
25 мар 2015 17:17, Теодора Драгоева
8
Професиите, които са на изчезване
Снимка: outnow.ch

Някои от традиционните професии на средната класа са започнали постепенно да изчезват.
Работните места в тези сектори, от година на година се свиват, а популярността им сред младите хора намалява.
Всичко това, до голяма степен, се дължи на техническия бум от последните години. А ето и кои са някои от тези професии, които след време вероятно изобщо няма да съществуват:

1. Телефонен оператор
Тези оператори работят на пулт и поемат/прехвърлят външни и вътрешни разговори. Някои оператори предоставят информация на обаждащите се или записват съобщения.
Те са първата точка на контакт между клиента и продавача. Броят на работните места в този сектор се очаква да намалее рязко до 2022 г., в резултат на нарастващото използване на преки, автоматизирани системи за отговор.

2. Туристически агент
Все повече хора пропускат туристическите компании (туроператорите) и си резервират почивки, хотели и билети за самолет/автобус онлайн, без посредничеството на човек или фирма. Туристическите агенти по принцип предлагат и съвети за дестинации и маршрути, но все пак техният брой ще намалява постепенно.

3. Продавач на будка за вестници и списания
С нарастването на популярността на онлайн медиите, продажбата на печатни медии – вестници и списания намалява постепенно.

4. Работник в завод на поточни линии
Този тип работници постепенно биват заменени от автоматизирани и компютърно контролирани машини.

5. Компютърен оператор
Компютрите станаха масов продукт и се очаква компютърните оператори, които поправят неизправности в машината да намалеят. Причината е в непрекъснатото усъвършенстване на софтуерни продукти, които се борят с проблемите в компютрите, без намесата на човек. Освен това все повече хора започват да разбират от компютри и сами могат да инсталират и преинсталират операционни системи и приложни програми на собствените си машини.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
25
 
! Отговори
gtf преди 9 години
странно, по моят край е точно обратното. Търсят се предимно продавачи и работници (може и на поточни линии да се каже. ЗА длъжността "компютърен оператор" чувам сега, вероятно съществува такава ...според вас как точно "поправят неизправности в машината". Ще ми се да видя домашен юзър с поялник и шепа кондензатори (примерно) :D
2
0
 
33
 
! Отговори
ПорЦелан преди 9 години
Хората които "разбират" и си инсталират сами софтуер (2/3 от инсталираният софтуер е влязъл без тяхно знание, но с активна тяхна намеса) и си оправят сами компютрите се наричат "разбирачи" и утрояват броя на хората заети в поддръжката. :)
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То май българите вече сме на изчезване.