Цветното минаре в Хива

Една от забележителностите на Узбекистан
20 май 2015 22:22, Теодора Драгоева
3
Цветното минаре в Хива
Снимка: flickr.com

Калта Минор е един емблематичен символ за град Хива в Узбекистан. Първото, свързано с минарето, което прави впечатление, е неговата фасада, която е покрита с изящни цветни плочки.

Цветовете на Калта Минор определено контрастират с всички сгради наоколо, придавайки допълнителен чар на забележителността.

Минарето е създадено от Мохамед Амин Хан – владетелят на Хорезмия (древна държава, намираща се в Средна Азия) през 1852 година.

Според легендата той искал да построи толкова високо минаре, че да се вижда през целия път до далечния град Бухара, който се намирал на 400 километра разстояние.

Според някой Калта Минор трябвало да се извисява на около 70-80 метра над земята, докато други говорят за 110 метра. Подобна височина щяла да направи минарето най-високата сграда в цяла Централна Азия.

Плановете на Мохамед Амин Хан обаче останали недовършени, тъй като само три години след започването на строителството на минарето владетелят бива убит в битка с Туркменистан.

Така Калта Минор завинаги остава с височина от 26 метра и с диаметър 14.5 метра. Малко след това хората започнали да наричат сградата „Калта Минар“ или „Ниското минаре“.

Това е единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.

Влезте в галерията нa Tialoto.bg и разгледайте една от най-известните забележителности в Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
stop преди 8 години
Много опасна статия ! Тия места са пълни с потулени тайни за произхода на много народи. Да не се отива по на татък.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"хубава работа" АМА ..........