Кои са елементите на добрата фирмена култура?

Щастливи служители - успешна компания
Обновена: 3 юни 2015 22:03 | 3 юни 2015 22:01, Теодора Драгоева
15
Кои са елементите на добрата фирмена култура?
Снимка: outnow.ch

Какво всъщност означава да изградите силна фирмена култура? За някои предприемачи самата идея внушава бална зала за танци в офиса, стая за релакс, по възможност с басейн и др.

Фирмена култура не означава, че шефовете на всяка цена трябва да намерят начин да забавляват отегчените си подчинени.

И все пак, ако една фирма иска да се открои от конкуренцията си, тя трябва да привлече таланти и да намери начин да ги задържи. Един от тези начини е именно като осигури една приятна, позитивна атмосфера на работа за служителите си от всички нива в йерархията.

Ето и 7-те компонента на добрата фирмена култура.

1. Ако искате да ви се доверяват, трябва и вие да се доверите

Културата на доверие е важна, ако искате бизнеса ви да се радва на успехи. Ако вие сте шеф и се държите като надзорник, който иска да провери всеки един проект, то вие няма да успеете да изградите атмосфера на доверие със служителите си. Всеки успешен предприемач знае, че трябва да прехвърля част от отговорностите си на своите подчинени като ги остави да разперят крила.

2. Дайте възможност на служителите си да се опознаят

Хората трудно могат да си имат доверие, ако не се познават добре. Затова от време на време организирайте тиймбилдинги, фирмени партита и инициативи, за да могат хората ви да се опознаят извън офис средата.

3. Служителите ви трябва да имат хубаво работно пространство

Стерилните стаи с бели стени и бюра не са много красива и/или вдъхновяваща офис среда. Подобна обстановка трудно би могла да подейства като творчески катализатор на идеи. Затова се опитайте да създадете по-интересна и модерна работна среда за своите подчинени. Създавайки една иновативна обстановка в офиса, вие ще привлечете този тип хора, които ценят дизайна и новите технологии.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже всеки крие по нещо за това сме на тоя хал.Да си носите хитрините на ......
10
0
 
3
 
! Отговори
:))) преди 8 години
коментар 10 е за ком .8продължение:Дори демокрацията налагат силово и агресивно оплюха конкурента си - комунизмът! Унищожиха производството тъй като трайноста на произвежданото от бившите соц. страни бе не еднодневки, не еднократна употреба, хищно използване на планетните ресурси, ... Запад не са търговци, а рушители и грабители! Търговията е размяна по договорка, а не война - пътя на измамата и лъжата!
9
0
 
1
 
! Отговори
:))) преди 8 години
М, да всичко е занаят ! Какви секрети пък в търговията имат на запад, м? Всичко се намира в учебниците им, а дори някои неща им се коренно разминават от тълкуването в литературата /примерно/ на спецназа! Ако намериш евреин супервайзар /добронамерен и желаещ да обучава, но със собствен развит бизнес,приложено в практиката / му ставам чирак автоматично! :))) пп. за други "търговци" не ми говори ! Запада, не са търговци - дребно или на едро, активни или пасивни продажби! Силово налагат продукта си
8
0
 
1
 
! Отговори
Мозайка преди 8 години
И на изток и на запад ... след шоуто на слави почва ебането!
7
0
 
2
 
! Отговори
коментатор преди 8 години
Работата е тежка и опасна и който е проявил желание да се учи -учил съм го.Няма време да си криеш занаята.
6
0
 
4
 
! Отговори
коментатора преди 8 години
В ТЕхническия университет такава специалност няма и не само там, това не се учи в училище.Така както и няма училище за монтьори по електропроводи.В сегашното ЧЕЗ ако не са малкото стари работници няма кой да обясни на малкото новопостъпили колеги как се правят нещата.И Фирмата ако държи на фирмената култура ще цени кадрите си, и най малкото ще ги обува с обувки дето не те правят инвалид след дванадесет часова смяна.
5
0
 
1
 
! Отговори
до 3 коментатор преди 8 години
Ти вероятно и един не си обучил / да си му създал практически навици/ в каквото и да било ! Коучърите довеждащи нещата до край са твърде малко! Много малко се съгласяват да са такива и то на единици тъй като е твърде уморително! В БГ лаладжии много, теоретици тъпчещи знания, но недовеждащи нещата до умения като навик! пп. Прощавай, 3-ти коментаторе, Бега ти практиката! В БГ все още е валидно, че занаят се крадяло! Така също желаещи да тренират /постоянство, упоритост, .../ за умения са малко!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще дам един пример с мой колега от едновремешното енерго-столично.Казва се Коце Радославов да е жив и здрав много години-лаборант беше и още е.Та тоя мъж факир в професията си ако го бяха оставили да обучава по трима човека годишно ползата щеше да е огромна.Само че на нито един шеф в системата явно не му дреме за работата.Всички босове вперили очи в компютрите и софтуера,а за .......
3
1
 
5
 
! Отговори
коментатор преди 8 години
Българските бизнесмени си нямат идея що то Фирмена култура.Писна ми да обясняват как няма квалифицирани кадри.Абе,сладури много е просто -във всяка фирма има поне едни пет-десет стари пушки "врели и кипели "към които, ако залепиш двайсетина новобранци от училище, които нямат мерак да стават началници и след три години ще имаш двайсет майстори дето ще могат всичко. Следва......
2
0
 
3
 
! Отговори
Хм.. преди 8 години
Кои са елементите на добрата фирмена култура?--------------------Това е преписвано и е твърде теоретично за условията в БГ бизнес, макар да има изключения! На първо и най съществено място за наричие на фирмена култура в БГ говори когато фирмата плаща редовно и навреме възнагражденията на служителите си!
1
1
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
На българските работодатели хич не им пука за работниците, а вие ми говорите за култура.